Τα ανάδρομα δάκρυα της Λένας Μαντά

pipa

«Όλα τα συναισθήματα σε ένα βιβλίο»

—του Γιώργου Τσακνιά για τη στήλη Αυτό δεν είναι πίπα

στην Α.Α. που είναι ευαίσθητη
και ξέρει να εκτιμά ένα καλό βιβλίο
κι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί
όταν βρέχει…

sandwich

Τα δάκρυα στεγνώνουν στις ανοιχτές σελίδες του βιβλίου· στη συνέχεια κυλάνε προς τα πάνω, στα μάγουλα της όμορφης και ευαίσθητης (προφανώς) αναγνώστριας, μέχρι που εξαφανίζονται στα μάτια της, τα γεμάτα με όλα τα συναισθήματα. Στο μεταξύ, η εν λόγω αναγνώστρια και ο άνεμος ξεφυλλίζουν το βιβλίο — από το τέλος προς την αρχή.

Αυτά συμβαίνουν στη διαφήμιση του βιβλίου Με λένε Ντάτα της Λένας Μαντά (εκδόσεις Ψυχογιός):

Ακριβώς τα ίδια συμβαίνουν στη διαφήμιση του βιβλίου Η καρδιά θυμάται της Καίτης Οικονόμου (επίσης από τις εκδόσεις Ψυχογιός):

Κατ’ αρχάς, το επιστημονικό τιμ του dim/art εξέτασε τις εν λόγω διαφημίσεις στα εργαστήρια του CSI dim/art. Υποψιασμένοι οι επιστήμονές μας από τα ανάδρομα δάκρυα της εικόνας, γύρισαν τον ήχο ανάποδα, μήπως τυχόν και κρύβονταν εκεί μέσα τίποτα σατανιστικά μηνύματα — σε τέτοια περίπτωση θα καταφεύγαμε αρμοδίως στον σεβασμιότατο Πειραιώς για τα περαιτέρω. Ευτυχώς δεν χρειάστηκε: η Λένα Μαντά και η Καίτη Οικονόμου δεν ακολούθησαν τον ολέθριο δρόμο του Οξαποδώ, όπως οι Λεντ Ζέπελιν, η Μαρινέλα και τόσοι άλλοι καλλιτέχνες της ροκ. Ιδού το ντοκουμέντο που αποδεικνύει την αθωότητα των δύο ελληνίδων συγγραφέων:

Μαντά ανάποδα by Dimart on Mixcloud

Στη συνέχεια, δοκιμάσαμε να παίξουμε τις δύο διαφημίσεις ταυτόχρονα, μήπως το λανθάνον μήνυμα βρίσκεται εκεί, μήπως περνά ασυνείδητα, κρυμμένο σε αρμονικές και σε υπόηχους, στο χαμηλό σι ύφεση που εκπέμπουν οι μαύρες τρύπες — εκεί όπου ο χωροχρόνος καμπυλώνεται και η βαρύτητα τα παίζει και ναι, τα δάκρυα κυλούν ανάποδα.

Ακούσαμε ελάχιστα σι ύφεση. Και, απ’ όσο μπορούμε να κρίνουμε, δεν καμπυλωθήκαμε ιδιαίτερα. Ιδού το ντοκουμέντο, το ηχητικό «σάντουιτς» των δύο διαφημίσεων, το οποίο, αν παιχτεί λούπα για είκοσι λεπτά, αποτελεί φόρο τιμής του dim/art στον Steve Reich:

Μαντά – Οικονόμου by Dimart on Mixcloud

Το audio file της διαφήμισης κατεβασμένης κατά εβδομήντα περίπου οκτάβες, στο σι ύφεση της μαύρης τρύπας, δεν το παραθέτουμε, γιατί διαρκεί κάτι βδομάδες και έχει μέγεθος μπόλικα tera.

Τέλος, ιδού το audio file με τη διαφήμιση παιγμένη γρήγορα και ανεβασμένη τονικά λίγες οκτάβες. Αν εξαιρέσει κανείς ότι θυμίζει Μπόλεκ και Λόλεκ, δεν μας αποκάλυψε τίποτα το συνταρακτικό:

Μαντά γρήγορα by Dimart on Mixcloud

Προς τι λοιπόν τα ανάδρομα δάκρυα;

Δρώντας σύμφωνα με τις επιταγές των ηθικών μας λειτουργιών, αναγκαστικά επιδιώκουμε τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να προωθήσουμε την ευτυχία της ανθρωπότητας. (Άνταμ Σμιθ, Θεωρία ηθικών συναισθημάτων). Είναι φανερό πως, υπ’ αυτήν την έννοια, και με δεδομένη την προγραμματική δέσμευση για μια “all inclusive” (από σκοπιάς συναισθήματος) λογοτεχνία, Μαντά και Οικονόμου ανοίγουν τον δρόμο για μια υπέρβαση των περιορισμών της προσωπικής σχέσης κειμένου και αναγνώστη και επαναφέρουν στον Ορίζοντα Προσδοκιών την Αναγκαιότητα της Ιστορίας, προκειμένου να ξαναπιάσουν το νήμα του μοντερνισμού και, ταυτόχρονα, να επαγγελθούν μια νέα —παγκοσμιοποιημένη, πλέον— στράτευση για την τέχνη και να επαναφέρουν, στην κατακερματισμένη μεταμοντέρνα εποχή μας, το αίτημα για ολιστική απάντηση στο ερώτημα της ανθρώπινης κατάστασης.

Όχι, δεν ήρθε το «τέλος της Ιστορίας και της Ιδεολογίας», κύριε Φράνσις Φουκουγιάμα! Όχι, δεν, ήρθε ο «θάνατος του Συγγράφεα», κύριε Ρολάν Μπαρτ! — απαντούν η Λένα Μαντά και η Καίτη Οικονόμου.

02

Αυτό δεν είναι πίπα

Το dim/art στο facebook
Το dim/art στο facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.