ΕΞΟΔΟΣ στα νησιά 9.8.2013

—επιμέλεια: Τάνια Σιμοπούλου

Κουφονήσια

΅ΣΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ΅

κουφονήσια

Παρασκευή 26 Αυγούστου

Tango with lions (21.00 – 22.00): Οι Tango with Lions είναι μία μεταβαλλόμενη μουσική κολεκτίβα που σχηματίστηκε το 2007 από την Κat (Κατερίνα Παπαχρήστου), μία νέα μουσικό, η οποία ως μπασίστρια και τραγουδίστρια έχει συνεργαστεί με πολλά συγκροτήματα της αγγλόφωνης indie/alternative σκηνής. Με τη μουσική επένδυση των ημερολογίων της και επηρεασμένη από την επικαιρότητα, από βιβλία, από τις αγαπημένες της ταινίες και μουσικές, ηχογράφησε τον πρώτο της δίσκο με το όνομα Tango with Lions. Ο δίσκος, περιέχει κομμάτια σε ακουστικό κυρίως ύφος, με διάθεση αμερικανικής φολκ και με την ιδιαίτερη φωνή της Κat να μας καθοδηγεί μέσα στην ατμόσφαιρα των τραγουδιών.

Vassilikos (22.15 – 00.15): Ένας από τους πιο ταλαντούχους Έλληνες συνθέτες της γενιάς του, ο Βασιλικός κυκλοφόρησε πριν περίπου ένα χρόνο το πρώτο του προσωπικό album με τίτλο Vintage – μία επιλογή σπουδαίων κομματιών, που απέκτησαν νέο αέρα με τη μοναδική φωνή του.

Σάββατο 27 Αυγούστου

Figurant (21.00 – 22.00): O Figurant, είναι ο Χρήστος Παναγιωτάκης, ένας τραγουδοποιός που συνθέτει και ηχογραφεί στο σπίτι. Με βάση την αγάπη του για τα δέντρα και τη φύση, και μέσα από τις δημιουργίες του αφηγείται ένα προσωπικό ταξίδι ανάμεσα σε ονειρικές μελωδίες, μελαγχολία αλλά και ελπίδα.

Burgundy grapes (22.15 – 23.15): Το ντουέτο των Γιώργου Κολυβά και Αλέξανδρου Μιαούλη, δημιουργεί διαχρονική μουσική, καθώς αποτελεί προϊόν νηφάλιας ενδοσκόπησης και όχι επιτηδευμένης συμπόρευσης με τα επίκαιρα. Τα μελωδικά θέματα σε μινιμαλιστικές αναπτύξεις, οι διακριτικές χροιές της κλασικής κιθάρας, του μαντολίνου, του τσέλου και του βιολιού, τα περάσματα της slide κιθάρας που μας ταξιδεύουν σε road movie διαδρομές, είναι μερικές από τις ηχοχρωματικές συνιστώσες της μουσικής των Burgundy Grapes.

Παύλος Παυλίδης και The B – movies (23.30 – 00.30): Ο Παύλος Παυλίδης ανήσυχος δημιουργός και συνθέτης, ξεκίνησε τη μουσική του πορεία με τα «Μωρά στη Φωτιά», κέρδισε την αγάπη του κοινού και την πλατιά αναγνώριση σαν φροντ μαν στα «Ξύλινα Σπαθιά», για να συνεχίσει, από το 2003, σόλο πορεία, με συνοδοιπόρους τους The B-movies.

Πάρος

Από 22 Ioυνίου έως το τέλος Αυγούστου 2013 με την υποστήριξη του Φεστιβάλ στο Πάρκο Πάρου πραγματοποιείται στους χώρους ξενοδοχείου στις Κολυμπήθρες, έκθεση με τίτλο: «Τρεις Εικαστικοί στο Porto Paros».

παρος

Στην έκθεση «Τρεις Εικαστικοί στο Porto Paros» παρουσιάζονται έργα τριών καλλιτεχνών. Ο Jan Mulderδημιουργεί αφηρημένα έργα με λάδι σε καμβά, που παραπέμπουν στον αφηρημένο αμερικανικό εξπρεσιονισμό, ο Αποστόλης Ζολωτάκηςδημιουργεί, επίσης, έργα αφηρημένα με ακρυλικά σε καμβά ενώ σε άλλα έργα μπλέκει τον χώρο του συγκεκριμένου με το αφηρημένο χρησιμοποιώντας μεικτές τεχνικές. Η Κέλλυ Αθανασιάδου δημιουργεί έργα γλυπτικής από μαχαίρια δερματοκοπής.

Jan  Mulder διατηρεί το ατελιέ του στην Πάρο πάνω από δέκα χρόνια. Ο Ζολωτάκης εκθέτει από το 2010 στην Holland Tunnel και από το 2011 στο Porto Paros, ενώ πέρσι συνέκθεσε με τον Jan Mulder στην Δημοτική Πινακοθήκη Πάρου. Η Αθανασιάδου εγκαινίασε την εικαστική της παρουσία στην Πάρο το 2012 με ατομική  έκθεση στην Αποθήκη. Φέτος «συστεγάζονται» στο foyer και στο lobby του ξενοδοχείου Porto Paros.

Σέριφος

Φεστιβαλ Σέριφου 2013

σεριφος

Το μουσικό σχήμα Andre Maia Band θα βρεθεί στη Σέριφο για μια συναυλία την Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013, στις 21.15.

Τα Fados είναι η ηχητική απεικόνιση της πορτογαλικής ψυχής! Η αίσθηση μυστηρίου, προσμονής και γλυκιάς μελαγχολίας που αναδίδουν, τους εξασφάλισαν μια εξέχουσα θέση στις λεγόμενες Μουσικές του Κόσμου!

Οι André Maia Band ξεκίνησαν το ταξίδι τους πριν 2,5 χρόνια με την έμπνευση του προικισμένου Πορτογάλου ηθοποιού και τραγουδιστή André Maia και προτείνουν ένα καινούργιο τρόπο προσέγγισης σε αυτό το μουσικό είδος! Η παράσταση επιχειρεί μια περιπλάνηση στους ήχους των Fados και στις μουσικές και τα τραγούδια της Πορτογαλίας, μέσα όμως από ένα πρωτότυπο ηχόχρωμα οργάνων, όπως: το κανονάκι, το λαούτο, το μπεντίρ και το μπαγιάν. Την Andre Maia Band αποτελούν οι: André Maia: τραγούδι, Έφη Ζαϊτίδου: κανονάκι, Ξένια Τσέλιγκα: μπαγιάν (ακορντεόν ορχήστρας), Αλέξανδρος Καψοκαβάδης: κιθάρα, πολίτικο λαούτο, Κώστας Σταυρόπουλος: κοντραμπάσο.

Σύρος

9o Διεθνές Φεστιβάλ Κλασσικής Μουσικής Κυκλάδων

16 – 24 Αυγούστου 2013

συρος

Το ακρωνύμιο του κρυφού επαναστατικού μηνύματος που δέσποζε στους τοίχους της Ιταλίας ολόκληρη τη δεκαετία του 1860, καλώντας τους Ιταλούς σε επανάσταση και ενοποίηση υπό την αιγίδα του Βασιλιά Βίκτωρα Εμμανουήλ του δεύτερου (Vittorio Emanuele Re D’Italia), και τιμώντας παράλληλα τον αγαπημένο συνθέτη των Ιταλών, Giuseppe Verdi, είναι το σύνθημα του 9ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων.

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από τη γέννηση του Verdi, το φεστιβάλ τιμά τον μεγάλο συνθέτη με ένα τριήμερο αφιέρωμα, που κορυφώνεται τις δύο τελευταίες μέρες του φεστιβάλ (23 και 24 Αυγούστου) με τον “Rigoletto”, έργο με το οποίο εγκαινιάστηκε το θέατρο Απόλλων της Σύρου το 1864.

αναλυτικά το πρόγραμμα www.festivalcyclades.com

Χαλκιδική

Sani Festival 2013: Το πρόγραμμα του φεστιβάλ της Σάνης

Σάββατο 10.8 | «Τραγούδια που αντέχουν»: Μανώλης Μητσιάς, Αφροδίτη Μάνου, Γιάννης Μηλιώκας

Ο Μανώλης Μητσιάς έχει τραγουδήσει αριστουργήματα της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας. Κινούμενος από το αυθεντικό λαϊκό άκουσμα στο σύγχρονο έντεχνο, και από εκεί έως τη δημοτική παράδοση της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Μακεδονίας. Με αυτές, λοιπόν, τις μελωδικές αποσκευές του, γεμάτες με το πολύτιμο υλικό των 75 δίσκων του και αμέτρητες μεγάλες επιτυχίες όπως η Ελευσίνα, η Πιρόγα, ο Τρελλός, το Ποτέ, θα ταξιδέψει φέτος το καλοκαίρι στη σκηνή του Sani Festival, παρέα με δύο σημαντικότατους συναδέλφους του, τραγουδιστές και τραγουδοποιούς, την Αφροδίτη Μάνου και τον Γιάννη Μηλιώκα. Η φετινή τους συνεργασία εγγυάται τον συνδυασμό της υψηλής αισθητικής, της ποιοτικής, δηλαδή, διασκέδασης που τόσο σπανίζει στις μέρες μας.

CINÉ BREEZE

Πέμπτη 15.8 & Παρασκευή 16.8 | “Best Of” ΔιεθνώνΤαινιών Μικρού Μήκους

To Sani Festival παρουσιάζει σε δύο βραδιές μια επιλογή από τις καλύτερες διεθνείς και ελληνικές ταινίες μικρού μήκους, οι οποίες έχουν βραβευθεί τόσο στο ∆ιεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους (TISFF) όσο και σε παγκοσμίου φήμης διοργανώσεις και απονομές βραβείων, όπως τα αμερικανικά Oscars και τα γαλλικά César. Οι προβολές αυτές πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το ∆ιεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους (TISFF), που εδώ και επτά χρόνια  προβάλλει τις καλύτερες των ταινιών από όλον τον κόσμο, αποκτώντας διεθνή φήμη και κύρος για τις κινηματογραφικές του επιλογές και τον προγραμματισμό.

CLASSICAL WAVES

Σάββατο 17.8 |Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης – Gala Όπερας: αφιέρωμα στον Verdi

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης τιμάει την επέτειο των 200 χρόνων από την γέννηση του Ιταλού συνθέτη Τζουζέπε Βέρντι, με μια συναυλία-αφιέρωμα στο σπουδαίο οπερατικό του έργο, αναδεικνύοντας ορισμένα από τα αριστουργήματά του που παραμένουν αγαπητά και δημοφιλή στο κοινό. Με την Κ.Ο.Θ. συμπράττουν οι διεθνούς φήμης ∆ήμητρα Θεοδοσίου (σοπράνο) και ∆ημήτρης Καβράκος (μπάσος). Την ορχήστρα διευθύνει ο Αλέξανδρος Μυράτ.

http://www.sanifestival.gr

Σαντορίνη

Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2013

σαντορινη

10/8/2013: Στις 10/8 το ταξίδι συνεχίζεται με το jazz τρίο του μόλις 22 ετών εξαιρετικά ταλαντούχου συνθέτη και πιανίστα Νικόλα Αναδολή, ο οποίος τον Οκτώβριο 2010 κέρδισε παμψηφεί το πρώτο βραβείο στο σημαντικό Διεθνή Διαγωνισμό Τζαζ Πιάνου «Martial Solal», που πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια στο Παρίσι. Αυτή η μεγάλη διάκριση του άνοιξε το δρόμο για εμφανίσεις σε φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο και σε φημισμένα τζαζ κλαμπ, όπως το Blue Note της Νέας Υόρκης. Η πορεία του είναι γεμάτη μάθηση, σπουδές και συνεχείς διακρίσεις, με αποκορύφωμα την «Προεδρική Υποτροφία» του φημισμένου Πανεπιστημίου Berklee College of Music στη Βοστώνη των ΗΠΑ, που απέσπασε το 2008 και για τα 4 χρόνια των σπουδών του (δόθηκε μόνον σε 2 ξένους μεταξύ 4.000 υποψηφίων). Το 2012 ολοκλήρωσε εκεί τις σπουδές του στο πιάνο, την ενορχήστρωση και τη διεύθυνση ορχήστρας, ενώ πλέον συνεχίζει στη Βοστώνη τις μεταπτυχιακές του σπουδές. Θα εμφανισθεί σε μια ξεχωριστή συναυλία στο Μέγαρο Γκύζη με το τρίο του, που αποτελείται από τους Δημήτρη Γουμπερίτση στο κοντραμπάσο και Σωτήρη Αναδολή στα ντραμς (δηλαδή τους παλιούς A Priori), τρίο που επελέγη και εκπροσώπησε την Ελλάδα στο 11ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζαζ στην Τεχνόπολη της Αθήνας το 2011.

13/8/2013: Στις 13/8 η μουσική διαδρομή του φεστιβάλ συνεχίζεται με την Ζωή Παπαδοπούλου, μια τραγουδίστρια με φωνή ιδανική για σχεδόν όλων των ειδών τα τραγούδια, που τραγουδά πάντα με οδηγό τη ψυχή της και έχει κερδίσει το κοινό με τις φωνητικές της ικανότητες και την ερμηνεία της μέσα από τις συνεργασίες της τα τελευταία χρόνια με τους Μητροπάνο, Αλεξίου, Αρβανιτάκη , Κότσιρα, Μαριώ, Μακεδόνα, κ.α. Έχοντας ετοιμάσει ένα μελωδικό ταξίδι στο χρόνο, με γνώμονα το συναίσθημα και τη συγκίνηση που το καλό ελληνικό τραγούδι ξέρει να προκαλεί, ερμηνεύει τραγούδια της ψυχής, τραγούδια αγαπημένα, αξέχαστα, τρυφερά, συγκινητικά, ερωτικά, χαρούμενα, μελαγχολικά, σε μια μουσική παράσταση για φωνή και πιάνο, στο οποίο την συνοδεύει ο μόνιμος συνεργάτης της Νεοκλής Νεοφυτίδης.

17/8/2013: Στις 17/8 ξετυλίγεται μια μουσική συνεύρεση από τους Demo_Deux, ένα ντούο που είναι σε διαρκή μουσική αναζήτηση. Η εξαιρετική φωνή της Σπυριδούλας Μπάκα συνοδεύεται από τον Αναστάση Σαρακατσάνο στο πιάνο, τον Δημήτρη Βαρελόπουλο στην κιθάρα και τον Πέτρο Λαμπρίδη στο μπάσο. Με εφόδια τις σημαντικές μουσικές τους γνώσεις και σπουδές εξερευνούν τις μουσικές παραδόσεις, αφομοιώνουν νέους ήχους στη μουσική τους και «συνομιλούν» με το ακροατήριό τους συμπαρασύροντάς το στο μουσικό τους ταξίδι στο καλό διαχρονικό ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε μελωδίες από τα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο, την Ευρώπη και το διεθνή κινηματογράφο.

20/8/2013: Στις 20/8 το ταξίδι συνεχίζεται με το Manesis/Polyzogopoulos/Gyftakis Trio, όπου δύο από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής τζαζ σκηνής, με πολύχρονες σπουδές και οι δύο στο Κονσερβατόριο του Άμστερνταμ και πολλές εμφανίσεις σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα, ο πιανίστας Σπύρος Μάνεσης και ο τρομπετίστας Ανδρέας Πολυζωγόπουλος, συμπράττουν μελωδικά με τον ανερχόμενο, νεότατο και εξαιρετικά ταλαντούχο κοντραμπασίστα Αρίωνα Γυφτάκη, σε μια μοναδική συναυλία στο Μέγαρο Γκύζη. Στη συναυλία αυτή θα ακουστούν πρωτότυπες συνθέσεις των μελών του τρίο, μερικές από τις οποίες προέρχονται από τους πρόσφατους δίσκους του Σπύρου Μάνεση (“Undelivered”) και του Ανδρέα Πολυζωγόπουλου (“Perfumed Dreams”), καθώς και ιδιαίτερες προσεγγίσεις σε θέματα από το παραδοσιακό ρεπερτόριο της jazz αλλά και τις σύγχρονες τάσεις της.

23/8/2013: Στις 23/8 το φετινό Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη ολοκληρώνεται με μια ακουστική latin βραδιά από το Roman Gomez Quartet με special guest star την Κουβανή τραγουδίστρια Odalis Palma. Το συγκρότημα δημιουργήθηκε από τα δυο αδέρφια που κατάγονται από την Αργεντινή, τον Roman Gomez (πιάνο, μπαντονεόν, κιθάρα) και τον Demian Gomez (κρουστά, ντραμς), με σκοπό να δημιουργήσει νέους εναλλακτικούς τρόπους παιξίματος της παραδοσιακής αργεντίνικης μουσικής (όπως του tango, chacarera, chamamé, zamba) με επιρροές από την jazz και την latin american folklore μουσική, ενώ προστέθηκε το καραϊβικό στοιχείο και ο κουβανέζικος ρυθμός. Στο σχήμα συμμετέχουν ακόμα δύο εξαιρετικοί Έλληνες μουσικοί, ο σαξοφωνίστας Δημήτρης Τσάκας (προσθέτοντας το τζαζίστικο στοιχείο) και ο μπασίστας Γιώργος Παλαμιώτης. Με το συγκρότημα συνεργάζεται επίσης η σπουδαία Κουβανή τραγουδίστρια Odalis Palma.

Είσοδος ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ.  Ώρα έναρξης: 21:00

Περισσότερες λεπτομέρειες: http://www.megarogyzi.gr

Τήνος

Φεστιβάλ Τήνου 2013

1069320_575049815866923_1675332537_n

Περίοδος Πέμπτη 8 Αυγούστου – 29 Αυγούστου 

ΥΣΤΕΡΝΙΑ, Ονειρόμυλοι – Γιάννης Γκίζης, Εγκατάσταση στους ερειπωμένους ανεμόμυλους των Υστερνίων. Το τρίτο μέρος της ενότητας «Τρίπτυχον» με τίτλο Ονειρόμυλοι δρα ως μια φωτεινή ελεγεία στον χώρο και τη μνήμη, ολοκληρώνει την εσωτερική διαδρομή που είχε αφετηρία την ιερότητα του σώματος την κατάβαση στις αχαρτογράφητες περιοχές της ψυχής και την ανάδυση προς ένα άλλο φως. Συνεπιμέλεια και τεχνική υποστήριξη, Σάκης Τρίκης.

Παρασκευή 9 Αυγούστου, 

ΧΩΡΑ, Τηνιακή Δημιουργία – Χορεύοντας στο Αιγαίο Η χορευτική Ομάδα του Συλλόγου Γυναικών Τήνου θα χορέψει χορούς από την Μικρά Ασία και τα νησιά. Ακολουθεί το Χορευτικό Μαρλά – Μαμάδου. Ο Προοδευτικός Σύλλογος Μαρλά –Μαμάδου Τήνου συμπληρώνοντας φέτος 35 χρόνια συνεχούς παρουσίας και δημιουργικής προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού, παρουσιάζει μουσικοχορευτική εκδήλωση με νησιώτικους χορούς.

16 Αυγούστου ΞΙΝΑΡΑ

17,18,19 Αυγούστου ΠΥΡΓΟΣ Αίθουσα Ν. Γαΐτη

20 Αυγούστου ΧΩΡΑ, Διεθνής συνάντηση κινηματογραφιστών, H φετινή δράση του εργαστηρίου LabA είναι μια διεθνής συνάντηση κινηματογραφιστών με κύριο θέμα την διακοπή της παραγωγής του KODAK ektachrome, ενός από τα πιο ονομαστά και ποιοτικά είδη θετικού φιλμ. Με τα τελευταία εναπομείναντα υλικά τους, κινηματογραφιστές από 12 χώρες θα σκορπιστούν στο νησί και θα καταγράφουν για 10 μέρες την ενδοχώρα, τις παραλίες και τον βυθό της Τήνου. Όπως σε κάθε δράση του Laboratory Athens, όλα τα υλικά θα εμφανιστούν και θα προβληθούν επί τόπου.

Σάββατο 17 Αυγούστου 

ΛΟΥΤΡΑ, Θεατρική παράσταση «Κοινός λόγος», Αφηγήσεις ανωνύμων, που καλύπτουν το διάστημα από τις ειρηνικές μέρες στη Μικρά Ασία, πριν από την Καταστροφή, ως τον Εμφύλιο, ενώ μας μεταφέρουν από τη Σμύρνη στον Πόντο κι από την Αθήνα και τον Πειραιά στα βουνά της Στερεάς Ελλάδας και της Ηπείρου. Το κείμενο της παράστασης βασίστηκε σε γυναικείες αφηγήσεις, που ζωντανεύουν ατομικές και συλλογικές μνήμες, φωτίζοντας διαφορετικά όχι μόνο την ιστορία αλλά και τα σύγχρονα πάθη μας. Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Παίζουν οι ηθοποιοί: Λυδία Κονιόρδου, Ελένη Κοκκίδου, Μαρία Κατσανδρή, Ελένη Ουζουνίδου, Τάνια Παλαιολόγου.

Δευτέρα 19 Αυγούστου

ΛΟΥΤΡΑ, Έρωτας και ποίηση, Ο Χάρης Βλαβιανός διαβάζει μεταφράσεις του από την Ανθολογία Ερωτικής Ποίησης. Ακολουθεί η συναυλία: Πάθος και μουσική: Duo Rubato (21.00) Μουσικές από τις παραδόσεις της Κεντρικής Ευρώπης, από τον Bach στον Tchaikovsky, μέσα από την μουσική των Gypsy, τον Αργεντίνο Μαέστρο Astor Piazzolla, τον σημαντικότερο εκπρόσωπο του σανσόν Jacques Brel ή την παράδοση των Klezmer, το Duo Rubato φέρνει την μουσική στη ζωή με έναν χορό. Είσοδος 8€

Τρίτη 20 Αυγούστου 

ΛΟΥΤΡΑ, Μεγάλες ορχήστρες: Musica Vitae, Η διεθνούς φήμης ορχήστρα Musica Vitae από τη Σουηδία σε έργα κλασικού ρεπερτορίου και σύγχρονων συνθετών. Θα ακουστούν έργα Nino Rota, Wilhelm Stenhammar , Giuseppe VerdiΣολίστ: Dorota Siuda, βιολί. Μουσική Διεύθυνση: Fredrik Burstedt. . Σε συνεργασία με το σύλλογο «οι Φίλοι της Τήνου». Είσοδος 12€, (Τα έσοδα θα διατεθούν για το πρόγραμμα Αεροδιακομιδής Δήμου Τήνου)

Σάββατο 24 Αυγούστου

ΛΟΥΤΡΑ, Θεατρική παράσταση «Περλιμπλίν και Μπελίσα» Ο ΠΕΡΛΙΜΠΛΙΝ ΚΑΙ Η ΜΠΕΛΙΣΑ, είναι ένα σύγχρονο αλλά και διαχρονικό παραμύθι, δημιούργημα της αριστουργηματικής πένας του Ποιητή του ΄Ερωτα και του Ντουέντε, Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Ο Δήμος Αβδελιώδης, μεταφέρει το έργο με τη μορφή λαϊκής όπερας και στιλ κουκλοθέατρου, με ζωντανή μουσική και ζωντανές κούκλες τους μουσικούς και τους ηθοποιούς, που ερμηνεύουν τους ρόλους και τα τραγούδια της παράστασης. Πρωταγωνιστούν Στέλιος Μάινας, Δήμητρα Ματσούκα,Ελένη Καστάνη, Μετάφραση: Νίκος Γκάτσος Σκηνικός χώρος/ σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης,

Δευτέρα 26 Αυγούστου , ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΝΙΑΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΧΩΡΑ

Ζαμπέτιαδα, Ο Γιώργος Πλουμπίδης έγραψε μια σειρά από πρελούδια για πιάνο πάνω σε τραγούδια Γιώργου Ζαμπέτα. Τους στίχους των τραγουδιών διαβάζει ο ηθοποιός Δημήτρης Καλλιβωκάς. Παίζουν οι Νέλλη Σεμιτέκολο, Χλόη Καμπέρου, Ιουλία Βαγενά, Ειρήνη Ντελέζου.

Ανδρος

ανδρος

Ιστορώντας την Υπέρβαση
Από την παράδοση του Βυζαντίου στη νεώτερη τέχνη

Μουσείο Συγχρονης Τέχνης Ανδρου

30 Ιουνίου – 29 Σεπτεμβρίου 2013

Στην αέναη αναπλαστική ροή προσέγγισης του αρχετυπικού μοτίβου που ο άνθρωπος ανέκαθεν επιχειρεί, προκειμένου να δοθεί σχήμα και μορφή σε προσωπικά βιώματα και σε υπαρξιακές αγωνίες, ο ζωγράφος της εικόνας ενήργησε μ’ ένα τρόπο στοχαστικού εικαστικού μυστικισμού, ώστε να αναχθεί το τελούμενο σε είδος μυσταγωγικής ιερουργίας.
Η ζωγραφική της εικόνας επόμενο είναι να μην προσεγγίζεται, συνεπώς, με κριτήρια μόνο κοσμικά. Η θέασή της προϋποθέτει τη νοητή προέκταση, η οποία ορίζεται και καθορίζεται από δογματικές δεσμεύσεις και ομολογιακούς περιορισμούς, η δε ανάγνωσή της από τη χρήση κωδίκων για την αποκρυπτογράφηση εννοιών, μηνυμάτων και συμβολισμών που θα εισάγουν τον αποδέκτη του ορώμενου στα ενδότερα του μυστηρίου, το οποίο εγκλείεται στην εικονογραφική ιστόρηση.

Το Βυζάντιο, συμβάλλοντας ιστορικά στη διάπλαση της πολιτιστικής μας ταυτότητας και παραμένοντας επί μακρού ένας κόσμος κλειστός, δέχθηκε την τέχνη ως αισθητικό αποτέλεσμα με προέκταση και νοήματα υπερφυσικά. Μέσα σε ένα λιτό, απέριττο και αποψιλωμένο απ’ ό,τι το περιττό δισδιάστατο χώρο υποδοχής οι ασκητικές μορφές ζωγραφίζονται μετωπικά, με έκφραση πνευματικής πληρότητας και με τρόπο που να δίνεται έμφαση στο βλέμμα, στην πραότητα, την προσήνεια και τη μειλιχιότητα του αγιογραφούμενου προσώπου. Οι έντονες χρωματικές κλίμακες, οι γραμμικές εκτελέσεις και τα γεωμετρικά μοτίβα, η μετωπική διάταξη των μορφών, η έλλειψη τρίτης διάστασης, η σχηματοποιημένη γεωμετρίζουσα πτυχολογία, οι στερεομετρικοί όγκοι και η κατανομή τους στο χώρο είναι χαρακτηριστικά που ως προδρομικά ζωγραφικά στοιχεία ευθέως παραπέμπουν στον κυβισμό, το φωβισμό, τον υπερρεαλισμό ή και τον εξπρεσιονισμό.

Η βυζαντινή τέχνη, σε όλες της τις εκφάνσεις, είναι δεδομένο ότι επηρέασε τη νεότερη και σύγχρονη εικονογραφική ιστοριογραφία, με πλείστα όσα εικονιστικά και τεχνοτροπικά στοιχεία με τον τρόπο που και η εκκλησιαστική ποίηση και υμνολογία τροφοδότησε τη νεότερη λογοτεχνική έκφραση και η ψαλτική βυζαντινή μουσική τα νεότερα μουσικά ακούσματα, ιδιαίτερα της Ανατολής.

Σε καιρούς διαψεύσεων, αρνήσεων, αμφισβητήσεων και ανατροπών, αναδρομές και αναφορές αυτού του είδους, όσο κι αν θεωρηθούν παράκαιρες και παράταιρες με το πνεύμα αποϊεροποίησης των αξιών, είναι βέβαιο ότι ενισχύουν το συνεκτικό μας ιστό, αυτόν που μας ενώνει με τους μύθους και τα περί του Θείου πιστεύω μας στηρίζουν τη συγκίνηση ώστε να αναζητήσει την υψηλή της ισοτιμία με το νου και να αποτελέσουν εφαλτήρια προς εναργέστερες περί τέχνης αντιλήψεις και αναζητήσεις που συμβάλλουν στην σφαιρικότερη θεώρηση των εικόνων του κόσμου που μας περιβάλλει.
Ο σκοπός του φετινού εικαστικού αφιερώματος δεν αφορά στο να επαναληφθούν στερεότυπες θέσεις που αφορούν τη βυζαντινή τέχνη, αλλά στην ανάδειξη των επιδράσεων και επιρροών που δέχθηκαν νεότεροι έλληνες ζωγράφοι από τα βυζαντινά και τα μεταβυζαντινά πρότυπα. Διαμένοντας ή απλώς ταξιδεύοντας σε μεγάλα καλλιτεχνικά κέντρα, οι εν λόγω καλλιτέχνες κληρονομώντας τη βυζαντινή παράδοση, την εμβολίασαν με τις ανατρεπτικές αλλαγές που γνώρισε η τέχνη, στο πνεύμα των αναζητήσεων της περιλάλητης γενιάς του ’30 και του Μεσοπολέμου κατά τον περασμένο αιώνα.
Η έκθεση, την οποία επιμελήθηκε ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Νικόλαος Ζίας, περιλαμβάνει έργα των εξής καλλιτεχνών, οι οποίοι ζωγράφισαν με θρησκευτική ευαισθησία, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τη βυζαντινή τέχνη: Κωνσταντίνου Παρθένη, Φώτη Κόντογλου, Νίκου Εγγονόπουλου, Γιάννη Τσαρούχη, Σπύρου Παπαλουκά, Σπύρου Βασιλείου, Πολύκλειτου Ρέγκου, Κωνσταντίνου Αρτέμη, Δημήτριου Πελεκάση, Αγήνωρα Αστεριάδη, Πολυχρόνη Λεμπέση, Δημήτρη Μπισκίνη, Στέφανου Αλμαλιώτη, Αναστάσιου Λουκίδη, Νίκου Νικολάου, Ράλλη Κοψίδη, Κωνσταντίνου Φανέλλη, Παντολέωνα και Νικόλαου Γ. Ζωγράφου και των χαρακτών Δημήτριου Γαλάνη, Λυκούργου Κογεβίνα, Ευθύμιου Παπαδημητρίου, Αλεβίζου Αναστάσιου (Τάσσου), Γιώργου Σικελιώτη, Βάσως Κατράκη.

Τα 130 και πλέον έργα προέρχονται από Κρατικά και Εκκλησιαστικά Μουσεία, Ιδρύματα, Ιερούς Ναούς και Ιδιωτικές συλλογές.

Την έκθεση συνοδεύει τεκμηριωμένος τόμος, που σχεδιάστηκε και εκδόθηκε από τη Μικρή Άρκτο, σε επιμέλεια του κ Χρήστου Φ. Μαργαρίτη. Περιλαμβάνει εισαγωγικό κείμενο του Διευθυντή του Μουσείου κ. Κυριάκου Κουτσομάλλη και των εξής επιστημόνων: κ Νικολάου Ζία, κ Νικολάου Γραίκου, κ Σπύρου Μοσχονά, κ Γιώργου Μυλωνά, κ Ιωάννη Φριλίγκου, κας Ιωάννας Στουφή-Πουλημένου, κ Γεώργιου Τσιγάρα, κας Ανδρομάχης Κατσελάκη, κας Μαρίας Νάνου, κ Γιάννη Κολοκοτρώνη, κας Μελίτας Εμμανουήλ, κ Νεκτάριου Μαμάη, κας Ειρήνης Οράτη, γλωσσάρι, βιβλιογραφία και έγχρωμες αναπαραγωγές όλων των εκθεμάτων, αλλά και έργων αναφοράς.
Αποδέκτες του αφιερώματος αυτού θέλουμε να είναι οι πάντες. Ανεξάρτητα από ιδεολογικά πιστεύω, από δεσμεύσεις δογματικές και ομολογιακές κατατάξεις. Ο αφηγητής του Θείου βάζει δεσμεύσεις δογματικές στον ίδιο. Δεν δεσμεύει, όμως, την ελευθερία της πρόσληψης από τον παραλήπτη, ο οποίος είναι ελεύθερος να αξιολογήσει το προτεινόμενο με κριτήρια δικά του.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 30 Ιουνίου έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2013. Οι ώρες λειτουργίας του Μουσείου είναι 10:00 έως 14:00 και 18:00 έως 20:00, εκτός της Τρίτης και του απογεύματος της Κυριακής. Ειδικά για τον μήνα Αύγουστο, θα πραγματοποιούνται καθημερινά ξεναγήσεις στους χώρους της έκθεσης (12:00-13:00) για το κοινό και για γκρουπ κατόπιν συνεννόησης και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά ηλικίας 6-13 ετών.