Passing Through

—Οι έννοιες της ζωικής ορμής και της διατήρησης της ενέργειας σε ένα βίντεο που συνδυάζει ψηφιακά εφέ, εικόνες από τη φύση, μουσική και κείμενο —

Για να το απολαύσετε συνιστούμε να το δείτε σε full screen, στο σκοτάδι:

Passing Through

by Kristian Ulrich Larsen idkul.com and Olafur Haraldsson olihar.com

Μουσική: Division – Moby / Αφήγηση: Frank Stubbs

* * *

Το παρακάτω κείμενο που ακούγεται στο βίντεο είναι μέρος τού λόγου που εκφώνησε ο σερβικής καταγωγής φυσικός επιστήμονας και εφευρέτης Νίκολα Τέσλα (10 Ιουλίου 1856 – 7 Ιανουαρίου 1943) το 1893 στο Franklin Institute της Φιλαδέλφειας. Ο Τέσλα χαιρετίστηκε τόσο εν ζωή, από τους σύγχρονούς του επιστήμονες, όσο και μετά θάνατον, ως ιδιοφυΐα στον τομέα της έρευνας του ηλεκτρομαγνητισμού. Παρά ταύτα, αφενός η περιφρόνησή του για την πρακτική εφαρμογή και εμπορευματοποίηση των επιστημονικών ανακαλύψεών του, αφετέρου η εκκεντρική του προσωπικότητα και οι φιλοσοφικές αναζητήσεις του τον υποχρέωσαν τελικά να ζήσει και να εργαστεί ως ερημίτης, στο περιθώριο της επιστημονικής κοινότητας.

Ο Τέσλα πίστευε στην πανσπερμία του σύμπαντος και στην αέναη φύση της ενέργειας ως δύναμης που διατρέχει τα πάντα στη Γη, οργανικά και ανόργανα, ακόμα και την ίδια την ανθρώπινη σκέψη και συνειδητότητα.

Η ομάδα παραγωγής του βίντεο με τίτλο Passing Thrοugh καταφέρνει, με τα μέσα που χρησιμοποιεί, με τον συνδυασμό των ψηφιακών εφέ, των εικόνων από την αδάμαστη φύση της Ισλανδίας και της υποβλητικής μουσικής, μια εντυπωσιακή οπτικοποίηση των σκέψεων και των λέξεων του Νίκολα Τέσλα:

«Όπως ένα κύμα στον φυσικό κόσμο, στον ατέλειωτο ωκεανό του μέσου που διακατέχει τα πάντα, έτσι και στον κόσμο των οργανισμών, στη ζωή την ίδια, μία ώθηση συνεχίζει την πορεία της αέναα, άλλες φορες, πιθανόν, με την ταχύτητα του φωτός, άλλες πάλι, τόσο αργά που για μεγάλο χρονικό διάστημα δίνει την εντύπωση πως παραμένει ακίνητη, περνώντας μέσα από διαδικασίες τόσο πολύπλοκες που ο ανθρώπινος νους δεν μπορεί να τις συλλάβει, όμως σε όλες τις μορφές της, σε όλα της τα στάδια, η ενέργεια της παραμένει παντοτινά ακέραιη.

»Μία και μόνη αχτίδα φωτός από ένα μακρινό αστέρι που κάποτε την αντιλήφθηκε το μάτι ενός ηγεμόνα περασμένων εποχών μπορεί να άλλαξε την πορεία της ζωής του, μπορεί να μετέβαλλε τη μοίρα λαών, μπορεί να μεταφόρφωσε την επιφάνεια της Γης, τόσο πολύπλοκες, τόσο ασύλληπτα σύνθετες είναι οι διεργασίες της Φύσης. Και δεν υπάρχει τρόπος καλύτερος για να συνειδητοποιήσουμε την τρομακτική έννοια του μεγαλείου της Φύσης από το να συλλογιστούμε ότι σύμφωνα με τον νόμο της διατήρησης της ενέργειας, μέσα στο Άπειρο, οι δυνάμεις είναι σε τέλεια ισορροπία, και πως, άρα, η ποσότητα ενέργειας μίας μόνο σκέψης μπορεί να καθορίσει την κίνηση του σύμπαντος»

«Like a wave in the physical world, in the infinite ocean of the medium which pervades all, so in the world of organisms, in life, an impulse started proceeds onward, at times, may be, with the speed of light, at times, again, so slowly that for ages and ages it seems to stay, passing through processes of a complexity inconceivable to men, but in all its forms, in all its stages, its energy ever and ever integrally present.

A single ray of light from a distant star falling upon the eye of a tyrant in bygone times may have altered the course of his life, may have changed the destiny of nations, may have transformed the surface of the globe, so intricate, so inconceivably complex are the processes in Nature. In no way can we get such an overwhelming idea of the grandeur of Nature than when we consider, that in accordance with the law of the conservation of energy, throughout the Infinite, the forces are in a perfect balance, and hence the energy of a single thought may determine the motion of a universe”.

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Η φύση είναι τέχνη < Φλου αρτιστίκ

Το dim/art στο facebook
Το dim/art στο facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.