Ο ρώσος μαικήνας

Η σχέση που άρχισε να σφυρηλατείται πέρσι ανάμεσα στον Charles Saatchi και το ζεύγος ρώσων συλλεκτών τέχνης Tsukanov επεκτείνεται με την υπογραφή συμφωνίας για πενταετή συνεργασία.

Η γκαλερί Saatchi που βρίσκεται στην περιοχή Chelsea του Λονδίνου φιλοξένησε πρόφατα έκθεση από έργα που ανήκαν στην ιδιωτική συλλογή του Ιδρύματος της Οικογενείας Tsukanov. Η έκθεση είχε τίτλο Breaking the Ice: The Moscow Art 1960-1980s και διήρκησε από τις 21 Νοεμβρίου 2012 ώς τις 28 Μαρτίου 2013. Όσοι την επισκέφθηκαν είχαν τη σπάνια ευκαιρία να δουν από κοντά ορισμένα πολύ σημαντικά έργα μιας περιόδου που την χαρακτηρίζουν η απελευθέρωση της καλλιτεχνικής έκφρασης από την χρήση της ως κομουνιστική προπαγάνδα και ο πλουραλισμός: Αφηρημένη τέχνη, έργα που θύμιζαν τον κονστρουκτιβισμό των πρώτων δεκαετιών του αιώνα, μοντερνισμός, ρωσική pop art, γλυπτά, φωτογραφίες, κολάζ, installation, πολυάριθμα έργα και δεκάδες ρώσοι καλλιτέχνες σε μια έκθεση αφιερωμένη σε μία από τις πιο γόνιμες περιόδους για τις εικαστικές τέχνες στη Ρωσία.

igor2
Ο Igor Tsukanov

Ο ίδιος ο Igor Tsukanov, τραπεζίτης, μιλώντας για την συστηματική του προσπάθεια να αποκτήσει μεγάλο αριθμό έργων των σημαντικότερων ρώσων καλλιτεχνών του 20ου αιώνα, λέει: «Ως αποτέλεσμα του ανταγωνισμού με άλλους αγοραστές σε ανοιχτούς πλειστηριασμούς, κατέληξα να κατέχω το παγκόσμιο ρεκόρ για την υψηλότερη τιμή που έχει ποτέ πληρώσει κανείς για να αποκτήσει έργα καλλιτεχνών όπως οι Rabin, Tselkov, Shvartsman, Steinberg, Rukhin, Vassilev και άλλοι. Ήθελα να προσθέσω τα έργα τους στη συλλογή μου και δε μετανοιώνω. Κατά την άποψή μου, οι ρώσοι καλλιτέχνες αυτής της περιόδου δεν είναι καθόλου υπερτιμημένοι ακόμα».

Μετά από την επιτυχία που γνώρισε η έκθεση, η γκαλερί Saatchi και οι Natasha και Igor Tsukanov συμφώνησαν να συμπράξουν στην διοργάνωση μιας σειράς εκθέσεων που θα είναι αφιερωμένες σε σύγχρονους καλλιτέχνες από κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Εξάλλου, το Ίδρυμα χρηματοδοτεί μεγάλο αριθμό υποτροφιών σε πολλά από τα πιο φημισμένα ιδιωτικά σχολεία του Ηνωμένου Βασιλείου στον κατάλογο των οποίων ανακοινώθηκε πρόσφατα η προσθήκη του περίφημου Eton. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του κολεγίου, η οικογένεια Tsukanov θα χρηματοδοτήσει έως και το 100% των διδάκτρων και άλλων δαπανών για τη φοίτηση δύο τουλάχιστον ταλαντούχων μαθητών ρωσικής ή σοβιετικής καταγωγής στο καλύτερο σχολείο της Αγγλίας.

Πηγές: The Art Newspaper / Modernism

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία

Εικαστικά < Κάτι αλήθεια συμβαίνει εδώ

Το dim/art στο facebook
Το dim/art στο facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.