Έξοδος στις τέχνες 21.10.2013

— Επιμέλεια: Τάνια Σιμοπούλου —

Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου και φέτος στην Ταινιοθήκη, Τα Πρόσωπα του Χρόνου στο Νομισματικό Μουσείο, La Nonna ξανά στην σκηνή με τον Δημήτρη Πιατά, masterclass για ηθοποιούς και σκηνοθέτες στο Goethe και «Design υπό Στέγη» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

17 έως τις 27 Οκτωβρίου 2013

Ταινιοθήκη της Ελλάδος

777777

7ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας

Το ελληνικό και διεθνές πειραματικό και καλλιτεχνικό σινεμά συναντιέται για 11 μέρες στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στο 7ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου.

Ενταγμένο πλέον στην πράξη Η κινηματογραφοφιλία στη νέα εποχή το 7ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας επανέρχεται πιο δυναμικό από ποτέ.

Το μοναδικό φεστιβάλ που επιχειρεί να αναδείξει την πρωτοπορία όπου και όποτε αυτή έρχεται να ανατρέψει συμβάσεις και συστήματα στον παγκόσμιο κινηματογράφο. Τρία χρόνια μετά την τελευταία του διοργάνωση το 2009 η πρωτοβουλία αυτή της Ταινιοθήκης της Ελλάδος που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια, ήδη από την πρώτη διοργάνωσή της το 2004, έχει ανταποκριθεί με μεγάλη επιτυχία στην απαίτηση του ελληνικού κοινού για μια σύγχρονη εστία που θα καλλιεργήσει την κινηματογραφοφιλία, στην πιο πολυδιάστατη μορφή της.

Με αφιερώματα σε εξέχοντες δημιουργούς, σύσταση νέων τμημάτων (και διαγωνιστικού), οργάνωση παράλληλων εκδηλώσεων (ημερίδα, συζητήσεις, masterclasses) και εικαστικές εκθέσεις, το 7ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας ανοίξε την αυλαία του την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου με ταινία έναρξης το Les Grandes Ondes (a l’Ouest) / Longwave του Ελβετού σκηνοθέτη Λιονέλ Μπαγέ / Lionel Baier, μια κωμωδία καταστάσεων που εκτυλίσσεται στην Πορτογαλία της δεκαετίας του ’70 κατά τη διάρκεια της Επανάστασης των Γαρυφάλλων. Η ταινία έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο τελευταίο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Λοκάρνο.

http://aagff.tainiothiki.gr/

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013. 18:00Νομισματικό Μουσείοχρονοσ

«Τα πρόσωπα του χρόνου. Μετρώντας τον Χρόνο στον Ουρανό και τη Θάλασσα»

Με τον τίτλο αυτό ονομάζεται η περιοδική έκθεση που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013, στις 18:00 στο Νομισματικό Μουσείο και συνδιοργανώνεται από το Νομισματικό Μουσείο και την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) 2013.

Η έκθεση, που αναπτύσσεται στη μικρή αίθουσα του πρώτου ορόφου του Ιλίου Μελάθρου, προβάλλει τη σημασία της έννοιας του Χρόνου, αναδεικνύοντας συγχρόνως «την προσπάθεια του ανθρώπου να δαμάσει τον χώρο και τον χρόνο, τον ουρανό και τη ζωή, τόσο για λόγους σχετικούς με την καθημερινή του ζωή, όσο και με τις επιστημονικές και ερευνητικές αναζητήσεις του ή με τις αναπάντητες αγωνίες και ανησυχίες του για το μέλλον» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Νομισματικού Μουσείου.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε δύο βασικές ενότητες: στην πρώτη με τίτλο «Μετρώντας τον χρόνο στον Ουρανό» θα παρουσιαστούν νομίσματα με τις παραστάσεις και τους συμβολισμούς των αστερισμών, των ζωδίων και των κυβερνητών-πλανητών ή του ζωδιακού κύκλου, ενώ στη δεύτερη ενότητα υπό τον τίτλο «Μετρώντας τον χρόνο στη Θάλασσα» παρουσιάζονται ευρήματα από ναυάγιο, όπως προσωπικά αντικείμενα των επιβατών και του πληρώματος, ρολόγια για τον υπολογισμό της ώρας, αντικείμενα που σχετίζονται με τη ναυσιπλοϊα και τη διαβίωση στο πλοίο.

Την έκθεση πλαισώνουν μοναδικά νομίσματα κυρίως Αλεξάνδρειας που εκδόθηκαν την περίοδο βασιλείας του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αντωνίνου Ευσεβούς (138-161) από τη συλλογή του Νομισματικού Μουσείου, καθώς και ευρήματα υποβρύχιων ερευνών από το ναυάγιο του ΜΕΝΤΟΡΑ της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Την έκθεση, που θα διαρκέσει ως τις 21 Ιανουαρίου 2014, πλαισιώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

από 20 Οκτωβρίου 2013

Θέατρο Ακάδημος, «La Nonna»

piatas
Δεκαπέντε χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση της μαύρης κωμωδίας, ο Δ. Πιατάς επανέρχεται ερμηνεύοντας τη φοβερή γιαγιά που τρώει τα πάντα αλλά και… τους πάντες
Μια βουλιμική γιαγιά τρώει ακατάπαυστα, εξαθλιώνοντας οικονομικά και ηθικά μια ολόκληρη οικογένεια προκειμένου να ικανοποιήσει τη βουλιμία της . Τοποθετημένη χρονικά στην Αργεντινή της χρεοκοπιάς και του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου η παράσταση μιλά για τις ανθρώπινες αδυναμίες αλλά και την κοινωνική αποσύνθεση σε έναν κόσμο που καταρρέει. Η «Νόννα¨εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο αθηναϊκό  δεκαπέντε χρόνια πριν σημειώνοντας τεράστια επιτυχία. Επιστρέφει πάλι με το Δημήτρη Πιατά στον πρωταγωνιστικό ρόλο και στη σκηνοθεσία. Αργεντίνικη  μουσική παίζει ζωντανά ο  Ηρακλής Βαβάτσικας.
Κωμωδία του Ρομπέρτο Κόσα
Σκηνοθεσία: Δ. Πιατάς
Ερμηνεύουν: Δ. Πιατάς, Π. Σκουρολιάκος, Λ. Πιστιόλα, Κλ. Γρηγοριάδης, Κ. Φλωκατούλας, Χρ. Βεντούρη, Μ. Κυριάκη. Μετάφρ.: Ελ. Μπογιατζίδου. Σκην.-κοστ.: Γ. Γαβαλάς. Μουσ.: Ηρ. Βαβάτσικας.
Την μετάφραση έχει επιμεληθεί η Ελένη Μπογιατζίδου και τις χορογραφίες ο Φωκάς Ευαγγελινός.
Ημέρες και ώρες παραστάσεων :
Τετάρτη – Πέμπτη : 20.00, Παρασκευή : 21.30, Σάββατο : 18.30 (λαική) και 21.30
Tιμές εισιτηρίων :
Γενική είσοδος : €22 Φοιτητικό – λαική : €14 Άνεργοι-Συνταξιούχοι : €12, τηλ. Θεάτρου 210 3625119.

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου  2013

Goethe-Institut Athen, 16:00–20:00

Masterclass

homework

Μια εκδήλωση για ηθοποιούς, σκηνοθέτες, φίλους του κινηματογράφου και του θεάτρου

Με ασκήσεις και με τη συνεργασία των ηθοποιών Μαρίας Καλλιμάνη και Μαρίσσας Τριανταφυλλίδου, ο Αθανάσιος Καρανικόλας παρουσιάζει την «Meisner Acting Technique» (Τεχνική Σάνφορντ Μάισνερ). Ο Sanford Meisner (1905-1997), ιδρυτικό μέλος του κορυφαίου στη δεκαετία του ‘30 New Yorker Group Theatre, θεωρείται σήμερα ένας από τους πιο πρωτοποριακούς και πιο σημαντικούς δασκάλους της υποκριτικής τέχνης παγκοσμίως. «Υποκριτική είναι αληθινή ζωή κάτω από δεδομένες συνθήκες» είναι η φιλοσοφία στην οποία στηρίζεται η τεχνική για ηθοποιούς που ανέπτυξε στις δεκαετίες του ‘30 και ’40. Αποσπάσματα από την τελευταία ταινία του Α. Καρανικόλα, γυρισμένη τον περασμένο Αύγουστο στην Αθήνα, δείχνουν το πώς η Τεχνική Μάισνερ μπορεί να προσφέρει ερεθίσματα και έμπνευση και στη δουλειά του σκηνοθέτη.

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Μικρή Σκηνή

στεγη

Design υπό Στέγη

Συνάντηση για το βιομηχανικό σχεδιασμό

Φιλοδοξία της ημερίδας είναι να δώσει βήμα στους σχεδιαστές να εκθέσουν ιδέες και προβληματισμούς, αλλά και στο κοινό να γνωρίσει τη μεθοδολογία της εργασίας τους και το αποτέλεσμα των προσπαθειών τους.
Η καρέκλα στην οποία καθόμαστε, ο υπολογιστής στον οποίο εργαζόμαστε, το φωτιστικό χάρη στο οποίο διαβάζουμε, το πόμολο της πόρτας που μόλις ανοίξαμε, τα αντικείμενα που βρίσκονται τριγύρω μας αποτελούν καρπούς μιας διαδικασίας που ονομάζεται βιομηχανικός σχεδιασμός ή/και σχεδιασμός προϊόντων.Είναι ένας τομέας απαραίτητος για την ύπαρξη κάθε βιομηχανίας, ο οποίος όμως στην Ελλάδα δεν έχει αναπτυχθεί στο βαθμό που θα έπρεπε. Δεν παύει ωστόσο να είναι ένας χώρος συναρπαστικός, χρήσιμος και ανεξάντλητος. Ακόμη κι αν στη χώρα μας δεν δίνονται οι ευκαιρίες για την ανάπτυξή του, αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει έλλειψη ικανών ανθρώπων για να τον υπηρετήσουν. Η συγκεκριμένη ημερίδα αποτελεί τη σημαντικότερη διοργάνωση, που επιτρέπει στους ανθρώπους αυτούς να συναντηθούν, να συζητήσουν και να επικοινωνήσουν με το ευρύτερο κοινό.
• Για την παρακολούθηση της ημερίδας απαιτείται η αγορά εισιτηρίου, η τιμή του οποίου είναι €15 (τιμή προπώλησης) ή €10 (μειωμένη τιμή για φοιτητές/ανέργους). Όσοι περιμένουν μέχρι την τελευταία εβδομάδα για την αγορά του εισιτηρίου τους (αν υπάρχουν διαθέσιμα έως τότε) θα πρέπει να καταβάλουν το πλήρες αντίτιμο των €20.  • Για περισσότερες πληροφορίες και αγορα΄εισιτηρίων: www.ntizain.org

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.