Ρετρό #7

—Το βράδυ πριν την Ποτοαπαγόρευση—

Prohibition.jpg large

1919. Συνωστισμός σε μπαρ της Νέας Υόρκης τη βραδιά πριν από την εφαρμογή του νόμου περί ποτοαπαγόρευσης στις ΗΠΑ. Ο νόμος απαγόρευε την παρασκευή και εμπορία αλκοόλ και όχι την κατανάλωση, ενώ σοβαρή προσπάθεια να επιβληθεί έγινε μόνο στο Σικάγο. Παρότι σε απόλυτους αρθιμούς η κατανάλωση αλκοόλ μειώθηκε, σε πολλά αστικά κέντρα παρατηρήθηκε αύξηση ενώ παράλληλα άνθισε το οργανωμένο έγκλημα, με πιο διάσημο εκπρόσωπο τον Αλ Καπόνε. Η νομοθετική ανάκληση της ποτοαπαγόρευση σε ομοσπονδιακό επίπεδο ήρθε στις 5 Δεκεμβρίου του 1933 μετά από πίεση τής ευκατάστατης Pauline Sabine η οποία πέτυχε την στήριξη των Δημοκρατικών La Guardia και Roosevelt. Η καμπάνια τους στηρίχτηκε σε δύο επιχειρήματα: Πρώτον, η νομιμοποίηση θα απέφερε έσοδα σε φόρους ─τα οποία η Αμερική τής βαθιάς Ύφεσης είχε μεγάλη ανάγκη─ και, δεύτερον, αποτελούσε τον μοναδικό τρόπο να καταφέρουν ουσιαστικό χτύπημα στο οργανωμένο έγκλημα.

—Επιλογή φωτογραφίας από το @HistoricalPics / κείμενο: Μαρία Τσάκος—

Ο φωτογράφος ως σιωπηλός μάρτυρας της ιστορίας. Φωτογραφίες —αστείες, περίεργες, σπάνιες, νοσταλγικές— που αποκαλύπτουν ή υπενθυμίζουν πώς ήταν κάποτε ο κόσμος. Κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο dim/art.

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία 

Vintage < Αφιερώματα

Το dim/art στο facebook
Το dim/art στο facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.