Οι δρόμοι τού φωτός

Στα μέσα του φθινοπώρου, όταν οι νύχτες γίνονται μεγαλύτερες στο βόρειο ημισφαίριο, πολλές ευρωπαϊκές πόλεις διοργανώνουν φεστιβάλ φώτων. Τα τελευταία δέκα χρόνια, μάλιστα, όλο και και πληθαίνουν. Ο λόγος για την επιτυχία τους είναι απλός και τον συνοψίζει η γερμανίδα επιμελήτρια τέτοιων δράσεων, Bettina Peiz: «Είναι σχετικά απλό: κάθε φορά που κάτι τέτοιο διοργανώνεται σε μια πόλη, ο κόσμος συρρέει. Και αν είναι και καλά σχεδιασμένο, έρχονται δύο και τρεις φορές». Διαπιστώνει δε πως το φως είναι το καταλληλότερο μέσο για νυχτερινά event γιατί τραβάει κόσμο. Οι τοπικές κοινωνίες έχουν ανακαλύψει τη δυναμική που έχουν τα θεάματα με φώτα σε ό,τι αφορά την εμπορική κίνηση και πλέον επιλέγουν για τις εκδηλώσεις τους ημερομηνίες όλο και πιο κοντινές στα Χριστούγεννα ώστε τα σόου να συνοδεύονται από τα φώτα που αναβοσβήνουν στις χριστουγεννιάτικες βιτρίνες.

lyon lights

Ας κάνουμε λοιπόν μια βόλτα σε μερικά από τα φεστιβάλ φωτός της Ευρώπης.

Το πιο διάσημο φεστιβάλ φώτων σήμερα είναι το Fête des lumières της Λυόν το οποίο έχει τις καταβολές του μια λητανεία της Καθολικής Εκκλησίας που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα. Υπάρχουν όμως και πολλές περιπτώσεις πόλεων που ξεκίνησαν τα δικά τους φεστιβάλ φωτός επειδή υπάρχουν στην περιοχή εργοστάσια που κατασκευάζουν λαμπτήρες ή συναφή προϊόντα. Για παράδειγμα, η πόλη του Άιντχοβεν όπου υπάρχει η Philips ή το γερμανικό Λύντενσάιντ με την ERCO. Άλλες πάλι έχουν συνδέσει τα φεστιβάλ αυτά με εμπορικές εκθέσεις τής βιομηχανίας φωτιστικών σωμάτων όπως η Luminale στην Φρακφούρτη. Σε μερικές περιπτώσεις τα φεστιβάλ φώτων ξεκίνησαν ως εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, όπως στην περίπτωση τού Light in Alingsås. Και, φυσικά, υπάρχουν και οι πόλεις για τις οποίες αποτελέι απλά μια τουριστική ατραξιόν. Το κόνσεπτ αλλά και το αισθητικό αποτέλεσμα διαφέρουν ανάλογα με την ταυτότητα εκείνου ο οποίος αναλαμβάνει την υλοποίηση⋅ το κατά πόσον τους καλλιτέχνες και τους σχεδιαστές τους επιλέγει η διεύθυνση τουρισμού, φέρ΄ειπείν, ή μια τεχνική ομάδα ή ένας καλλιτεχνικός διευθυντής. Διότι περισσότερο φως σπάνια σημαίνει καλύτερο φως.

gloweindhoven-640x480

Για ευνόητους λόγους οι κατά τόπον τουριστικές διευθύνσεις δείχνουν μια προτίμηση στις θεαματικές, εντυπωσιακές και πολύχρωμες προβολές πάνω σε κτήρια για να κερδίσουν την ευρύτερη δυνατή προβολή και δημοσιότητα μέσα από τον Τύπο. Η LUCI, Lighting Urban Community International, μια οργάνωση που προωθεί τα φεστιβάλ φώτων ως μέσο οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών, δηλώνει: «Η γενική εντύπωση που υπάρχει είναι πως αυτές οι δράσεις και τα φεστιβάλ έχουν θετικό αντίκτυπο στη διοργανώτρια πόλη, προσελκύουν τουρισμό και έχουν ως αποτέλεσμα περισσότερη προβολή».

berlinlightfestival03-640x426

Παραταύτα, υπάρχουν και αρνητικές πλευρές όπως το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις οι καταστηματάρχες της περιοχής αναγκάζονται να σβήσουν τα φώτα στις βιτρίνες τους το βράδυ —κάτι που ίσως τους ζημιώνει σε εμπορική κίνηση— ή το ότι τα πρότζεκτ αυτά επιβαρύνουν σοβερά το ενεργειακό αποτύπωμα της περιοχής. Γι’ αυτούς τους λόγους ο ρόλος του καλλιτεχνικού διευθυντή είναι πολύ σημαντικός —ειδικά τώρα που ολοένα και περισσότερα φεστιβάλ φώτων συναγωνίζονται μεταξύ τους.

Ας ρίξουμε μια πιο κοντινή ματιά σε τέσσερα από αυτά τα οποία αντιπροσωπεύουν και τέσσερεις διαφορετικούς τύπους: Στη Λυόν, την «πρωτεύουσα» τρόπον τινά των φεστιβάλ αυτών, που έχει μακρά ιστορία⋅ στην Φρανκφούρτη, μια ανοιχτή πλατφόρμα που συνοδεύει μια εμπορική και οικονομική έκθεση⋅ στο Άλινγκσας όπου το φεστιβάλ έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα⋅ και στο Λύντενσαιντ όπου έχει τον χαρακτήρα εγκατάστασης τέχνης υπό την επιμέλεια ειδικών.

Fête des lumières, Λυόν

lyonlights1

Το Fête des lumières τής Λυόν έχει τις ρίζες του στο 1643 όταν οι κάτοικοι έκαναν λητανεία με κεριά για να παρακαλέσουν την Παναγία να τους απαλλάξει από τη μάστιγα της πανούκλας. Με τον καιρό μετεξελίχθηκε στο πιο διάσημο φεστιβάλ φώτων με πολυάριθμες και μεγάλης έκτασης εγκαταστάσεις. Υπολογίζεται πως, όσο διαρκεί, το επισκέπτοναι 1.000.000 επισκέπτες κάθε βράδυ.

Luminale, Φρανκφούρτη

Frankfurtlights

Η γερμανική “Luminale” στη Φρανκφούρτη είναι ουσιαστικά μια ανοικτή πλατφόρμα από την οποία περνάνε όλων των ειδών τα πρότζεκτ, από φοιτητικές εργασίες ως επαγγελματικά ινστολέσιον από διάσημους καλλιτέχνες. Γίνεται κάθε δύο χρόνια από το 2002 ταυτόχρονα με την έκθεση Light+Building και πέρσι προσέλκυσε 140.000 τουρίστες.

Light in Alingsås, Άλινγκσας Σουηδία

Alingsaslights

Το σουηδικό Light in Alingsås ξεκίνησε το 2000 ως εκπαιδευτικό πρόγραμμα με σκοπό να μάθουν οι φοιτητές από ειδικούς περισσότερα πράγματα για τον φωτισμό εξωτερικού χώρου. Το φεστιβάλ συμπεριλαμβάνει περιπάτους, παραστάσεις και μαθήματα και έγινε όχημα αστικής ανάπτυξης όπως αποδεικνύει το γεγονός ότι από το 1999 ώς σήμερα άνοιξαν πολλά ρεστοράν και καφέ στην περιοχή ενώ και ο μόνιμος πληθυσμός του Άλινγκσας διπλασιάστηκε.

LichtRouten, Λύντενσάιντ, Γερμανία

LichtRouten-Luedenscheid-a27736172

Η μικρή γερμανική πόλη του Λύντενσάιντ έχει μακρά παράδοση στον φωτισμό λόγω των κατασκευαστών φωτιστικών που υπάρχουν στην περιοχή. Από το 2002 η πόλη ζητά από επαγγελματίες καλλιτεχνικούς διευθυντές να επιλέξουν υψηλής αισθητικής installation και παρεμβάσεις με θέμα το φως. Το LichtRouten —όπως ονομάζεται το φεστιβάλ— βασίζεται σε ένα δίκτυο εθελοντών, τεχνικών από τα εργοστάσια της περιοχής και καλλιτεχνών διεθνούς φήμης και με αυτό τον τρόπο έχει εξασφαλίσει ένα σταθερό κοινό. Το βίντεο που ακολουθεί είναι ενδεικτικό της ποικιλίας και της έμφασης που δίνεται στην καλλιτεχνική διάσταση του θεάματος με φως.

Ακολουθεί μια λίστα με όλα τα φεστιβάλ φώτων ανά τον κόσμο:

Ευρώπη:

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Alingsås, Sweden: Lights in Alingsås
Berlin, Germany: Festival of Light
Brussels, Belgium: Festival des Lumières – 31.10.-03.11.2013
Chartre, Fance: Chatres en lumières
Durham, England: Lumiere – 14.11.-17.11.2013
Eindhoven, Netherlands: Glow – 09.11.-16.11.2013
Frankfurt, Germany: Luminale – 30.03.-04.04.2014
Ghent, Belgium: Light Festival Ghent
Helsinki, Finland: Lux Helsinki – January 2014
Lüdenscheid, Germany: LichtRouten
Lyon, France: Fête des lumières – 06.12.-09.12.2013
Tallinn, Estonia: Valgus Biennaal – 24.11.-01.12.2013
Turin, Italy: Luci d’artista – 01.11.-12.01.2013
York, England: Illuminating York – 30.10.-02.11.2013

Ασία:

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Singapore, Singapore: i Light Marina Bay – 07.03.-30.03.2014
Beijing, China: Switch on light
Osaka, Japan: Hikari Renaissance – 01.12.2013-19.01.2014

Αυστραλία:

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Sydney, Australia: Vivid Sydney – 23.05.-09.06.2014

Βόρειος Αμερική:

New York, USA: New York’s Festival of Light
Montreal, Canada: MONTRÉAL EN LUMIÈRE – 20.02.-02.03.2014

Μέση Ανατολή:

Jerusalem, Israel: Lights in Jerusalem

Πηγή: Arch Daily. Απόδοση για το dim/art: Μαρία Τσάκος

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Αρχιτεκτονική / αστικό τοπίο

Το dim/art στο facebook
Το dim/art στο facebook

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.