«Ηνίοχος» — φυτώριο της γενιάς του ’70

—του Γιώργου Ζεβελάκη—

Τα βιβλιοπωλεία της οδού Σόλωνος έχουν τη συμβολή τους στη διάδοση του βιβλίου στην Ελλάδα καθώς και στην επικοινωνία αναγνωστών με συγγραφείς. Ανάμεσά τους, ένα ταπεινό ισόγειο βιβλιοπωλείο λίγων τετραγωνικών, στη Σόλωνος 43, συνέβαλε στην πνευματική μας ενημέρωση στα δίσεκτα χρόνια 1970-1974  και αποτέλεσε το ελεύθερο στέκι πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων και καλλιτεχνών. Πήρε το όνομα «Ηνίοχος», το άνοιξαν και το λειτούργησαν ο Γιάννης Κοντός και ο Θανάσης Νιάρχος, δυο από τους πιο γνωστούς σήμερα εκπροσώπους της γενιάς του ’70.

Γιαννης Κοντός 1977 scan 1977

Θανάσης Νιάρχος 1979 scan 1979

Ηνίοχος κλισε

Διαφήμιση του βιβλιοπωλείου στο βραχύβιο λογοτεχνικό περιοδικό «Διαπίστωση» (1972) του αξέχαστου ποιητή Στέφανου Μπεκατώρου.
Διαφήμιση του βιβλιοπωλείου στο βραχύβιο λογοτεχνικό περιοδικό «Διαπίστωση» (1972) του αξέχαστου ποιητή Στέφανου Μπεκατώρου.

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Vintage

Το dim/art στο facebook
Το dim/art στο facebook