—Γκράφιτι με ρατσιστικό περιεχόμενο αναδεικνύει τον ρόλο των social media και την έννοια τής εταιρικής ευθύνης—
Ο Arsalan Iftikhar, ένας από τους αρχισυντάκτες τού μηνιαίου περιοδικού The Islamic Monthly και ιδρυτής του ιστότοπου TheMuslimGuy.com, ανέβασε στο Twitter και στο Facebook φωτογραφία του Σιχ ηθοποιού και σχεδιαστή κοσμημάτων Waris Ahluwalia, την οποία είχε δει στον τοίχο ενός φίλου του στο Facebook. Τη φωτογραφία συνόδευε το εξής μήνυμα: «ΦΩΤΟ: Σε αυτή την διαφημιστική αφίσα της Gap στον υπόγειο, δίπλα στη φωτογραφία ενός Σιχ βάνδαλοι έγραψαν: «Φτιάξτε Βόμβες» & «Παρακαλούμε σταματήστε να οδηγείτε ταξί».
Την επόμενη μέρα η εταιρεία Gap έστειλε απαντητικό tweet στον Iftikhar ρωτώντας τον αν γνώριζε την ακριβή τοποθεσία τής εν λόγω αφίσας (η οποία αποτελούσε μέρος της διαφημιστικής της καμπάνιας με τίτλο #MakeLove, με μοντέλα διαφόρων εθνικοτήτων).
Αλλά δεν περιορίστηκε σε αυτό. Η εταιρεία άλλαξε αμέσως την φωτογραφία που είχε ως ταπετσαρία στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter και έβαλε εκείνην τού Ahluwalia για να δείξει με τον τρόπο αυτό την στήριξή της.
Ο Ifthikhar κοινοποίησε την ίδια στιγμή την άμεση αντίδραση τής Gap, πάλι μέσω tweet, στο οποίο έγραφε: «Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ SOCIAL MEDIA: Ρατσιστικά μηνύματα στη διαφήμιση με Σιχ μοντέλο. Η Gap απαντάει αλλάζοντας την φωτογραφία-φόντο στον λογαριασμό της και βάζοντας εκείνη του Σιχ ηθοποιού».
Οι κοινότητες των Μουσουλμάνων και των Σιχ επικρότησαν ανοιχτά τη στάση της πολυεθνικής εταιρείας ενώ πολλά μέλη τους έδειξαν την ικανοποίησή τους ξεκινώντας μια εκστρατεία στο Twitter γράφοντας «Ευχαριστούμε, Gap». Εξάλλου, έστειλαν και επιστολή στην εταιρεία με το εξής περιεχόμενο: «Με το να βάλετε την εικόνα ενός Σιχ στις αφίσες σας σε στους δημόσιους χώρους, στα διαφημιστικά έντυπα σας και στα ψηφιακά κανάλια κάνατε περισσότερα για το προφίλ των Σιχ από ό,τι η κοινότητά μας θα μπορούσε να πετύχει ποτέ με τους περιορισμένους πόρους της. Η κοινότητα έχει ωφεληθεί απίστευτα από τη δημοσιότητα που έλαβε μέσω της προωθητικής εκστρατείας της Gap».
Ο Ifthikhar είπε στην εφημερίδα The Daily Mail : «Όταν Ασιάτες και Μουσουλμάνοι (ή όσοι ο κόσμος αντιλαμβάνεται ως Μουσουλμάνους) δεν μπορούν να εμφανιστούν σε διαφήμιση μόδας χωρίς να προκαλέσουν ρατσιστικά σχόλια, αποδεικνύεται, δυστυχώς, ότι ζούμε σε μια Αμερική που δεν έχει ξεφύγει από τον ρατσισμό».
Πηγή: Huffington Post
* * *
Εδώ άλλες αναρτήσεις από τις κατηγορίες
Internet/Social Media & Ελευθερία λόγου/δικαιώματα
