Ασίμοφ: προβλέψεις για το μέλλον

1964: Οι προβλέψεις του Ισαάκ Ασίμοφ για τον κόσμο σε 50 χρόνια

asimovΌταν η Νέα Υόρκη φιλοξένησε την Παγκόσμια Έκθεση του 1964, ο πολυγραφότατος Ισαάκ Ασίμοφ, καθηγητής βιοχημείας εκείνη την εποχή στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για μια εκτίμηση σχετικά με τη μορφή του κόσμου σε 50 χρόνια – υπό την προϋπόθεση, φυσικά, πως ο κόσμος θα είχε επιζήσει της πυρηνικής απειλής του Ψυχρού Πολέμου. Ο κόσμος που περιέγραψε στο άρθρο του στους New York Times δεν απέχει πάρα πολύ από τις οικείες εικόνες μας:

«Οι συσκευές θα συνεχίσουν να απαλλάσσουν τους ανθρώπους από διάφορες βαρετές δουλειές. Οι κουζίνες θα είναι κατασκευασμένες έτσι ώστε να φτιάχνουν “αυτογεύματα”, να βράζουν νερό και να το μετατρέπουν σε καφέ· να φρυγανίζουν ψωμί· να κάνουν τα αυγά τηγανιτά, βραστά ή ποσέ, να ψήνουν μπέικον κλπ. Θα δίνεται παραγγελία για το πρωινό αποβραδίς ώστε να είναι έτοιμο μια συγκεκριμένη ώρα την επομένη».

«Οι επικοινωνίες θα γίνουν ήχου-εικόνας, και στο τηλέφωνο θα βλέπεις επίσης το πρόσωπο με το οποίο θα μιλάς. Η οθόνη δεν θα χρησιμεύει μόνο για να έχεις οπτική επαφή με τον συνομιλητή σου αλλά και για να βλέπεις έγγραφα και φωτογραφίες ή για να διαβάζεις παραγράφους από βιβλία. Χάρη σε δορυφόρους που θα περιφέρονται στο διάστημα, θα είναι εφικτή η απευθείας τηλεφωνική σύνδεση με οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, ακόμα και με τους μετεωρολογικούς σταθμούς της Ανταρκτικής».

asimov5

«Οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να απομακρύνονται από τη φύση προκειμένου να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που τους βολεύει περισσότερο. Το 2014, τα πάνελ ηλεκτροφωτισμού θα αποτελούν κοινό τόπο. Τα ταβάνια και τα πατώματα θα λάμπουν απαλά και σε διάφορα χρώματα, που θα αλλάζουν με το πάτημα ενός κουμπιού».

«Τα ρομπότ δεν θα είναι ούτε πάρα πολύ διαδεδομένα ούτε ιδιαίτερα καλά το 2014, αλλά θα υπάρχουν».

asimov6

«Το 2014 οι συσκευές δεν θα έχουν, φυσικά, καλώδιο, αφού θα τροφοδοτούνται από μακράς διαρκείας μπαταρίες ραδιοϊσοτόπων».

«Οι αυτοκινητόδρομοι, στον πιο ανεπτυγμένο κόσμο, θα έχουν περάσει την εποχή της ακμής τους. Η έμφαση θα δίνεται πλέον όλο και περισσότερο σε συγκοινωνίες που θα έχουν τη μικρότερη δυνατή επαφή με επιφάνειες. Θα υπάρχουν, φυσικά, τα αεροσκάφη, αλλά και τα επίγεια μέσα όλο και πιο συχνά θα ταξιδεύουν μερικές δεκάδες πόντους πάνω από το έδαφος».

«Οχήματα με ρομποτικό εγκέφαλο θα προγραμματίζονται για συγκεκριμένους προορισμούς και θα κατευθύνονται προς τα εκεί χωρίς να μεσολαβούν τα αργοκίνητα αντανακλαστικά του ανθρώπου-οδηγού».

asimov8.jpg

«Οι επιτοίχιες οθόνες θα έχουν αντικαταστήσει τις συνηθισμένες τηλεοράσεις· αλλά θα έχουν κάνει την εμφάνισή τους και διαφανείς κύβοι για τρισδιάστατη εικόνα».

«Ο παγκόσμιος πληθυσμός θα βρίσκεται στα 6,5 δισ. και ο πληθυσμός των ΗΠΑ στα 350 εκ. …Αν ο πληθυσμός συνεχίσει να αυξάνεται ανεξέλεγκτα, μέχρι το 2450 ο κόσμος όλος θα έχει γίνει ένα μεγάλο πηγμένο Μανχάταν και η κοινωνία θα έχει καταρρεύσει ήδη από καιρό! Θα υπάρξει, ως εκ τούτου, μια παγκόσμιας εμβέλειας προπαγάνδα υπέρ του ελέγχου των γεννήσεων με μεθόδους λογικές και φιλικές προς τον άνθρωπο, και ήδη το 2014 η προπαγάνδα θα έχει σημαντικό αντίκτυπο».

«Η κλασική γεωργία θα δυσκολεύεται πολύ να αντεπεξέλθει, κι έτσι θα υπάρχουν “φάρμες” που θα στρέφονται σε πιο αποδοτικούς μικροοργανισμούς. Προϊόντα από επεξεργασμένη μαγιά και άλγες θα είναι διαθέσιμα σε ποικίλες γεύσεις».

asimov9

«Στον κόσμο του 2014 δεν θα είναι πολλές οι δουλειές ρουτίνας που δεν θα μπορούν να γίνονται αποτελεσματικότερα από κάποια μηχανή αντί για ανθρώπους. Έτσι, η ανθρωπότητα θα έχει γίνει εν πολλοίς μια φυλή από φροντιστές μηχανημάτων. Τα σχολεία θα προσανατολίζονται σε αυτή την κατεύθυνση… Όλοι οι μαθητές γυμνασίου θα διδάσκονται τα βασικά της τεχνολογίας υπολογιστών, θα χειρίζονται με άνεση τη δυαδική αριθμητική και θα είναι τέλεια εκπαιδευμένοι στη χρήση κάθε γλώσσας των υπολογιστών που θα έχει αναπτυχθεί, όπως η τρέχουσα “Fortran”».

«Η ανθρωπότητα θα υποφέρει φοβερά από την ασθένεια της πλήξης, μια ασθένεια που θα εξαπλώνεται και θα εντείνεται όλο και περισσότερο κάθε χρόνο. Το γεγονός αυτό θα έχει σοβαρό πνευματικό, συναισθηματικό και κοινωνιολογικό αντίκτυπο, και πιστεύω ότι το 2014 η ψυχιατρική θα έχει αναδειχθεί στη σπουδαιότερη ιατρική ειδικότητα».

«Η λαμπρότερη λέξη στο λεξιλόγιό μας θα είναι η λέξη δουλειά! σε μια κοινωνία καταναγκαστικής σχόλης».

Πηγή: Open Culture. Μετάφραση για το dim/art: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

 * * *

 Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Vintage

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x

2 comments

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.