Το San Francisco τότε

Η ζωντανή, όμορφη και κάπως λοξή πόλη της Δυτικής Ακτής όπως την είδε ο φακός του Fred Lyon πριν από εξήντα και πλέον χρόνια.

Ελάχιστοι φωτογράφοι έχουν να επιδείξουν καριέρα που να έχει ήδη διαρκέσει επτά δεκαετίες — και ο Αμερικανός Fred Lyon είναι ένας από αυτούς. Έως σήμερα ακόμα, που πλησιάζει τα ενενήντα του χρόνια, εξακολουθεί να δουλεύει εντατικά και να είναι περιζήτητος.

Και δικαίως. Πρόκειται για ηγετική και άκρως επιδραστική φυσιογνωμία της εμπορικής φωτογραφίας από τη δεκαετία του 1940 σταθερά έως και σήμερα —τέτοια είναι η αδιαμφισβίτητη ποιότητα της δουλειάς του— και οι αψεγάδιαστες φωτογραφίες του έχουν φιλοξενηθεί σε περιοδικά όπως τα TIME, Fortune, LIFE και Sports Illustrated, ανάμεσα σε άλλα πολλά. Έχει δώσει φωτογραφίες του στη διαφημίση καθώς και σε έντυπα για αρχιτεκτονική, γαστρονομία, ταξίδια και εσωτερική διακόσμηση, παρ’ όλα ταύτα η μεγαλύτερη αγάπη του παραμένει η ιδιαιτέρα πατρίδα του, το San Francisco.

«Τις δεκαετίες του ’40 και του ΄50 το San Francisco ήταν σε άνοδο, υπήρχε μια στροφή εκείνον τον καιρό προς την Ανατολή κι εμείς είμασταν το πιο κοντινό σημείο. Ο κόσμος έχτιζε και γενικά απολάμβανε όλα όσα του είχαν λείψει κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ποιος μπορούσε να αντισταθεί στην πόλη με το γραφικό τραμ, μ’ εκείνον τον πύργο στην κορυφή του λόφου και τις ατέλειωτες γέφυρες;», λέει ο ίδιος.

Το βιβλίο του San Francisco Then («Το San Francisco τότε») απεικονίζει το San Francisco να ξαναχτίζεται την δεκαετία του 1940 και να ανθίζει το ’50. Ο φακός του έχει φυλακίσει τη ζωή που ήταν τότε λιγότερο πολύπλοκη και ασθματική αλλά και την διαχρονική γοητεία μιας από τις πιο αγαπημένες και φινετσάτες αμερικανικές πόλεις.

Στο τρίλεπτο video που ακολουθεί ο ίδιος ο Fred Lyon μιλάει για τη δουλειά αυτή ενώ εναλλάσσονται οι υπέροχες φωτογραφίες της συλλογής του. Στη συνέχεια παραθέτουμε μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά της δείγματα.

lyon1

lyon2

lyon3

lyon4

lyon5

lyon6

lyon7

lyon8

lyon9

lyon10

lyon11

lyon12

Πηγή: So Bad So Good

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Vintage

Το dim/art στο facebook
Το dim/art στο facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.