Σ’ έναν κόκκο άμμου

Η φύση έχει αμέτρητους τρόπους για να μας εντυπωσιάσει και να μας μαγέψει με την ομορφιά της. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι ορατοί δια γυμνού οφθαλμού· υπάρχουν, όμως, και οι περιπτώσεις που για να ανακαλύψεις τα μυστήρια της πρέπει να ξέρεις πώς να κοιτάξεις — ή, μάλλον, με τι να κοιτάξεις. Ένα παράδειγμα ανθρώπου που ξέρει πώς να κοιτάξει είναι ο φωτογράφος, επιστήμονας και εφευρέτης Dr. Gary Greenberg, ο οποίος βλέπει τα πάντα μέσα από το μικροσκόπιό του — και μάλιστα όχι ένα οποιοδήποτε μικροσκόπιο αλλά ένα υψηλής ευκρίνειας, τρισδιάστατο φωτομικροσκόπιο δικής του επινόησης.

Βάζοντας λοιπόν στο μικροσκόπιο κόκκους άμμου και μεγεθύνοντάς τους από 100 έως 300 φορές ανακάλυψε μέσα τους μαγικούς κόσμους, πράγματα που δε φανταζόμαστε πως είναι δυνατόν να υπάρχουν μέσα σε κάτι τόσο μικροσκοπικό και φαινομενικά ομοιόμορφο. Οι φωτογραφίες του λειτουργούν ως μια υπενθύμιση ότι η άμμος πάνω στην οποία ξαπλώνουμε ή περπατάμε με τόση αδιαφορία είναι και μια μικροκάψουλα που κρύβει μέσα της αιώνες ή και χιλιετίες βιολογικής και γεωλογικής ιστορίας.

sandgrains3

sandgrains1

sand2

sand

GrainofSand42

Sand from Fanore, IrelandMagnification 250x

GrainofSand12

crystal-sand

* * *

Εδώ θα άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Η φύση είναι τέχνη

Το dim/art στο facebook
Το dim/art στο facebook

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.