Ρετρό #45 — παλιό σχολικό

FSA/8b36000/8b369008b36916a.tif

Williams County, North Dakota, 1937: Παλιό σχολικό. Φωτογραφία του Russell Lee για τη Διεύθυνση Αγροτικής Πρόνοιας (Farm Security Administration — FSA). Η FSA ιδρύθηκε το 1935 στο πλαίσιο του New Deal του προέδρου Ρούσβελτ, με σκοπό την καταπολέμηση της φτώχειας στην περιφέρεια των ΗΠΑ, στα χρόνια της Μεγάλης Ύφεσης. Με στόχο τη βελτίωση της ζωής των μικροαγροτών, των καλλιεργητών και των εποχικών εργατών της γης, ο κύριος άξονας της πολιτικής της ήταν η «αγροτική αποκατάσταση». Τα προγράμματα οργάνωσης των μικροαγρατών σε συνεταιρισμούς προκάλεσαν την κριτική των συντηρητικών κύκλων που μιλούσαν για απόπειρα «κολεκτιβοποίησης». Πολύ σημαντικό ήταν το πρόγραμμα φωτογράφισης των συνθηκών ζωής στην αμερικάνικη ύπαιθρο, χάρις στο οποίο εξαιρετικοί φωτογράφοι ταξίδεψαν σε κάθε γωνιά των ΗΠΑ και κατέγραψαν ανεκτίμητης ιστορικής και αισθητικής αξίας εικόνες. Αξίζει να αναφέρουμε ονομαστικά τους συνεργάτες του προγράμματος αυτού της FSA: Arthur Rothestein, Theo Jung, Ben Shahn, Walker Evans, Dorothea Lange, Carl Mydans, Russell Lee, Marion Post Wolcott, Jack Delano, John Vachon, και John Collier.

—Πηγή: @HistoricalPics. Επιλογή φωτογραφίας / κείμενο: Γιώργος Τσακνιάς—

Ο φωτογράφος ως σιωπηλός μάρτυρας της ιστορίας. Φωτογραφίες —αστείες, περίεργες, σπάνιες, νοσταλγικές— που αποκαλύπτουν ή υπενθυμίζουν πώς ήταν κάποτε ο κόσμος. Κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο dim/art.

* * *
Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Vintage < Αφιερώματα

Το dim/art στο facebook
Το dim/art στο facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.