Σε πλήρη εγκατάλειψη το Θεατρικό Μουσείο

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ του Γιώργου Κυρίτση, βουλευτή Τρικάλων της Δημοκρατικής Αριστεράς

Προς τον κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: «Σε πλήρη εγκατάλειψη το Θεατρικό Μουσείο»

Σε αδιέξοδο έχει οδηγηθεί το «Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου-Θεατρικό Μουσείο» (ΚΜΕΕΘ), που, λόγω των συσσωρευμένων χρεών, της έλλειψης πόρων και της εγκατάλειψής του από την Πολιτεία έχει διακόψει πλέον τη λειτουργία του.

Το Κ.Μ.Ε.Ε.Θ. ιδρύθηκε το 1938 από την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων. Μετά τη δικτατορία, στεγάστηκε στο υπόγειο του σημερινού Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων. Το Μουσείο διαθέτει σπάνιες συλλογές, βάσεις δεδομένων, εκθεματικό και μουσειακό υλικό, οπτικοακουστικό και φωτογραφικό αρχείο, με θέμα την ιστορία του ελληνικού θεάτρου από τον 19ο αιώνα μέχρι και σήμερα. Επίσης, διαθέτει βιβλιοθήκη, με σπάνιες εκδόσεις και χειρόγραφα, χιλιάδες τόμους για το θέατρο, που χρονολογούνται από το 1736 και εξής, δημοσιεύματα για το θέατρο, αφίσες και το Αρχείο Αποκομμάτων.

Το 2011, η ηγεσία του τότε Υπουργείου Πολιτισμού αποφάσισε να μην συνεχίσει τη χρηματοδότηση του Κ.Μ.Ε.Ε.Θ., οδηγώντας το σε πλήρη απαξίωση. Σήμερα, οι εργαζόμενοι –που από 14 μειώθηκαν σε 8 – βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, καθώς τους οφείλονται μισθοί από τον Φεβρουάριο του 2012. Τα εκθέματα κινδυνεύουν, λόγω των απαράδεκτων και ακατάλληλων συνθηκών στέγασης. Οι υπολογιστές δεν λειτουργούν, ενώ ακόμηκαι η ιστοσελίδα του Κ.Μ.Ε.Ε.Θ. η οποία διέθετε ψηφιοποιημένο αρχειακό υλικό,  είναι εδώ και καιρό εκτός λειτουργίας.. Επίσης, ο φορέας έπαψε να παρέχει στην πανεπιστημιακή και θεατρική κοινότητα σημαντικές ερευνητικές, εκπαιδευτικές και αρχειακές υπηρεσίες.

Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  •          Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί τόσο για τη διάσωση του ανεκτίμητου αρχείου του Κ.Μ.Ε.Ε.Θ. από την φθορά που ήδη υφίσταται όσο και για τη διασφάλιση της επαναλειτουργίας του;

Ο ερωτών βουλευτής 

Γιώργος Κυρίτσης

* * *

Ακολουθούν φωτογραφίες που δείχνουν τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Θεατρικό Μουσείο. Όλες οι φωτογραφίες είναι της Μικέλας Τσόντζου από τη Lifo:

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Πολιτισμός και πολιτική

Το dim/art στο facebook
Το dim/art στο facebook

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.