Τα κολάζ με πολλά υλικά είναι ο τρόπος που έχει επιλέξει να εκφράζεται καλλιτεχνικά ο Michael Mapes. Στη σειρά δημιουργιών με τίτλο The Dutch Master collection, ο Mapes χρησιμοποιεί αντικείμενα όπως φωτογραφίες, καρφίτσες, αφρολέξ, γυάλινους σωλήνες, χρωματιστό καμβά, παγιέτες, κάψουλες, κουτιά χαπιών, πλαστικές σακούλες όπως εκείνες που χρησιμοποιεί η σήμανση για να πάρει δείγματα, κλωστή, βαμβάκι, ψεύτικα κοσμήματα, ανθρώπινες τρίχες, δείγματα υφάσματος, δαχτυλικά αποτυπώματα, αποξηραμένα φυτά, και άλλα πολλά, για να φτιάξει αντίγραφα πορτρέτων που έχουν ζωγραφίσει μεγάλοι Φλαμανδοί καλλιτέχνες.
Στην ιστοσελίδα του ο Mapes εξηγεί αυτά τα κολάζ που θυμίζουν ιατροδικαστικό εργαστήριο:
Είναι μια μέθοδος που είχα χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν. Το αντικείμενο του πίνακα εξετάζεται μέσω μιας ψευδο-επιστημονικής μεθόδου, δουλεύοντας με υλικά και διαδικασίες που συναντά κανείς στην εντομολογία, τη βιολογία και την εγκληματολογία. Η δουλειά μου είναι υπαινικτική μιας μετα-μοντέρνας σχέσης με το υποκείμενο, δηλαδή, δημιουργεί ένα πορτρέτο του προσώπου με μέσο ένα τρισδιάστατο κολάζ. Κάνοντας αυτό, ανακαλύπτω τρόπους με τους οποίους το αρχικό θέμα του πίνακα αποκτά καινούργια νοήματα. Μαζί με χιλιάδες κομμάτια από φωτογραφίες του αρχικού έργου, προσθέτω και ένα μίγμα από υλικά που σκηνοθετώ προσεκτικά: από τούφες μαλλιών μέχρι πρόσφατες φωτογραφίες και ψεύτικα κοσμήματα ─ένα είδος «βιογραφικού DNA».
Έργα του Michael Mapes θα εκτίθενται από την 1η Αυγούστου 2014 ως τις 27 Σεπτεμβρίου 2015 στη γκαλερί Beers Contemporary του Λονδίνου.
Πήγη: Twisted Sifter
* * *