Το σοβιετικό όνειρο

—του Γιώργου Τσακνιά—

Πολλοί φωτογράφοι (ας αναφέρουμε ενδεικτικά τον Lee Friedlander και τον Bill Owens) έχουν καταγράψει ως στοιχείο του αστικού τοπίου και ως κοινωνικό φαινόμενο τη Suburbia — τα προάστια των πόλεων των ΗΠΑ, αυτές τις απέραντες «ζώνες αποκλειστικής κατοικίας», όπου η μεσαία τάξη της δυτικής υπερδύναμης κατανάλωσε μεταπολεμικά το αμερικάνικο όνειρο.

Στον χώρο όπου μέχρι πριν από είκοσι πέντε χρόνια υπήρχε η ανατολική υπερδύναμη, στις παρυφές των πόλεων της πάλαι ποτέ Ε.Σ.Σ.Δ., ο Ρώσος φωτογράφος Αλεξάντερ Γκρόνσκι καταγράφει τα κατάλοιπα μιας διαφορετικής πραγματικότητας. Στις εικόνες του κυριαρχούν τα θηριώδη κτήρια της σοβιετικής περιόδου, που φτιάχτηκαν στα όρια μεταξύ των πόλεων και της υπαίθρου για να δώσουν γρήγορη και φθηνή λύση στο πρόβλημα της μαζικής αστικοποίησης την περίοδο της απότομης εκβιομηχάνισης: το σοβιετικό όνειρο. Συνυπάρχουν η ύπαιθρος, η βιομηχανική ζώνη και οι άνθρωποι: μικροσκοπικοί στην κλίμακα του τεράστιου —φυσικού και κατασκευασμένου— περιβάλλοντος, προσαρμόζονται και οργανώνουν τη ζωή τους στο μετασοβιετικό περιαστικό τοπίο.

Ο τίτλος της συγκεκριμένης δουλειάς του του Γκρόνσκι είναι Βουκολικόν — ο καθένας είναι ελεύθερος να τον εκλάβει όπως θέλει. Πάντως οι φωτογραφίες του δεν έχουν ούτε διαμαρτυρία, ούτε πένθος, ούτε νοσταλγία· επιβεβαιώνουν απλώς για άλλη μια φορά τη φράση του Ντοστογιέφσκι από τις Αναμνήσεις από το σπίτι των πεθαμένων: «Ο άνθρωπος είναι ον προσαρμοστικό στα πάντα, κι αυτός είναι ο καλύτερος ορισμός του».

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Εικαστικά

Το dim/art στο Facebook
Το dim/art στο Facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.