Χρυσή Αυγή εναντίον Εθνικού Θεάτρου

—Ανακοίνωση του Τομέα Πολιτισμού της Δημοκρατικής Αριστεράς σχετικά με την ελευθερία του λόγου στον χώρο της τέχνης—

DIMAR Logo SQUARE FOR FB NOTESΟ Παναγιώτης Ηλιόπουλος, βουλευτής της Χρυσής Αυγής, ζητά με ερώτησή του στη Βουλή να σταματήσει η δράση του Εθνικού Θεάτρου «ΦΟ(βος) ΡΑ(τσισμός) STOP» στα σχολεία και να αποδοθούν ευθύνες στους εμπνευστές της, με το σκεπτικό ότι συνιστά «κατάπτυστη προπαγάνδα εναντίον νόμιμου πολιτικού κόμματος».

Η πολιτική νομιμότητα την οποία επικαλείται ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής είναι η νομιμότητα της Δημοκρατίας· η Δημοκρατία, την οποία το κόμμα του κυρίου Ηλιόπουλου ευθέως χλευάζει και απειλεί καθημερινά, λόγω και έργω, είναι αυτή που περιφρουρεί τα δικαιώματα όλων των πολιτών, ακόμη και των υβριστών της. Ακριβώς επειδή καθήκον της είναι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων όλων των πολιτών χωρίς διακρίσεις, η Δημοκρατία όχι απλώς μπορεί αλλά οφείλει να αντιμάχεται καθημερινά τον ρατσισμό, τον φασισμό, τη βία, τη μισαλλοδοξία.

Τα τελευταία χρόνια, η ελευθερία του λόγου στον χώρο της τέχνης, ιδίως του θεάτρου, έχει μπει στο στόχαστρο της Χρυσής Αυγής κι έχει γίνει αποδέκτης της ωμής βίας της. Το γεγονός —πρόγευση του ζοφερού μέλλοντος που ευαγγελίζεται η εν λόγω οργάνωση για τη «χώρα που γέννησε τον πολιτισμό»— δεν είναι τυχαίο: ο Πολιτισμός και η Τέχνη, η Παιδεία, ο δημοκρατικός κόσμος, οι καλλιτέχνες και οι άνθρωποι του πνεύματος είναι οι βασικοί εγγυητές της ανοιχτής κοινωνίας, της πολιτικής ελευθερίας και της δημοκρατικής ομαλότητας απέναντι στη φασιστική απειλή.

* * *

Η ερώτηση που κατέθεσε ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος:

xa er01

xa er02

* * *

Η παράσταση που δεν είδα — για το Corpus Christi στο Χυτήριο

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Ελευθερία λόγου / δικαιώματα

Το dim/art στο Facebook
Το dim/art στο Facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.