Ρετρό #82 — Από σκλάβος, στρατιώτης

Unidentified_African_American_soldier_in_Union_uniform_with_wife_and_two_daughters_-_no_frame

ΗΠΑ, c. 1863-1865: Η μοναδική σωζόμενη φωτογραφία μαύρου στρατιώτη του στρατού των Βορείων στον Αμερικανικό Εμφύλιο. Την 1/1/1863, ο Αβραάμ Λίνκολν —ως ανώτατος διοικητής του στρατού και όχι ως πρόεδρος, συνεπώς, εκτός κανονικής νομοθετικής διαδικασίας— δημοσίευσε τη «Διακήρυξη Χειραφέτησης», επεκτείνοντας την κατάργηση της δουλείας στις 10 (εκείνη τη στιγμή) επαναστατημένες πολιτείες. Η Διακήρυξη αφορούσε περίπου 3.000.000 αφρικανικής καταγωγής δούλους. Αν και δεν καταργούσε τυπικά τη δουλεία ως θεσμό και δεν έδινε πολιτικά δικαιώματα στους απελεύθερους, η Διακήρυξη έδινε στον στρατό ρητή εντολή «να αναγνωρίσει και να εξασφαλίsει» την ελευθερία τους και διευκρίνιζε ότι «οι κατάλληλοι για υπηρεσία μπορούν να καταταγούν με μισθό στον αμερικανικό στρατό». Βεβαίως, τα πράγματα για τους μαύρους στρατιώτες του στρατού της Ένωσης δεν ήταν ρόδινα: έπαιρναν λιγότερα χρήματα —δέκα δολάρια, από τα οποία τρία παρακρατούνταν για τη στολή, ενώ οι λευκοί έπαιρναν δεκατρία χωρίς κρατήσεις— και κατά κανόνα χρησιμοποιούνταν σε βοηθητικές εργασίες και όχι σε μάχιμες θέσεις. Αν και αυτή είναι η μοναδική σωζόμενη φωτογραφία μαύρου στρατιώτη των Βορείων στα χρόνια του Εμφυλίου (απεικονίζεται μαζί με την οικογένειά του), συνολικά μέχρι το τέλος του πολέμου κατετάγησαν στον στρατό της «Ένωσης» κάπου 180.000 πρώην σκλάβοι.

—Επιλογή φωτογραφίας/ κείμενο: Γιώργος Τσακνιάς—

Ο φωτογράφος ως σιωπηλός μάρτυρας της ιστορίας. Φωτογραφίες —αστείες, περίεργες, σπάνιες, νοσταλγικές— που αποκαλύπτουν ή υπενθυμίζουν πώς ήταν κάποτε ο κόσμος. Κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο dim/art.

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Vintage

Το dim/art στο Facebook
Το dim/art στο Facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.