Όταν γνώρισα το μπάσο

Αυτό δεν είναι τραγούδι #46
Dj της ημέρας: Μυρσίνη Λιοναράκη

Δεν θυμάμαι πότε το πρωτοάκουσα, κάπου τέλος δημοτικού θα ‘μουνα. Με τις εφηβικές ορμόνες στο φουλ, λογικό να μου κάνει κλικ αυτό το τραγούδι που στο μυαλό μου ξεχείλιζε κάτι ανάμεσα από ικετευτικό νάζι, ιδρωμένο μουγκρητό και οργασμική κραυγή. Αυτονόητο επίσης ότι το Black Velvet είναι από αυτά τα τραγούδια που έμαθα εντελώς λάθος. Είπαμε, ανήκει στην χρονική περίοδο που ξεπατικώναμε αγγλικούς στίχους λίγο με τις περιορισμένες μας γνώσεις και λίγο φωνητικά. Ακόμα και τώρα που ξέρω πια τι λέει, λάθος το σιγομουρμουρίζω. Θες από συνήθεια, θες από νοσταλγία.

Θυμάμαι όμως ότι μου κόλλησε δαιμονισμένα στο μυαλό, σαν κάτι περίεργο, σαν κάτι να μην πηγαίνει καλά. Μεγαλώνοντας, όταν άρχισα να ξεχωρίζω τους ήχους (καθότι άμουσο παιδί, άργησα λίγο), συνειδητοποίησα ότι στο Black Velvet μία φωνή κάθεται πάνω σε ένα μπάσο. Δηλαδή, για να λέμε την αλήθεια, στο μπασοτύμπανο. Αλλά η γραμμή ολόκληρη, η ραρχοκοκκαλιά του τραγουδιού από την αρχή του ως το τέλος του, είναι το μπάσο. Αυτό φτιάχνει το τραγούδι. Μία απλή μπασογραμμή και ένα μουρμούρισμα αρκεί. Η κιθάρα σκάει μύτη για να τονίσει τις ψηλές νότες της Alannah και τα φωνητικά της ξεσπάσματα.

Θα μου πεις, «έτσι είναι οι μπλουζιές μαντάμ». Ναι, έτσι είναι. Αλλά εγώ με αυτήν το εμπέδωσα. Και τότε γνώρισα και λάτρεψα το μπάσο. Και κατάλαβα γιατί δεν θα αγαπήσω ποτέ το ίδιο μία ηλεκτρική τσιριχτή κιθάρα, όσα βιρτουόζικα σόλα κι αν μου παίξει. Γιατί μία φωνή θέλει να ακουμπάει σε γερή βάση, δεν θέλει απλώς παρέα. Και μπορεί η Alannah Myles να εκλιπαρεί το «if you please» αλλά ίσως να ναι τελικά ο μπασίστας Steve Webster με τα μαγικά δάχτυλα που της το ζητάει.

 


Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. 

* * *

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο Facebook
Το dim/art στο Facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s