Ὁ Βορίδης, ποῦ τ’ ἀρνάκια παγώνει…

 

Ο Δημήτρης Χαντζόπουλος, στην εξαιρετική γελοιογραφία του στα σημερινά (9/10/2014) Νέα αξιοποιεί ένα παλιό παιδικό ποίημα, από εκείνα που όλοι ξέρουμε μερικούς στίχους ή μια, έστω φράση τους αλλά λίγοι γνωρίζουμε τον δημιουργό τους. «Ο Βορίδης που τ’ αρνάκια παγώνει», λοιπόν, είναι έργο του εμπνευσμένου γελοιογράφου — «Ο Βοριάς που τ’ αρνάκια παγώνει», πάλι, είναι έργο του Γεώργιου Χ. Ζαλοκώστα από το Συρράκο Ιωαννίνων (1805-1858). Αντιγράφουμε το βιογραφικό του από το site του ΕΚΕΒΙ:

350px-Georgios_ZalokostasΟ Γεώργιος Ζαλοκώστας γεννήθηκε στο Συρράκο της Ηπείρου, γιος πλούσιου εμπόρου που έπεσε στη δυσμένεια του Αλή Πασά και κατέφυγε με το Γεώργιο και τον αδερφό του Δημήτριο στο Λίβορνο. Έτσι ο Ζαλοκώστας πήγε σε ιταλικό σχολείο, άρχισε να ασχολείται με τη ζωγραφική και ξεκίνησε σπουδές νομικής, τις οποίες δεν ολοκλήρωσε. Μετά την έναρξη της επανάστασης του 1821 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στον Πύργο της Ηλείας. Εκεί έχασε και τους δύο γονείς του σε μια μέρα και λίγο αργότερα τον αδερφό του. Έφυγε για το Μεσολόγγι και υπήρξε ένας από τους ελάχιστους επιζήσαντες μετά την ηρωική έξοδο του 1826. Ο Ζαλοκώστας πολέμησε δίπλα στον οπλαρχηγό Παπασταθόπουλο και μετά την απελευθέρωση υπηρέτησε ως οικονομικός αξιωματικός, θέση που διατήρησε μέχρι το τέλος της ζωής του. Κατηγορήθηκε για συνεργεία στη συνομωσία κατά της βαυαροκρατίας. Συνεργάστηκε στην έκδοση του περιοδικού Μνημοσύνη με τον Ι.Ν.Λειβαδέα, και της Ευτέρπης με τον Κων/νο Πωπ. Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε επίσημα το 1851 με τη βράβευσή του στο Ράλλειο ποιητικό διαγωνισμό για το έργο του Μεσολόγγιον. Το ποιητικό έργο του Γεώργιου Ζαλοκώστα κινήθηκε άλλοτε στο χώρο της καθαρεύουσας και άλλοτε στα πλαίσια μιας απλούστερης γλώσσας, με επιρροές που καλύπτουν το ευρύ φάσμα από το ρομαντισμό των αδερφών Σούτσων και το νεοκλασικιστικό ιδεώδες ως την ποίηση του Σολωμού και της Επτανησιακής σχολής. Ιδιαίτερης ευαισθησίας είναι τα ποιήματα που συνέθεσε μετά το θάνατο των δύο παιδιών του, που σφράγισε τη ζωή του. Ασχολήθηκε επίσης με την πεζογραφία, τη μετάφραση, το αισθητικό και το λογοτεχνικό δοκίμιο. Γνωστός ωστόσο έγινε κυρίως με καντάδες όπως οι Μια βοσκοπούλα αγάπησα και Η αναχώρησίς της, που στηρίχτηκαν σε ιταλικά πρότυπα και έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλείς στην εποχή τους. Πέθανε στην Αθήνα. 1. Για περισσότερα βιογραφικά στοιχεία του Γεώργιου Ζαλοκώστα βλ. Άγρας Τέλλος, «Ζαλοκώστας Γεώργιος», Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια11. Αθήνα, Πυρσός, 1929, Γιάκος Δημήτρης, «Ζαλοκώστας Γεώργιος», Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας6. Αθήνα, Χάρη Πάτση, χ.χ., Μερακλής Μ.Γ., «Γεώργιος Ζαλοκώστας», Η ελληνική ποίηση· Ρομαντικοί – Εποχή του Παλαμά – Μεταπαλαμικοί· Ανθολογία – Γραμματολογία, σ.50-53. Αθήνα, Σοκόλης, 1977 και Στέφος Δημήτρης, «Ζαλοκώστας Γεώργιος», Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό3. Αθήνα, Εκδοτική Αθηνών, 1985.

 

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

 • Άγρας Τέλλος, «Ζαλοκώστας Γεώργιος», Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια11. Αθήνα, Πυρσός, 1929.
 • Γιάκος Δημήτρης, «Ζαλοκώστας Γεώργιος», Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας6. Αθήνα, Χάρη Πάτση, χ.χ.
 • Δημαράς Κ.Θ., Ποιηταί του ΙΘ΄ αιώνα. Αθήνα, Αετός, 1959 (στη σειρά Βασική Βιβλιοθήκη12, σ.231 κ.εξ.).
 • Δημητρακόπουλος Πολύβιος, «Ζαλοκώστας», Παρνασσός9. Αθήνα, 1916 (το ίδιο στη σειρά Διαλέξεις περί ελλήνων ποιητών του ΙΘ΄ αιώνος, αρ.2, σ.5-31. Αθήνα, 1925).
 • Λάμπρος Σπυρίδων, Γεώργιος Ζαλοκώστας. Αθήνα, 1868.
 • Μελάς Σπύρος, «Γεώργιος Ζαλοκώστας», Νεοελληνική Λογοτεχνία, σ.258-262. Αθήνα, Φέξης, 1962.
 • Μερακλής Μ.Γ., «Γεώργιος Ζαλοκώστας», Η ελληνική ποίηση· Ρομαντικοί – Εποχή του Παλαμά – Μεταπαλαμικοί· Ανθολογία – Γραμματολογία, σ.50-53. Αθήνα, Σοκόλης, 1977.
 • Π[αναγιωτόπουλος] Ι.Μ., «Ένας συμπαθητικός ποιητής», Νέα Εστία58, ετ.ΚΘ΄, 1η/7/1955, αρ.672, σ.886-888.
 • Παναγιωτόπουλος Ι.Μ., Ζαλοκώστας· Ο άνθρωπος και ο ποιητής. Ιωάννινα, έκδοση της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, 1962.
 • Στέφος Δημήτρης, «Ζαλοκώστας Γεώργιος», Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό3. Αθήνα, Εκδοτική Αθηνών, 1985.

Αφιερώματα περιοδικών

 • Ελληνική Δημιουργία146, ετ.ΙΓ΄, 1η/12/1952.
 • Νέα Εστία64, ετ.ΛΒ΄, Χριστούγεννα 1958, αρ.755, σ.69-96.

Εργογραφία (πρώτες αυτοτελείς εκδόσεις) 

 • Αι σκιαί του Φαλήρου. 1844.
 • Ο Βότσαρης. 1850.
 • Το Μεσολόγγιον. 1851.
 • Το στόμιον της Πρεβέζης. 1852.
 • Αμαρτωλοί και Κλέπται. 1853.

Συγκεντρωτικές εκδόσεις

 • Έργα· Πρόλογος και σημειώματα Κώστα Καιροφύλλα – Συνεργασία Γ.Ε.Ζαλοκώστα. Αθήνα, Σύλλογος Προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων, χ.χ.

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Fun

Το dim/art στο Facebook
Το dim/art στο Facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.