Ατζέντα της Κυριακής 9/11

Αν δεν σηκωθήκατε σήμερα πρωί πρωί για να τρέξετε στον Μαραθώνιο, ελάτε να οργανωθούμε. Είναι Κυριακή και έχει ένα σωρό εκδηλώσεις. Διαλέξτε. Δικαιολογίες του τύπου «είναι ο καιρός βροχερός, έμεινα σπίτι» ή «ώχου, έχει πολύ ήλιο» δεν γίνονται δεκτές.

 ΖΩΝΤΑΝΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Με μότο της «Αφηγούμαι σημαίνει αντιστέκομαι» η Ζωντανή Βιβλιοθήκη, που ιδρύθηκε το 2009, δεν διαθέτει χάρτινα αλλά ζωντανά βιβλία, ανθρώπους που αφηγούνται «τις ιστορίες τους και τις εμπειρίες τους, με στόχο να καταπολεμήσουν τις προκαταλήψεις και να ενισχύσουν την προώθηση της ποικιλομορφίας». Ανθρώπους που διαθέτουν «τον εαυτό τους προς “ανάγνωση”, με την πρόθεση να ανοίξουν ένα διάλογο με το κοινό και συγκεκριμμένα τους αναγνώστες τους για τον ρατσισμό στη Ελλάδα του σήμερα, σε μια προσπάθεια να σπάσουν τα στερεότυπα και να καταπολεμήσουν τις προκαταλήψεις μας».

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Φασισμού» μπορείτε να γίνετε εσείς ο αναγνώστης ενός ζωντανού βιβλίου, να διαβάσετε  τις ιστορίες που σας προκαλούν, σας δυσκολεύουν, σας ιντριγκάρουν, να διαπιστώσετε πώς η αφήγηση γίνεται αντίσταση.

 • 2ο Πρότυπο Πειραματικό  ΓΕΛ Αθήνας (Π. Κυριακού 12, Αμπελόκηποι, στάση μετρό Αμπελοκήπων)
 • 11 π.μ. –  4 μ.μ.

zontanh_bibliothiki600_160048_Y43Y00

ΓΙΟΡΤΗ ΔΡΟΜΟΥ

Από τη 1 έως τις έξι το απόγευμα, στου Ψυρρή έχουν Γιορτή Δρόμου, την οποία διοργανώνουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παναθήναια, η 1η Κοινότητα του Δήμου Αθηναίων και ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Ψυρρή «Η παλιά πόλη», με τις εξής δράσεις:

 • Το εργαστήρι πολιτιστικής εκπαίδευσης «Σχολείο παιχνιδιού», με βάση τις οδούς Λεπενιώτου και Τάκη, θα βγει στους δρόμους με δράσεις μουσικές, θεατρικές και εικαστικές.
 • Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία για την προστασία της φυσικής και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου Monumenta θα μας ξεναγήσει στη γειτονιά για να γνωρίσουμε τα κτίριά της, ξεκινώντας από την πλατεία Ηρώων στη 1 μ.μ.
 • Η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων από τις 2 μ.μ. θα οργώνει τη γειτονιά.
 • Από τις 2.30 μ.μ., στην Πλατεία Ηρώων, θα εμφανιστούν διάφορα μουσικά σχήματα.
 • Τα καταστήματα της οδού Πρωτογένους θα έχουν οργανώσει πάρτι.
 • Τι πόρτες του θα ανοίξει το Live in Athens, στην οδό Αγίων Αναργύρων 5, μια εναλλακτική πρόταση διαμονής στην πόλη, που οργανώνει βόλτες στα πέριξ σε συνεργασία με τους Athens Insiders οι οποίοι υπόσχονται ξενάγήσεις αντάξιες σε ταξιδιώτες κι όχι σε τουρίστες.

01

* * *

ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

«Μπες στη θέση μου: Παλαιστίνη»

H μη κυβερνητική οργάνωση Action Aid (που δουλεύει με περισσότερους από 15 εκατομμύρια ανθρώπους σε 45 χώρες για έναν κόσμο χωρίς φτώχεια κι αδικία) μας προσκαλεί σε μια διαδραστική εμπειρία ώστε να βιώσουμε τι σημαίνει στέρηση ελευθερίας, απειλή, φόβος αλλά και ελπίδα και δύναμη.
Τον προηγούμενο Μάιο έλληνες εθελοντές της οργάνωσης πήγαν στη Χεβρώνα, στη Δυτική Όχθη. Φιλοξενήθηκαν σε σπίτια Παλαιστινίων και βίωσαν τι σημαίνει να ζεις εκεί. Η εμπειρία τους αυτή καταγραφόταν από ένα κινηματογραφικό συνεργείο. Ο επισκέπτης της βιωματικής έκθεσης, για μισή ώρα μπαίνει στη θέση των κατοίκων της Χεβρώνας. Μέσω μιας διαδραστικής εμπειρίας θα βιώσει το τι σημαίνει ζωή υπό κατοχή και πόσο πια τίποτα δεν είναι απλό, ούτε καν το να καταφέρεις κάθε μέρα να επιστρέψεις σώος στο σπίτι σου.

 • Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100 & Περσεφόνης 1, Γκάζι, τηλ: 2103461589
 • Από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.
 • Είσοδος: 2€

10414887_10152764267204754_7335302461395174702_n

* * *

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Μουσείο Ακρόπολης

Παρουσίαση με θέμα τα αριστουργηματικά έργα που εκτίθενται στις αίθουσες του μουσείου και τη σημασία τους για την εποχή τους και για την παγκόσμια τέχνη. Οι επισκέπτες συζητούν με τους αρχαιολόγους-φροντιστές του μουσείου ζητήματα για την τέχνη, την αισθητική, τη θρησκεία και την κοινωνία της εποχής κατά την οποία δημιουργήθηκαν τα έργα αυτά που ήταν όλα κομμάτι του σπουδαιότερου ιερού της αρχαίας Αθήνας, της Ακρόπολης. Παράλληλα, σχολιάζεται ο τρόπος έκθεσής τους στο μουσείο και η σημασία τους.

 • Ελληνικά: κάθε Κυριακή, στις 12:30 μ.μ. (και βραδινή παρουσίαση κάθε Παρασκευή, στις 8 μ.μ.). Αγγλικά: κάθε Κυριακή, στις 2:30 μ.μ. (και βραδινή παρουσίαση κάθε Παρασκευή, στις 6 μ.μ.). Γαλλικά: κάθε τελευταία Κυριακή του μήνα, στις 2:30 μ.μ.
 • Συμμετοχή: Έως 30 επισκέπτες ανά θεματική παρουσίαση.
 • Διάρκεια: 60 λεπτά.
 • Τηρείται σειρά προτεραιότητας.

808a9__60be71710c0b271ac74b99c90291bd24_M

* * *

ΣΥΖΗΤΗΣΗ
«Μοντιλιάνι και Κάφκα»

Η Λέσχη Πολιτισμού «Έναστρον» διοργανώνει ένα διπλό αφιέρωμα, με θέμα: Μοντιλιάνι, ο εραστής της ζωής και του πινέλου, και Κάφκα, η τέχνη της μεταμόρφωσης, σε επιμέλεια και παρουσίαση του Δημήτρη Στεφανάκη και του Γιάννη Αντωνιάδη

 • Βιβλιοκαφέ Έναστρον, Σόλωνος 101, τηλ: 210 3828161
 • 7 μ.μ.
 • Είσοδος: ελεύθερη

9_11_2014

* * *

PERFORMANCE
«Η Αυθεντική Αντίδραση: Ένας Διάλογος για την Ομοφοβία και την Τρανσφοβία»

Τι είναι η ομοφοβία και η τρανσφοβία; Πώς τη βιώνουν οι ομοφυλόφιλοι και οι τρανς; Πώς τη βιώνουν οι οικογένειες τους και η σχολική κοινότητα; Ποιος είναι ο ρόλος των εκπαιδευτικών στην αντιμετώπιση της; Το Processwork Hub και η ομάδα κοινωνικού θεάτρου Amate Performance συνεργάζονται σε μία performance-διάλογο βασισμένη σε αληθινές ιστορίες που αφορούν στους ανθρώπους της ΛΟΑΤ κοινότητας, γονείς κι εκπαιδευτικούς. Στόχος της Αυθεντικής Αντίδρασης είναι μέσω της θεατρικής πράξης και του διαλόγου να προβληματίσει σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα θέματα ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού περιθωριοποιούν και εγκλωβίζουν τους πάντες, ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικής ταυτότητας. Η δράση μετράει ήδη δύο πετυχημένες παραστάσεις, μία σε εκπαιδευτικούς και μία στο 18ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ της Αθήνας τον περασμένο Ιούλιο.

Σχεδιασμός δράσης-δραματουργική επεξεργασία: Λένα Ασλανίδου, Αλεξάνδρα Βασιλείου, Βέρα Λάρδη / Σκηνοθεσία: Βέρα Λάρδη / Επιμέλεια κίνησης: Βασίλης Σκαρμούτσος / Συμμετέχουν: Λένα Ασλανίδου, Αλεξάνδρα Βασιλείου, Χρυσή Βιδαλάκη, Νόπη Κεχάογλου, Βέρα Λάρδη, Στέφανος Παπαθανασίου, Βασίλης Σκαρμούτσος / Συντονισμός συζήτησης: Λένα Ασλανίδου, Αλεξάνδρα Βασιλείου

 • Κινητήρας Studio: Ερεχθείου 22, Ακρόπολη, 9:00 μ.μ.
 • Είσοδος ελεύθερη. Για κράτηση τηλεφωνήστε στο τηλ.: 6942 815 566 (ώρες επικοινωνίας 17:30- 21:00)

unnamed

* * *

ΑΦΙΕΡΩΜΑ
«Άγνωστος στρατιώτης»

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε συνεργασία με το European Concert Hall Organisation – ECHO και με την υποστήριξη του Προγράμματος «Πολιτισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», παρουσιάζει αποκλειστικά απόψε, εν είδει αφιερώματος για τα 100 χρόνια από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το Ergon Ensemble, υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, και, σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση το έργο του Γιώργου Απέργη «Ο άγνωστος στρατιώτης», που ερμηνεύει ο βαρύτονος Χόλγκερ Φαλκ, μαζί με την «Ιστορία του στρατιώτη» του Ίγκορ Στραβίνσκι, με τον βαθύφωνο Τάσο Αποστόλου και τον ηθοποιό Φάνη Μουρατίδη.

 • Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Β. Σοφίας και Κόκκαλη)
 • 30 μ.μ., Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
 • Τιμή εισιτηρίων: 25 και 16€. Φοιτητικό: 6€

topmovie

* * *

Επιμέλεια: Ελένη Κεχαγιόγλου

Το dim/art στο Facebook
Το dim/art στο Facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.