Καυτή ερμηνεία

Θέλεις οι μουσικοί της ορχήστρας σου να δώσουν την ψυχή τους πάνω στη σκηνή· να ερμηνεύσουν το μουσικό κομμάτι σα να ήταν το τελευταίο τους, να το ντύσουν με φλόγα – αν χρειαστεί, και με οδύνη. Τι κάνεις;

—της Μαρίας Τσάκος—

f46845c0-4809-0132-41c1-0ebc4eccb42f

Μια ιδέα είναι να τους μιλήσεις για το βαθύτερο νόημα του διάσημου τσιγγάνικου τάγκο που έγραψε το 1925 ο Γιάκομπ Γκάντε, του επονομαζόμενου JalousieΖήλεια»)· να τους πεις για το πάθος που θέλει να εκφράσει εδώ ο δημιουργός, για την ασθματική, αγωνιώδη ερμηνεία που απαιτεί η μουσική, και να τους αφήσεις να βρουν το feeling μόνοι τους. Μια άλλη είναι να συνεργαστείς με τον “Chili” Claus Pilgaard, μουσικό, κωμικό και λάτρη της πιπεριάς τσίλι, ο οποίος έχει κάνει καριέρα στη Δανία πείθοντας επώνυμους και ανώνυμους συμπατριώτες του να καταναλώσουν την αγαπημένη του καυτή λιχουδιά και να τον αφήσουν να απαθανατίσει σε βίντεο την όλη διαδικασία.

Ο Erik Heide, πρώτο βιολί της Κρατικής Ορχήστρας Δωματίου της Δανίας, προτίμησε τη δεύτερη επιλογή και οι συνάδελφοί του μουσικοί, πιστοί στο καθήκον, ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση. Ίσως για τη δημοσιότητα, ίσως ως αναμνηστικό της συνύπαρξής τους σε μια ορχήστρα που, δυστυχώς, πρόκειται να διαλυθεί μέχρι το τέλος του χρόνου ελλείψει οικονομικών πόρων, ίσως, τέλος, απλά και μόνο για την πλάκα του πράγματος.

Το βίντεο ανέβηκε στο YouTube την Παρασκευή και το έχουν δει ήδη πάνω από 2.340.000 χρήστες. Είναι απολαυστικό ─ αν και δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τις πιπεριές, κρίνοντας από τα μούτρα των μουσικών.

* * *

Υπέρ καυτερής πιπεριάς απολογία

—του Γιώργου Τσακνιά—

chili_peppers_hd_widescreen_wallpapers_1280x800

Οι καυτερές πιπεριές ανήκουν στο γένος Capsicum, της οικογένειας Solanaceae. Η ουσία που προκαλεί το κάψιμο είναι η καψαϊκίνη ((Ε)-Ν-(4-υδροξυ-3-μεθοξυβενζυλο)-8-μεθυλοεννεανο-6-εναμίδιο). Δεσμεύεται στους βανιλλικούς υποδοχείς, οι οποίοι ρυθμίζουν και το αίσθημα της θερμότητας, εξ ου και όταν φάμε καυτερή πιπεριά δεν νιώθουμε μόνο κάψιμο στο στόμα αλλά γενικά ότι έχουμε πάρει φωτιά. Με μια γερή δόση, αισθανόμαστε αφόρητο κάψιμο στη στοματική κοιλότητα για περίπου ένα εικοσάλεπτο και, εν συνεχεία, έντονη ευφορία για σαράντα τουλάχιστον λεπτά. Η ευχάριστη αίσθηση μετά την κόλαση του καψίματος οφείλεται στην έκρηξη ενδορφινών που ακολουθεί ως αντίδραση του οργανισμού μας στον πόνο (οι ενδορφίνες είναι το φυσικό αναλγητικό που εκκρίνει ο εγκέφαλος). Έτσι εξηγείται και ο εθισμός στις καυτερές πιπεριές: η καψαϊκίνη δεν είναι εθιστική, είναι όμως οι ενδορφίνες και το έντονο αίσθημα ευφορίας που προκαλούν. Συνολικά, τα συμπτώματα (αφού περάσει το πρώτο, αφόρητο για πολλούς, κάψιμο) είναι: εφίδρωση, δάκρυα, ελαφρά υπόταση, μούδιασμα των μελών και εξαιρετικά ευχάριστη διάθεση, σαν ελαφρά μέθη.

CapsaicinStructure

Η καψαϊκίνη είναι τοξική, αλλά σε εξαιρετικά μεγάλες δόσεις. Στην πράξη, είναι αδύνατον να πάθετε over dose. Για να καταφέρετε να πάθετε δηλητηρίαση από την πολλή καψαϊκίνη (θα το καταλάβετε αν έχετε σπασμούς, κυάνωση και άλλα τέτοια πολύ δυσάρεστα) θα πρέπει να φάτε όχι απλώς πολλές πιπεριές (τόσες που θα σπάσετε κάθε σχετικό ρεκόρ του βιβλίου Γκίνες) αλλά ενδεχομένως να καταβροχθίσετε και το φυτό μαζί. Μη σας πω και τη γλάστρα. Επίσης, αντίθετα με τον αστικό μύθο και τη μουρμούρα της μαμάς σας («θα καταστρέψεις το στομάχι σου, παιδί μου, σε παρακαλώ, να χαρείς, φτάνει…»), η καψαϊκίνη δεν βλάπτει τον οργανισμό, ούτε καν το στομάχι μακροπρόθεσμα (άλλο αν το αναστατώνει βραχυπρόθεσμα) ενώ ενισχύει το ανοσοποιητικό, αντιμετωπίζει τις φλεγμονές και έχει αναλγητικές και θεραπευτικές ιδιότητες για μυϊκούς και αρθριτικούς πόνους, ιδίως  ως έμπλαστρο — σε αυτή τη μορφή, ωστόσο, πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή, γιατί μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα στο δέρμα.

7060913-chili-klaus

Ο Claus Pilgaard είναι φανατικός της καυτερής πιπεριάς, εξ ου και είναι γνωστός ως Chili Claus. Σύμφωνα με τη σελίδα του στο facebook, έριξε τους μουσικούς κατευθείαν στα σκληρά: τους έδωσε από τις ποικιλίες Carolina Reaper και Trinidad Moruga Scorpion — και οι δύο πολύ ψηλά στην κλίμακα καψίματος Scoville, πάνω από 2 εκατομμύρια μονάδες η καθεμία (για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, η κλασική tabasco είναι μέχρι 5.000 μονάδες). Από κάθε άποψη, έχουμε εδώ ένα δείγμα πολύ σκληρής χρήσης, μόνο για προχωρημένους στον κόσμο του καψίματος: οι πιπεριές καταναλώθηκαν ξεροσφύρι, με τη μία, με άδειο στομάχι.

peppers

Αριστερά: Carolina Reaper. Δεξιά: Trinidad Moruga Scorpion.

Ο κόσμος της καψαϊκίνης δεν είναι για όλους, προφανώς· είναι όμως για πολλούς: περίπου το 1/3 των κατοίκων του πλανήτη τρώει καθημερινά ή έστω τακτικά κάποια ποσότητα καυτερών πιπεριών. Το ότι οι καυτερές πιπεριές αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της διατροφής λαών που ζουν σε θερμά κλίματα (Ινδία, Νοτιοανατολική Ασία, Κεντρική Αφρική, Κεντρική και Νότια Αμερική) εξηγείται μάλλον εύκολα: η αίσθηση του καψίματος και η εφίδρωση που ακολουθεί αντισταθμίζουν την εξωτερική θερμοκρασία και προσφέρουν αίσθημα ανακούφισης. Σε συνδυασμό με την ελαφρά υπόταση, διευκολύνουν πολύ μια μεσημεριανή σιέστα σε συνθήκες αφόρητης ζέστης.

0

Εάν πάντως το σκέφτεστε να πέσετε στις πιπεριές, είτε για να βγαίνουν πιο άνετα οι καλοκαιρινοί καύσωνες είτε για την ευφορία της έκρηξης ενδορφινών (με μια ουσία που είναι νόμιμη και φθηνή!), ένα είναι το βασικό τιπ: η καψαϊκίνη διαλύεται στα ζωικά και φυτικά λίπη και στο αλκοόλ, αλλά όχι στο νερό. Συνεπώς, η ενστικτώδης αντίδραση μόλις καείτε να πιείτε νερό όχι μόνο δεν θα σας ανακουφίσει αλλά, αντιθέτως, αντεδείκνυται, διότι απλώς θα μεταφέρει την καψαϊκίνη σε περισσότερους βανιλλικούς υποδοχείς· με άλλα λόγια, θα πονάτε περισσότερο και —αν είναι δυνατόν— ακόμα πιο παντού. Η καλύτερη λύση για να μετριάσετε το άμεσο αποτέλεσμα είναι να μην τις φάτε ξεροσφύρι, αλλά μαζί με το φαγητό. Κι αν πάλι δεν αντέχετε, μην πιείτε νερό, αναψυκτικό ή μπύρα· καλύτερα σκληρό αλκοόλ — δεν είναι τυχαίο ότι αποτελούν κλασικό τσιπουρομεζέ ή μεζέ για βότκα σε άλλες χώρες· εδώ όμως ανοίγει άλλο ένα κεφάλαιο, πόσο δηλαδή μπορείτε ή είναι καλό να πιείτε; Ακόμα καλύτερα, το κάψιμο αντιμετωπίζεται με γαλακτομικά: ιδανικά, αριάνι ή γιαούρτι.

Καλή τύχη.

ghost-chili

Υ.Γ. Όσο για την κυρία Μαρία Τσάκος, που ισχυρίζεται εδώ πιο πάνω πως οι πιπεριές δεν είναι απολαυστικές «κρίνοντας από τα μούτρα των μουσικών», έχουμε να της πούμε να μην κρίνει επιφανειακά. Μπορεί οι μουσικοί να ξίνισαν τα μούτρα τους αλλά μέσα τους φλέγονταν από ενθουσιασμό.

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Fun

Το dim/art στο Facebook
Το dim/art στο Facebook

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.