Πλούσιες, ενδιαφέρουσες και για κάθε γούστο είναι οι εκδηλώσεις που μπορούμε να παρακολουθήσουμε στην Αθήνα αυτό το Σαββατοκύριακο. Έχουμε και λέμε, λοιπόν.
ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ: «Αόρατες διαδρομές»
Πρόκειται για κοινωνική πρωτοβουλία του περιοδικού δρόμου «σχεδία»: ένα πρόγραμμα περιηγήσεων στο κέντρο της Αθήνας με οδηγούς (νυν και πρώην) άστεγους, στo πρότυπo αντίστοιχων περιηγήσεων που διοργανώνονται σε πολλές πόλεις του εξωτερικού (Μόναχο, Αμβούργο, Βασιλεία, Λονδίνο, Βαρκελώνη, Πράγα, Ταϊπέι/Ταϊβάν κ.ά.).
Οι διαδρομές αυτές περιλαμβάνουν συσσίτια, υπνωτήρια, κέντρα απεξάρτησης, κέντρα ημέρας κ.ά. Οδηγοί θα είναι τρία μέλη του δικτύου διανομής της «σχεδίας», άνθρωποι για τους οποίους ο δρόµος σηματοδοτεί την απώλεια της ασφαλούς κατοικίας, της στέγης. Ο Χρήστος, ο Λάμπρος και ο Γιάννης, οι τρεις πρώτοι οδηγοί µας στις «Αόρατες Διαδρομές» είναι ή υπήρξαν άστεγοι.
Βασικός στόχος των περιηγήσεων της «σχεδίας» είναι να ενεργοποιήσουν τον άνθρωπο-οδηγό, ώστε να κάνει ένα βήμα προς την κοινωνική (επαν)ένταξη, αλλά και να οξύνουν την ευαισθησία όλων μας, γνωρίζοντας την πόλη και τους ανθρώπους της από την οπτική συνανθρώπων μας που ζουν δίπλα μας και στερούνται την ασφαλή κατοικία.
• Κάθε Σάββατο στις 11:00 το πρωί. Οι περιηγήσεις ξεκινούν από τα γραφεία του περιοδικού «σχεδία» (Φαβιέρου 24-26, Άγιος Παύλος, τηλ.: 213 0231220) και ακολουθούν μια διαδρομή που περνά από την πλατεία Βάθης, τη Σωκράτους, την Πειραιώς, τη Μενάνδρου, τη Ζήνωνος, τη Δεληγιώργη, τη Σοφοκλέους και την οδό Αθηνάς. Συνεχίζουν έπειτα στη γειτονιά του Ψυρρή και καταλήγουν στο Μοναστηράκι, σε ένα από τα καφέ που είναι ενταγµένα στο δίκτυο του «καφέ που περιμένει».
• Διάρκεια: περίπου δύο ώρες
• Κόστος συμμετοχής: 6€, μαθητές: 3€, άνεργοι και συνταξιούχοι: δωρεάν
• Οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι από 15 ετών και άνω
• Οι περιηγήσεις γίνονται στην ελληνική γλώσσα, αλλά υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας σε γκρουπ (αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά κ.ά)
• Σε περίπτωση που υπάρχει ενδιαφέρον για ομαδικές συμμετοχές (φορείς, σχολεία, αλλά και παρέες φίλων κ.λπ.), είναι δυνατή η πραγματοποίηση περιήγησης σε διαφορετική μέρα της εβδομάδας, κατόπιν συνεννόησης.
* * *
ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Μία επιστημονική περιήγηση στο παιχνίδι και στη φαντασία που απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικες — για να κατανοήσουμε όλοι ότι οι έννοιες αυτές δεν είναι ασύμβατες. Στο διαδραστικό εργαστήρι τα παιδιά θέτουν τη φαντασία τους σε δράση και κάνουν πειράματα για να λύσουν ένα μυστήριο. Στην επίδειξη πειραμάτων εξετάζονται γνωστά και αγαπημένα παιχνίδια και αποκαλύπτεται η σχέση τους με την επιστήμη. Το απόγευμα, η διαδραστική αφήγηση λειτουργεί ως ένα ταξίδι στον κόσμο της φαντασίας και εξετάζεται ο ρόλος της στον τρόπο σκέψης διάσημων διανοητών.
• Σάββατο και Κυριακή, 11:30 π.μ. – 12:45 μ.μ.: Διαδραστικό Εργαστήρι: «Ιστορίες μυστηρίου και φαντασίας» (για παιδιά από 9 έως 12 ετών). Τα παιδιά καλούνται να λύσουν έναν ινδιάνικο γρίφο για τη φωτιά φωτιά και τον τρόπο επικοινωνίας των ινδιάνικων φυλών, ο οποίος είχε μείνει για αιώνες αναπάντητος. Στη δραστηριότητα αυτή η φαντασία συναντά την επιστημονική σκέψη και το πείραμα.
• Σάββατο και Κυριακή, 13:30 μ.μ.- 14:10 μ.μ.: Επίδειξη Πειραμάτων: «Η Επιστήμη των παιχνιδιών» (για παιδιά άνω των 8 ετών και ενήλικες). Κλασικά και αγαπημένα παιχνίδι, τρυποκάρυδοι, κλόουν, βάτραχοι και πυροσβέστες μας αποκαλύπτουν τα μυστικά της μηχανικής. Σβούρες, ελατήρια, μπαλάκια και μπίλιες, ακροβάτες που ισορροπούν στο κενό και παιχνίδια που «αψηφούν» τους νόμους της φυσικής μας ταξιδεύουν στην επιστήμη που κρύβουν τα παιχνίδια.
• Σάββατο και Κυριακή, 15:30 μ.μ.- 16:15 μ.μ.: Διαδραστική Αφήγηση: «Επιστήμη, φαντασία και εφευρετικότητα» (για παιδιά άνω των 11 ετών και ενήλικες). Ποια είναι τα όρια ανάμεσα στην επιστήμη και στη φαντασία; Τι ρόλο έπαιξε η φαντασία στη σκέψη διάσημων διανοητών του παρελθόντος; Τι σχέση μπορεί να έχει ο Αϊνστάιν με μια ηλεκτρική σκούπα και ένα κομμάτι τυρί; Περνάμε μέσα από σκουληκότρυπες, περιδιαβαίνοντας στον χωρόχρονο για να συναντήσουμε τον Ντα Βίντσι, τον Τέσλα κι άλλους πολλούς. Ο κόσμος της φαντασίας τελικά, ίσως δεν είναι και τόσο διαφορετικός από τον κόσμο της επιστήμης!
• Ίδρυμα Ευγενίδου, Λεωφ. Συγγρού 387, Παλαιό Φάληρο, Tηλ:210 9469600
• Είσιτήριο ημερήσιο: 6€, μειωμένο 4€. (Αν επιθυμείτε να συνδυάσετε επίσκεψη στη Διαδραστική Έκθεση και παράσταση στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, μπορείτε να προμηθευτείτε το συνδυαστικό εισιτήριο από τα ταμεία του Ιδρύματος Ευγενίδου ή ηλεκτρονικά).
• Οι χώροι είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα (είσοδος από οδό Πεντέλης 11). Υπάρχει δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης συνεννόησης με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936 177143 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: rd@eugenfound.edu.gr, ενώ οι σκύλοι- οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.
* * *
TEDxAthens 2014: «Συμπεράσματα»
«Ήρθε η στιγμή να βγάλουμε τα δικά μας συμπεράσματα, να εκτιμήσουμε τη μέχρι τώρα πορεία μας και να σχεδιάσουμε τους δρόμους του αύριο» υποστηρίζουν οι εμπνευστές του TEDxAthens καλώντας στις 15/11 είκοσι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό (μεταξύ των οποίων ο Τίτος Πατρίκιος, ο βραβευμένος ανταποκριτής του «Guardian» και συγγραφέας Λιουκ Χάρντινγκ, η οικονομολόγος Κέιτ Ρόουγορθ, η σουηδή δημοσιογράφος και συγγραφέας Κάισα Έκις Έκμαν), να μοιραστούν με το κοινό τις ιδέες και τα οράματά τους. Στο πλαίσιο του 6ου κατά σειρά TEDxAthens θα παρουσιαστούν επίσης 5 performances και 3 workshops, ενώ θα συμβάλουν 50 και πλέον εθελοντές .
Τα εισιτήρια έχουν ήδη εξαντληθεί, αλλά μπορείτε να παρακολουθήσετε τη ζωντανή αναμετάδοση από το http://www.sgt.gr. Επίσης, τα Εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα στην Παλλήνη (210 6030411)θα φιλοξενήσουν μια σειρά δωρεάν δράσεων για μικρούς και μεγάλους: εργαστήρια ντιζάιν, ρομποτικής και 3D printing, πειράματα χημείας και φυσικής, κυνήγι θησαυρού αλλά και πάρτι. Μεταφορά με λεωφορείο από το σταθμό μετρό Δουκίσσης Πλακεντίας. Πληροφορίες: http://2014.tedxathens.com.
• Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση, Λεωφ. Συγγρού 107-109, τηλ: 210 9005800
• Σάββατο, 10 π.μ.-10 μ.μ.
* * *
ΕΚΘΕΣΗ: 100 χρόνια Γενικά Αρχεία Κράτους
Μια διαδρομή στην ελληνική ιστορία, από τον Αγώνα για Ανεξαρτησία έως τις μέρες μας, χάρη σε επιλεγμένα αρχειακά τεκμήρια: κώδικες, σιγίλια, αρχιτεκτονικά σχέδια, φωτογραφικές πλάκες, μπομπίνες κινηματογραφικών ταινιών, δίσκοι μουσικής, έργα τέχνης και άλλοι θησαυροί από τις εγκαταστάσεις των ΓΑΚ στο Ψυχικό. Σε αυτά στηρίζεται η έκθεση «100 χρόνια Γενικά Αρχεία του Κράτους, 500 χρόνια Ιστορίας».
Σε εννέα συν μία ενότητες, που καλύπτουν από το 17ο μέχρι τον 21ο αιώνα μέσω χειρογράφων, χαρακτικών και φωτογραφιών, επιχειρείται για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση μια αναδρομή στα μεγάλα γεγονότα της πρόσφατης Ιστορίας μας: από τον αγώνα για ανεξαρτησία, τη διακυβέρνηση Καποδίστρια, τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την υποδοχή των Μικρασιατών προσφύγων μέχρι την Κατοχή, τον Εμφύλιο, τη Δικτατορία και τη Μεταπολίτευση.
• Ίδρυμα Ευγενίδου, Λεωφ. Συγγρού 387, Παλαιό Φάληρο, τηλ: 210 9469600
• Σάββατο και Κυριακή: 10 π.μ.-10 μ.μ ( Τετ.-Παρ. 5-8 μ.μ.• διάρκεια έκθεσης έως 30/11)
* * *
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ, ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ: ENTERart
«Απλώστρα», έργο της Ελένης Καρρά.
«”Μα είναι αυτό τέχνη;” Αμηχανία, αντίρρηση, αποστασιοποίηση είναι οι συνηθισμένες στάσεις του θεατή απέναντι στη σύγχρονη τέχνη. Όσο περισσότερο οι καλλιτέχνες επιχειρούν να ενσωματώσουν την τέχνη τους στη ζωή, τόσο περισσότερο αντιδρούν οι αποδέκτες της, γιατί αυτό που τους προτείνεται δεν το κατανοούν και δεν ξέρουν πώς να το κρίνουν ή να το απολαύσουν. Μπορούμε να οικειοποιηθούμε τη σύγχρονη τέχνη; Και για ποιο λόγο να καταβάλουμε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση;» — αυτό αναρωτιούνται οι εμπνευστές του ENTERart. Το πρόγραμμα έχει αναλάβει η οργανωτική ομάδα του Twixtlab: wixt σημαίνει «μεταξύ», κι έτσι ανάμεσα στην τέχνη, την ανθρωπολογία και την κοινωνική πραγματικότητα πλέει το καλλιτεχνικό εγχείρημα με τον ερευνητικό, τον εκπαιδευτικό και τον δημιουργικό χαρακτήρα, που δημιούργησαν η ανθρωπολόγος και εικαστικός Ελπίδα Ρίκου και οι καλλιτέχνιδες Ηώ Μυρτώ Χαβιαρά και Σοφία Γρηγοριάδου.
Οι θεματικές είναι οι εξής: artKit, Σύγχρονη τέχνη: οδηγίες χρήσης, Φτιάξ’ το μόνος σου, arTaste, Τέχνη με ιστορία: μια σύντομη περιήγηση εδώ και αλλού, Φτιάχνοντας ένα προσωπικό cabinet of curiosities, artCult, Τέχνη, κοινωνία, πολιτισμός,πολιτική, Παρεμβαίνοντας στην καθημερινότητα, artPsy, Τέχνη, σωματικότητα, εαυτός, Αυτοπροσωπογραφίσεις.
Σε κάθε θεματική ενότητα, γίνεται μια εισαγωγή υπό τη μορφή διάλεξης και προτείνεται στους συμμετέχοντες να επεξεργαστούν κάποια καλλιτεχνικά πρότζεκτ.
• Twixtlab, Εμπεδοκλέους 19, Πλ. Βαρνάβα, Παγκράτι
• Σάββατο 12:00 μ.μ.-3:00 μ.μ. ARTec (ανοιχτός χώρος) & στις 5:00-8:00 μ.μ., ENTERart (http://twixtlab.wordpress.com/enterart/ )
* * *
ΙΜΑGINING THE BALKANS: Ταυτότητες και μνήμη στον μακρύ 19ο αιώνα
Μια πρωτοποριακή διεθνής έκθεση από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, όπου το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, σε συνεργασία με άλλα έντεκα Μουσεία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Μια ιστορία ιδεολογικών, κοινωνικοπολιτικών, οικονομικών και πολιτισμικών μεταλλάξεων στα Βαλκάνια την περίοδο ανάδυσης των εθνικών κρατών. Πρόκειται για μία φιλόδοξη συνεργασία Mουσείων Eθνικής Iστορίας, που συντονίστηκαν υπό την αιγίδα της UNESCO και με την υποστήριξη του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), ώστε να εξερευνήσουν από κοινού την ανάδυση των σύγχρονων εθνικών ταυτοτήτων και των εθνικών κρατών, με επίκεντρο τον 19ο αιώνα. Η έκθεση παρουσιάζει μία ιστορία ιδεολογικών, κοινωνικοπολιτικών, οικονομικών και πολιτισμικών μεταλλάξεων στα Βαλκάνια, χωρίς να εστιάζει σε γεγονότα και ημερομηνίες. Διηγείται μία κοινή ιστορική πορεία, μέσα από την οποία αναδύονται ομοιότητες μεταξύ λαών και κρατών, οι οποίες συνήθως κρύβονται πίσω από εθνικούς ανταγωνισμούς και διεκδικήσεις.
• Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Παλιά Βουλή, Σταδίου 13, Πλ. Κολοκοτρώνη, τηλ: 210 3237617
• Σάββατο και Κυριακή: 9 π.μ.-2:30 μ.μ. (διάρκεια έκθεσης: 11/11/2014 – 19/4/2015)
* * *
ΙΔΡΥΜΑ ΝΙΑΡΧΟΣ: Κέντρο Επισκεπτών
Μπορούμε να δούμε το εργοτάξιο και τη σχετική έκθεση για το μεγαλύτερο πρότζεκτ πολιτισμού στην πόλη. H κατασκευή της νέας Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης και του Πάρκου που αποτελούν το συγκρότημα του Κέντρου Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» (ΚΠΙΣΝ) θα ολοκληρωθούν το 2015 και θα αρχίσουν να λειτουργούν γύρω στις αρχές του 2016. Μπορούμε όμως να γνωρίσουμε αυτούς τους χώρους πολιτισμού και αναψυχής από τώρα. Για το σκοπό αυτό, έξω από το εργοτάξιο του ΚΠΙΣΝ στο Φαληρικό Δέλτα, δημιουργήθηκε το Κέντρο Επισκεπτών που άνοιξε τις πύλες του στο κοινό: οργανώνονται ξεναγήσεις στο εργοτάξιο, γίνονται ομιλίες και προβολές, διαδραστικές εφαρμογές για μεγάλους και ειδικά παιχνίδια.
• Πρώην Ιππόδρομος Φαλήρου. Πρόσβαση από τη Λεωφόρο Συγγρού, στάση Ωνάσειο, και μετά μέσω της πεζογέφυρας της οδού Ευριπίδου. Από την παραλιακή μέσω της Εσπλανάδας. Τηλ.: 2108778396.
• Σάββατο 10 π.μ.-4 μ.μ. Στις 12 μ.μ. συναυλία «τσέπης» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
• Κυριακή 10 π.μ.-7 μ.μ. Στις 11.30 π.μ. «Ένα παραμύθι με φως», για παιδιά ηλικίας 4-6 ετών.
• Πληροφορίες για τις οργανωμένες ξεναγήσεις του κοινού στο εργοτάξιο του ΚΠΙΣΝ και τις εκδηλώσεις που θα φιλοξενεί το Κέντρο Επισκεπτών θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα http://www.snfcc.org.
* * *
ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ: Θεματική Παρουσίαση
Παρουσίαση με θέμα τα αριστουργηματικά έργα που εκτίθενται στις αίθουσες του μουσείου και τη σημασία τους για την εποχή τους και για την παγκόσμια τέχνη. Οι επισκέπτες συζητούν με τους αρχαιολόγους-φροντιστές του μουσείου ζητήματα για την τέχνη, την αισθητική, τη θρησκεία και την κοινωνία της εποχής κατά την οποία δημιουργήθηκαν τα έργα αυτά που ήταν όλα κομμάτι του σπουδαιότερου ιερού της αρχαίας Αθήνας, της Ακρόπολης. Παράλληλα, σχολιάζεται ο τρόπος έκθεσής τους στο μουσείο και η σημασία τους.
• Ελληνικά: κάθε Κυριακή, στις 12:30 μ.μ. (και βραδινή παρουσίαση κάθε Παρασκευή, στις 8 μ.μ.). Αγγλικά: κάθε Κυριακή, στις 2:30 μ.μ. (και βραδινή παρουσίαση κάθε Παρασκευή, στις 6 μ.μ.). Γαλλικά: κάθε τελευταία Κυριακή του μήνα, στις 2:30 μ.μ.
• Συμμετοχή: Έως 30 επισκέπτες ανά θεματική παρουσίαση.
• Διάρκεια: 60 λεπτά.
• Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
* * *
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ: Μeet Market
Μια εναλλακτική γιορτή των δημιουργών που έγινε θεσμός. Το Meet Market, με περισσότερους από 50 εκθέτες, θα μας περιμένει στους τέσσερις ορόφους του Ρομάτζου στην Ομόνοια, με χειροποίητα ρούχα, αξεσουάρ, αντικείμενα τέχνης, βιολογικά προϊόντα, είδη σπιτιού, νόστιμες λιχουδιές, συλλεκτικά vintage και retro προϊόντα, βινύλια, διαδραστικά παιχνίδια και δώρα. Παράλληλα, μουσικές από DJs και παιχνίδια.
• Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια, Tηλ: 210 3425335
• Σάββατο και Κυριακή, 1-11 μ.μ.
* * *
ΠΑΛΙΟΙ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ: Handmade Dreams
Ρούχα, αξεσουάρ, κοσμήματα, είδη σπιτιού, βρεφικά και παιδικά είδη, φυτικά καλλυντικά, εποχικά, παραδοσιακά προϊόντα από παλιούς και νέους δημιουργούς, σε μια εναλλακτική αγορά έως πολύ αργά το βράδυ.
• Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100 & Περσεφόνης 1, Γκάζι, Τηλ: 210 3461589.
• Σάββατο: 11 π.μ.-τα μεσάνυχτα
• Κυριακή: 11 π.μ.-11.30 μ.μ.
* * *
ΔΡΑΣΗ: Τα παιδιά βοηθούν παιδιά
Ας πάρουμε το πιτσιρίκι (ή τα πιτσιρίκια μας) παιδί δικό μας ή φίλων ή συγγενών μας, και ας πάμε μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, για να συμμετέχουμε στη δράση αυτή. Σήμερα Σάββατο, από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, στον Πεζόδρομο Κοραή μπορούμε κι εμείς να προσφέρουμε τρόφιμα, φάρμακα, σχολικά είδη, παιχνίδια, ρούχα και κλινοσκεπάσματα, τα οποία μέσω της οργάνωσης Αποστολή θα διατεθούν σε οικογένειες με παιδιά που τα χρειάζονται.
Στις 2 το μεσημέρι, στον πεζόδρομο της Κοραή θα βρεθεί και ο θίασος του μιούζικαλ «Άνι» που παίζεται στο θέατρο Ακροπόλ προκειμένου να συμμετάσχει στη φιλανθρωπική εκδήλωση.
• Πεζόδρομος Κοραή
• Σάββατο 15/11, 11 π.μ.-5 μ.μ.
* * *
ΔΙΑΛΕΞΗ: Η ζωγραφική της Αναγέννησης
Το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου παρουσιάΖει, για έκτη συνεχή χρονιά, ένα πρόγραμμα διαλέξεων Ιστορίας της Τέχνης για το ευρύ κοινό, που ξεκίνησε την 1 Νοεμβρίου 2014 και θα ολοκληρωθεί στις 21 Μαρτίου 2015.
Φέτος, επαναλαμβάνεται ο πρώτος κύκλος διαλέξεων, με θέμα τη ζωγραφική της Αναγέννησης, από την επιμελήτρια του Μουσείου Δ. Γιακουμή.
• Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου, Γουναρόπουλου 6 & Φρυγίας, Άνω Ιλίσια, Tηλ: 210 7777601
• Σάββατο, 11 π.μ.: «Πρώιμη Αναγέννηση στην Ιταλία (Μαντένια, Φίλιπο Λίπι, Μποτιτσέλι)».
* * *
ΣΥΖΗΤΗΣΗ: «Δεν διαβάζει, δεν διαβάζει»
Οι συγγραφείς λογοτεχνίας για παιδιά Μαρία Αγγελίδου και Ελένη Σβορώνου συζητούν με τους γονείς και διερευνούν το ρόλο του βιβλίου στη ζωή και στην εξέλιξη του παιδιού αλλά και τη σημασία του στη λειτουργία της οικογένειας.
• Μουσείο Herakleidon, Ηρακλειδών 16, Θησείο, τηλ: 210 3461981
• Σάββατο, 6 μ.μ.
• Εισιτήριο: 12€
* * *
ΣΥΖΗΤΗΣΗ: «Μακροχρόνιος θηλασμός: ένας στόχος ζωής»
Με αφορμή τον παγκόσμιο εορτασμό της Εβδομάδας Θηλασμού, δύο εκπρόσωποι της τεκμηριωμένης επιστήμης του Μητρικού Θηλασμού, ο Σύνδεσμος Θηλασμού Ελλάδας και η ιατρός Άννα Πατσούρου, οι οποίοι θα μιλήσουν στον Ιανό με θέμα «Μακροχρόνιος θηλασμός: ένας στόχος ζωής», προκειμένου να ενημερώσουν για τις ευεργετικές συνέπειες του μητρικού θηλασμού.
• Ιανός, Σταδίου 24, Tηλ: 210 3217917
• Σάββατο 15/11, 3 μ.μ.
* * *
ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ: 8o Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου
Το φεστιβάλ αυτό της Ταινιοθήκης της Ελλάδος (12-26/11) φέρνει στη χώρα μας τα σύγχρονα αβανγκάρντ φιλμ της παγκόσμιας πρωτοπορίας, που διευρύνουν τα όρια της 7ης τέχνης και ταυτόχρονα προβάλλει τα αριστουργήματα του σινεμά, που καθόρισαν τη συναρπαστική αιωνόβια πορεία του.
Σήμερα και αύριο, το πρόγραμμα είναι το εξής:
• Σάββατο 22 : Αίθουσα Α 6 μ.μ. «Ο Ρολάνδος Τραυματίας» (Β. Ντιέτρ, 2013) / 8 μ.μ. «Τελετή Λήξης: Το Χρώμα του Ροδιού» (Σεργκέι Παρατζάνοφ, 1969).
Αίθουσα Β 6 μ.μ. Αφιέρωμα στην Άμπιγκεϊλ Τσάιλντ: «Το Πολιτικό Σώμα»
• Κυριακή 23: Αίθουσα Α 18.00 «Απ’ ό,τι ήταν πριν» (Λαβ Ντίαζ, 2014)
• Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 & Μεγ.Αλεξάνδρου 134-136, (ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός), Τηλ.: 210 3609695
• Εισιτήρια: 7€ / φοιτητικά-παιδικά, άνω των 65, ατέλειες & άνεργοι: 4 €
* * *
ΑΦΗΓΗΣΗ: «Το Τραγούδι του Οδυσσέα»
Ο Γάλλος αφηγητής Bruno De La Salle, πρωτεργάτης της αναβίωσης της αφήγησης στην Ευρώπη, έρχεται στην Ελλάδα προσκεκλημένος του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών για να πραγματοποιήσει την παράσταση «Το Τραγούδι του Οδυσσέα».
Ο Bruno De La Salle αφηγείται την «Οδύσσεια» από το 1981 και τα έπη αποτελούν το μεγάλο του πάθος· διευθύνει, εξάλλου, το Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης στη Βαντόμ.
• Σπίτι των Παραμυθιών, Ιωσήφ των Ρογών 11, Ακρόπολη, Tηλ: 6977453597
• Σάββατο 15/11, 9 μ.μ.
• Τιμή εισιτηρίου: 6 €.
* * *
Επιμέλεια: Ελένη Κεχαγιόγλου