Ethnofest 5

Εθνογραφικές ταινίες για 5η χρονιά σ’ ένα φεστιβάλ με εκπαιδευτική διάσταση
28-30.11.2014

Το 5ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου διεξάγεται φέτος στις 28, 29 και 30 Νοεμβρίου στο Exile Room και περιλαμβάνει, όπως κάθε χρονιά, τέσσερα τμήματα: τις Φοιτητικές Tαινίες, το Πανόραμα, τις Ειδικές Προβολές και τα Αφιερώματα.

Στο τελευταίο αυτό τμήμα, περιλαμβάνεται το αφιέρωμα του Φεστιβάλ, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, στον «άγνωστο» Ζαν Ρους, έναν από τους πιο σημαντικούς ανθρωπολόγους και εκπροσώπους του εθνογραφικού κινηματογράφου, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στην εξέλιξη του Γαλλικού Νέου Κύματος και του cinéma vérité. Με το πλουσιότατο έργο του, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου γυρίστηκε στην Αφρική, διεύρυνε τα όρια του εθνογραφικού ντοκιμαντέρ και έθεσε τις βάσεις για την δημιουργία του ethnofiction, που θόλωσε τα όρια ανάμεσα σε ντοκιμαντέρ και μυθοπλασία.

Θα προβληθούν οκτώ ταινίες του Ζαν Ρους, μερικές εκ των οποίων προβάλλονται πολύ σπάνια και μας παρουσιάζουν το πρώιμο έργο του ενώ δίνουν την ευκαιρία να δούμε τα πρώτα δείγματα της ανθρωπολογικής αντίληψης και της κινηματογραφικής προσέγγισης ενός σκηνοθέτη που επηρέασε αμφότερα την ανθρωπολογία και τον κινηματογράφο. Οι οκτώ ταινίες είναι οι εξής: Μύηση στον Χορό της Καταληψίας, Οι Μάγοι του Γουανζερμπέ, Νεκροταφείο στον Γκρεμό, Γιενέντι, οι Άνθρωποι που Φέρνουν τη Βροχή, Moro-Naba, Οι Τρελοί Αφέντες, Κυνήγι του Λιονταριού με το Τόξο, Μάχη στο Μεγάλο Ποτάμι. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση την Κυριακή 30 Νοεμβρίου στις 15:30 στο Exile Room με θέμα «Ξενοφοβία και Ανθρωπολογία» με τη συμμετοχή ειδικών καλεσμένων. Της συζήτησης θα προηγηθεί η προβολή της ταινίας «Άλλη Ευρώπη» της Rossella Schillaci.

Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε το Αναλυτικό Πρόγραμμα.

Οι προβολές έχουν μόνο αγγλικούς υπότιτλους.

Πληροφορίες εκδήλωσης:

Exile room
Αθηνάς 12, 3ος όροφος, Μοναστηράκι, 2103223395, http://www.exilefilms.gr
28, 29 & 30 Νοεμβρίου

Θα τηρείται σειρά προτεραιότητας
Είσοδος ελεύθερη

Οι ταινίες του αφιερώματος «Ξενοφοβία και Ανθρωπολογία»

Other Europe | Άλλη Ευρώπη (Ειδική προβολή) Της Rossella Schillaci

Τι συμβαίνει στους Αφρικανούς μετανάστες όταν τους δίδεται ο χαρακτηρισμός του πολιτικού πρόσφυγα; Ποιες προκλήσεις θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν και ποιες οι προοπτικές για έναν αξιοπρεπή βιοπορισμό στην Ιταλία; Στο Τορίνο από τον Δεκέμβριο του 2008 μία εγκαταλελειμμένη κλινική έχει καταληφθεί παράνομα από περισσότερους από 200 πρόσφυγες. Όλοι τους είναι νόμιμοι. Τρεις εμβληματικοί χαρακτήρες μάς οδηγούν σε μια ιστορία που αποκαλύπτει, με τη προσωπική της ματιά, την συλλογική ιστορία, ένα συμβολικό παραμύθι για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες σήμερα, για τις μεταναστευτικές πολιτικές τους και τις αλλαγές που περνούν στο κοινωνικό ιστό των ευρωπαϊκών πόλεων.

Descending With Angels | Κατέρχεσθαι μετά των Αγγέλων Του Christian Suhr

Ισλαμικός εξορκισμός ή ψυχοτροπική φαρμακευτική αγωγή; Το «Κατέρχεσθαι μετά των Αγγέλων», που βασίστηκε σε 18 μήνες επιτόπιας έρευνας με ασθενείς και θεραπευτές, εξερευνά δύο φοβερά διαφορετικές λύσεις για το ίδιο πρόβλημα, την περίπτωση, δηλαδή, Δανών Μουσουλμάνων που κατέχονται από αόρατα πνεύματα, τα «jinn». Ένας Παλαιστίνιος πρόσφυγας που ζει στο Άαρχους της Δανίας, έχει εισαχθεί για ψυχιατρική παρακολούθηση μετά από μια σοβαρή περίπτωση δαιμονισμού jinn, ο οποίος τον οδήγησε να καταστρέψει το εσωτερικό ενός τεμένους, να σπάσει αρκετά αυτοκίνητα και να προσβάλει πολλούς ανθρώπους. Δεν βλέπει το νόημα ψυχοτροπικών φαρμάκων, αφού η ασθένειά του έχει ήδη αντιμετωπιστεί με εξορκισμούς από το Κοράνι. Στο εν τω μεταξύ, ένας ντόπιος ιμάμης πολεμά ένα πνεύμα jinn και προσπαθεί να εξηγήσει στους Μουσουλμάνους του Άαρχους ότι πρέπει να σταματήσουν να ανησυχούν τόσο πολύ για τα jinn, τη μαγεία και άλλα κοινότυπα ζητήματα αφού τίποτα δεν μπορεί να βλάψει κανέναν χωρίς την άδεια του Θεού.

Document: Hoyerswerda| Frontex | Έγγραφο: Χογιερσβέρντα | Frontex Του Thomas Kaske

Το «Έγγραφο: Χογιερσβέρντα | Frontex» αφηγείται τις ιστορίες τεσσάρων εποχιακών εργατών από τη Μοζαμβίκη, που μεταφέρουν την δική τους εμπειρία από τις φυλετικές επιθέσεις στη Χογιερσβέρντα τον Σεπτέμβριο του 1991. Οι ιστορίες τους καταγράφηκαν με την βοήθεια της Βάλτραουντ Σπιλ, μίας Γερμανίδας που βοήθησε πολλούς Αφρικανούς συναδέλφους της να αντιμετωπίσουν την καθημερινή ζωή στην πρώην Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία (ΓΛΔ). Ο σκηνοθέτης διάβασε τις ιστορίες και μόνταρε αρχειακό υλικό από τη Χογιερσβέρντα και υλικό από κάμερες παρακολούθησης της Frontex, όπου μπορεί κανείς να δει πως οι συλλήψεις των προσφύγων καταγράφηκαν από μη επανδρωμένη ιπτάμενη μηχανή. Το μοντάζ στοχεύει στο να κάνει τον θεατή να σκεφτεί τα τελευταία 23 χρόνια της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου. Θα μπορούσαν οι ιστορίες των Μοζαμβικανών να έχουν λάβει χώρα στα ελληνο-τουρκικά σύνορα το 2014;

Fantome Island | Νησί Φαντόμ Των Sean Gilligan και Adrian Strong

Το 1945, σε ηλικία 7 ετών, ο μικρός Τζο Εγκμολέσε διαγνώστηκ με λέπρα. Απομακρύνθηκε αμέσως από την οικογένεια και το σπίτι του, και μεταφέρθηκε με αστυνομική συνοδεία πάνω από χίλια χιλιόμετρα για να περιοριστεί σε ένα νησί για την αντιμετώπιση της ασθένειας. Για τα επόμενα δέκα χρόνια, ένα λεπροκομείο για Αβοριγίνες έγινε το σπίτι του. Ένα απομονωμένο τροπικό νησί στα ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της Αυστραλίας έγινε το σπίτι μιας κλειστής κοινότητας γηγενών “λεπρών” που ζούσαν όσο καλύτερα μπορούσαν ως άνθρωποι στο περιθώριο των περιθωριοποιημένων. Τώρα, στα 73 του χρόνια , ο Τζο στοχάζεται τα ανεξίτηλα χρόνια του στο Φαντόμ. Η απίστευτη, οδυνηρή ιστορία του προσφέρει μία βαθιά διορατικότητα σε μια από τις κρυμμένες ιστορίες της Αυστραλίας.

Ghosts’ Stories: Discussions with Tanzanian Albinos and their Advocates | Ιστορίες Φαντασμάτων: Συζητήσεις με Τανζανούς Αλμπίνο και τους Υποστηρικτές τους Της Sarah Hall

Η ταινία περιγράφει μύθους που περιβάλλουν τον αλμπινισμό στην Τανζανία, καθώς και το πώς αυτές οι ιδέες οδηγούν σε διακρίσεις, βία, βιασμούς και φόνους. Περιλαμβάνει μία συζήτηση με τη Μαριάμου και την Πέρι (θύματα επιθέσεων που έχασαν τα χέρια τους), την Βίκι Ντετέμα (ρεπόρτερ του BBC που αποκάλυψε τους φόνους και τη βία), τη Μέρι (θύμα βιασμού), τη Μάρθα (Τανζανή αλμπίνο που ξεκίνησε μια μη κερδοσκοπική οργάνωση για να στηρίξει τους αλμπίνο), και πολλούς άλλους Τανζανούς αλμπίνο και τους υποστηρικτές τους. Η ταινία συζητά ζητήματα διάκρισης στον εργασιακό χώρο και το σχολείο, θέματα υγείας και τη βία, και επιτρέπει στα εξαιρετικά αυτά άτομα να μοιραστούν τα συναισθήματά τους απέναντι σε εκείνους που τους επιτέθηκαν και όλους όσοι τους έχουν κάνει κακό. Διεκδικούν τη θέση τους ως άνθρωποι με αξία και εκλιπαρούν για ειρήνη και κατανόηση.

Stationed | Σταθμευμένοι Της Στεφανίας Γιαννίκου

Το «Σταθμευμένοι» είναι ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ για μια ομάδα νεαρών Αφρικανών, οι οποίοι αποφασίζουν να αφήσουν τα σπίτια και τις οικογένειές τους σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Τους συναντούμε σταθμευμένους σε ένα εγκαταλελειμμένο βαγόνι τρένου στην Αθήνα, να ξανασκέφτονται την απόφασή τους και ακόμη να ονειρεύονται. Μιλούν για τη ζωή τους στο «νέο τους σπίτι» στην Ευρώπη, τους λόγους για τους οποίους είναι εδώ, τις προσδοκίες τους και τα όνειρά τους σε μια εποχή όπου το να ονειρεύεσαι έχει γίνει πολυτέλεια, σε μια χτυπημένη από την κρίση χώρα με όχι μόνο μία μακρά ιστορία μετανάστευσης αλλά και, όπως ο 21ος αιώνας έχει ήδη υποσχεθεί, ένα μακρύ μέλλον μεταναστευτικών κινημάτων των ανθρώπων που κυνηγούν όνειρα και δραπετεύουν από εφιάλτες.

Valley of Sighs | Κοιλάδα των Αναστεναγμών Του Mihai Andrei Leaha

H Υπερδνειστερία ήταν ακόμη κομμάτι της Σοβιετικής Ένωσης όταν οι γερμανικές και ρουμανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν εισβολή το 1941. Μαζί με πολλούς Εβραίους απελαθέντες, περίπου 25.000 Ρομά μεταφέρθηκαν εκεί από τη Ρουμανία. Οι φυλακισμένοι κρατούνταν σε φρικτές συνθήκες, μία σφαγή που πραγματοποιήθηκε με αργούς ρυθμούς: οι μισοί από τους απελαθέντες πέθαναν από την πείνα ή το κρύο, αν δεν τους είχε σκοτώσει πρώτα ο τύφος ή τυχαία περιστατικά βίας. Η απίστευτη κλίμακα της κτηνωδίας αποτυπώνεται στο «Κοιλάδα των Αναστεναγμών», που παρουσιάζει συνεντεύξεις με επιζώντες (παιδιά εκείνη την εποχή) και αυτόπτες μάρτυρες από γειτονικά χωριά, και ανακαλύπτει στρατιωτικά και αστυνομικά έγγραφα που σχεδιάζουν την «πρόοδο» της εν εξελίξει γενοκτονίας. Το αποτέλεσμα είναι ένα πολυ-επίπεδο κινηματογραφικό μνημείο στα θύματα ενός ελάχιστα γνωστού κεφαλαίου του Ολοκαυτώματος – ενός κεφαλαίου που συνεχίζει να είναι ταμπού στη Ρουμανία.

Πηγή: Camera Stylo Online

* * *

Αναλυτικό πρόγραμμα του 5ου Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 

16:30 / ST: Κοινοί Δρόμοι – Προσκύνημα και Ταξίδια στον 21ο Αιώνα

Σκηνοθεσία: Tommi Mendel

95′ (Ελβετία)

Ενώ η ταμπέλα του «προσκυνητή» ακόμη συσχετίζεται με ευσεβή άτομα και οι «backpackers» θεωρούνται ταξιδιώτες με στόχο το κυνήγι της απόλαυσης, η ταινία αποκαλύπτει ενδιαφέροντες παραλληλισμούς ανάμεσα στους δύο τρόπους ταξιδιού.

ST: Σε Κοινό Έδαφος

Σκηνοθεσία: Sophie Wagner

25′ (Ισραήλ, Ηνωμένο Βασίλειο)

Στο βορρά του Ισραήλ, τα μέλη ενός θρησκευτικού κιμπούτς, μία κοινότητα καλλιτεχνών και ένα αραβικό χωριό ζουν ως γείτονες στην πλαγιά ενός λόφου.

ST: Κατασκευασμένα στην Ινδία

Σκηνοθεσία: Natasha Raheja

26′ (Η.Π.Α)

Ζωντανεύοντας τα αντικείμενα γύρω μας, το «Κατασκευασμένα στην Ινδία» ξεκινά ένα ταξίδι που διασχίζει τους ωκεανούς για να απεικονίσει την διαδικασία της εργασίας.

ST: Χιπ-Χοπ, Η Απελευθέρωση Μου

Σκηνοθεσία: Simon Rasing

22′ (Κολομβία, Ηνωμένο Βασίλειο)

Το χιπ-χοπ συχνά συσχετίζεται με τα ναρκωτικά και τη βία αλλά τρεις κρατούμενοι στην φυλακή Distrital στη Μπογκοτά της Κολομβίας αποδεικνύουν το αντίθετο.

19:00 / TR: Νεκροταφείο στον Γκρεμό

Σκηνοθεσία: Jean Rouch

29’ (Γαλλία)

Η ταινία απεικονίζει το επικήδειο τελετουργικό των Ντογκόν και τις θυσίες στο πνεύμα του νερού, την επιστροφή του πτώματος και την ταφή του στο νεκροταφείο.

TR: Moro-Naba

Σκηνοθεσία: Jean Rouch

28’ (Γαλλία)

Ο παραδοσιακός αρχηγός των Μόσι πεθαίνει. Θυσίες, προσφορές, τιμητικές ριπές από τουφέκια και μουσική κρουστών είναι ο φόρος τιμής στον νεκρό βασιλιά. 

TR: Οι Τρελοί Αφέντες

Σκηνοθεσία: Jean Rouch

30’ (Γαλλία)

Η ταινία απεικονίζει την ετήσια τελετή της αίρεσης Χάουκου, ενός κοινωνικού και θρησκευτικού κινήματος που απλώθηκε στις γαλλικές αποικίες της Αφρικής από την δεκαετία του 1920 ως την δεκαετία του 1950.

20:30 / PA: Μια Ζωή σε Αναστολή

Σκηνοθεσία: Kazuyo Minamide

37’ (Ιαπωνία) Παρουσία της σκηνοθέτη

Το 2005, ο Σιμούλ άφησε το χωριό του στο Μπανγκλαντές για την Αθήνα. Η Ελλάδα, όμως, χτυπήθηκε από την οικονομική κρίση, και οι ευκαιρίες για δουλειά εξανεμίστηκαν.

21:45 / TR: Κατέρχεσθαι μετά των Αγγέλων

Σκηνοθεσία: Christian Suhr

75’ (Δανία)

Ισλαμικός εξορκισμός ή ψυχοτροπική φαρμακευτική αγωγή; Η ταινία εξερευνά δύο φοβερά διαφορετικές λύσεις για τηνπερίπτωση Δανών Μουσουλμάνων που κατέχονται από αόρατα πνεύματα,τα «jinn». 

23:00 / SP: Νεκρά Πουλιά

Σκηνοθεσία: Robert Gardner

84′ (Η.Π.Α)

Τα «Νεκρά Πουλιά» είναι μια κινηματογραφική ερμηνεία της ζωής των Ντάνι στη Δυτική Νέα Γουινέα. Η ταινία εστιάζει στον Γουέιγιακ, αγρότη και πολεμιστή, και τον Πούα, νεαρό χοιροβοσκό, ακολουθώντας τους στα γεγονότα της ζωής των Ντάνι.

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 

16:00 / TR: Γιενέντι, οι Άνθρωποι που Φέρνουν τη Βροχή

Σκηνοθεσία: Jean Rouch

29’ (Γαλλία)

Η τελετουργική τελετή του Γιενέντι, της γιορτής της βροχής, ξεκινά στους Σονγκάι στο χωριό Σιμίριο του Νίγηρα.

 

TR: Μύηση στον Χορό της Καταληψίας

Σκηνοθεσία: Jean Rouch

22’ (Γαλλία)

Το τελετουργικό μύησης μιας νεαρής Σονγκάι στο Φιργκούν του Νίγηρα στο χορό των δαιμονισμένων για το Κίρεϊ, το πνεύμα του κεραυνού.

TR: Οι Μάγοι του Γουανζερμπέ

Σκηνοθεσία: Jean Rouch

33’ (Γαλλία)

Ένας μάγος Μόσι ετοιμάζει ένα μαγικό φυλαχτό που θα κάνει τις πολύ αδύνατες γυναίκες να βάλουν βάρος, και θυσιάζει ζώα στο πνεύμα που τον οδηγεί.

17.30 / ST: Εξαιτίας της Σημερινής Μέρας

Σκηνοθεσία: Catarina Laranjeiro

57′ (Γουινέα-Μπισσάου)

Στη Γουινέα-Μπισσάου, σαράντα χρόνια μετά τον πόλεμο, αυτοί που προσχώρησαν στο απελευθερωτικό κίνημα και εκείνοι που πολέμησαν στον αποικιοκρατικό στρατό εκθέτουν πολλαπλές μνήμες που δεν μπορούν να συμφιλιωθούν.

18.30 / TR: Κοιλάδα των Αναστεναγμών

Σκηνοθεσία: Mihai Andrei Leaha – Andrei Crisan – Iulia Elena Hossu

57’ (Ρουμανία)

Μαζί με τους Εβραίους, περίπου 25.000 Ρομά μεταφέρθηκαν στην Υπερδνειστερία από τη Ρουμανία. Οι φυλακισμένοι κρατούνταν σε φρικτές συνθήκες, μία σφαγή που πραγματοποιήθηκε με αργούς ρυθμούς.

TR: Έγγραφο: Χογιερσβέρντα | Frontex

Σκηνοθεσία: Thomas Kaske

15’ (Γερμανία)

Η ταινία αφηγείται τις ιστορίες τεσσάρων εποχιακών εργατών από τη Μοζαμβίκη, που μεταφέρουν την δική τους εμπειρία από τις φυλετικές επιθέσεις στη Χογιερσβέρντα τον Σεπτέμβριο του 1991.

TR: Ιστορίες Φαντασμάτων: Συζητήσεις με Τανζανούς Αλμπίνο και τους

Υποστηρικτές τους.

Σκηνοθεσία: Sarah Hall

30’ (Τανζανία, ΗΠΑ)

Η ταινία περιγράφει μύθους που περιβάλλουν τον αλμπινισμό στην Τανζανία, καθώς και το πώς αυτές οι ιδέες οδηγούν σε διακρίσεις, βία, βιασμούς και φόνους

ΔΙΑΛΛΕΙΜΜΑ 

20.30 / PA: 50 Χρόνια Μετά…

Σκηνοθεσία: Nadine Wanono – Sidylamine Bagayoko

57’ (Γαλλία) – Παρουσία της σκηνοθέτη

Από το 1959 ως το 1961, ο Ζαν Ρους χειρίστηκε το ερώτημα της φιλίας σε ένα μικτό αφρικανικό-ευρωπαϊκό γυμνάσιο στο Αμπιτζάν. Η ταινία συνεχίζει τη συζήτηση σχετικά με τις σχέσεις ανάμεσα στους μαθητές των δύο τάξεων.

22.00 / ST: Θόρυβος που Φέρνει Χρήματα

Σκηνοθεσία: Konrad Pilot

41′ (Νορβηγία)

Στην αγορά σιδηρουργίας στην περιοχή Φαρ Νορθ του Καμερούν, τα σφυριά ηχούν όλη τη μέρα. Η ταινία είναι το πορτρέτο ενός νεαρού, ευρηματικού σιδηρουργού, ο οποίος κυνηγά το όνειρό του.

ST: Luiz da Rocha

Σκηνοθεσία: Inês Mestre

19′ (Πορτογαλία)

Ένα πορτρέτο του εκατονταετούς καφέ Luiz Da Rocha, στη Μπέζα, μία μικρή πόλη στην περιοχή Αλεντέζο της Πορτογαλίας.

ST: Εμπρός

Σκηνοθεσία: Noam Osband

51′ (Η.Π.Α)

To «Εμπρός» δείχνει την καρδιά του Μεξικό να χτυπά δυνατά, ακριβώς έξω από την Φιλαδέλφεια όπου νεοφερμένοι Μεξικανοί αναζωογονούν μία ετοιμοθάνατη ιρλανδο-καθολική ενορία.

23:50 / PA: GHORA – Περιμένοντας την Θεά

Σκηνοθεσία: Irene Majo Garigliano – Alessandro Cartosio

38’ (Ιταλία/Γαλλία)

Στο ναό της Θεάς Καμάκχια στην Ινδία κάθε χρόνο τον Αύγουστο, είκοσι μία Γκόρα καταλαμβάνονται από θεότητες και χορεύουν στον ήχο των τυμπάνων για τρεις μέρες.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 

 

14.00/ Ανοιχτή Συζήτηση: Ξενοφοβία, θα προηγηθεί η προβολή της ταινίας:

TR: Άλλη Ευρώπη

Σκηνοθεσία: Rossella Schillaci

75’ (Ιταλία)

Τρεις εμβληματικοί χαρακτήρες μάς οδηγούν σε μια ιστορία που αποκαλύπτει, με τη προσωπική της ματιά, την συλλογική ιστορία, ένα συμβολικό παραμύθι για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες σήμερα.

ΔΙΑΛΛΕΙΜΜΑ 

17.15 / TR: Σταθμευμένοι

Σκηνοθεσία: Στεφανία Γιαννίκου

9’ ( Ελλάδα) Παρουσία της σκηνοθέτη

Η ιστορία μιας ομάδας νεαρών Αφρικανών, οι οποίοι αποφασίζουν να αφήσουν τα σπίτια τους σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

TR: Νησί Φαντόμ

Σκηνοθεσία: Sean Gilligan – Adrian Strong

82’ (Αυστραλία)

Σε ηλικία 7 ετών, ο Τζο Εγκμολέσε διαγνώστηκε με λέπρα. Απομακρύνθηκε αμέσως από την οικογένεια και το σπίτι του, και μεταφέρθηκε σε ένα νησί για την αντιμετώπιση της ασθένειας.

18.45 / PA: Τελευταίοι Πιονέροι

Σκηνοθεσία: Daniela Rodrigues

11’ (Σλοβενία)

Η ταινία ανακατασκευάζει το τελετουργικό του να γίνεις «πιονέρος», ενώνοντας συνεντεύξεις, αρχειακό υλικό και την κουλτούρα του τελετουργικού όπως ρούχα, φυλλάδια, τραγούδια και όρκοι.

19.00 / TR: Μάχη στο Μεγάλο Ποτάμι

Σκηνοθεσία: Jean Rouch

35’ (Γαλλία)

Μέσα από την αφήγηση του Ζαν Ρους ξετυλίγεται η επική μάχη των ψαράδων Σόρκο ενάντια στους ιπποπόταμους του ποταμού Νιγήρα, κάθε χρόνο από τον Φεβρουάριο ως τον Απρίλιο.

TR: Κυνήγι του Λιονταριού με το Τόξο

Σκηνοθεσία: Jean Rouch

80’ (Γαλλία)

Από το 1957 ως το 1964, ο Ζαν Ρους ακολουθεί τους κυνηγούς λιονταριών και κινηματογραφεί τα επεισόδια του κυνηγιού αυτού, όπου η τεχνική και η μαγεία είναι αδιάσπαστα συνδεδεμένες.

 

21.00 / ST: Πίσω από το Τιμόνι

Σκηνοθεσία: Elise Laker

20′ (Ηνωμένο Βασίλειο, Τατζικιστάν)

Με πολλές οικογένειες στο Τατζικιστάν να στρέφονται στην μετανάστευση, η ταινία είναι μια έρευνα στις προκλήσεις που αυτό το φαινόμενο μπορεί να παρουσιάσει για αυτούς που μένουν πίσω.

ST: Επαναστάτης Εμμηνόπαυση

Σκηνοθεσία: Adele Tulli

25′ (Ηνωμένο Βασίλειο)

«Η εμμηνόπαυση είναι η στιγμή που ξεκινά η ζωή μιας γυναίκας!». Η ταινία είναι το πορτρέτο της 85χρονης Τερέζ Κλερκ και των ιδεών της για την διαδικασία της γήρανσης ως μία ‘περίοδο πλήρους ελευθερίας’.

ST: Γιατρός

Σκηνοθεσία: Eda Elif Tibet

65′ (Τουρκία, Ινδία)

Κάθε χρόνο, η amchi [γιατρός] Κάρμα Τσόντον ταξιδεύει στις πιο απομονωμένες περιοχές του Λαντάκ για να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σχετικά με την υγεία των γυναικών και των παιδιών.

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Κινηματογραφικά αφιερώματα

Το dim/art στο Facebook
Το dim/art στο Facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.