Η καταγωγή της «Καταγωγής των ειδών»

30.000 έγγραφα ιχνογραφούν το έργο του Δαρβίνου

—της Allison Meier / hyperallergic. Μετάφραση για το dim/art: Γιάννος Πολυκανδριώτης—

darwinamnh3
Ψηφιοποίηση του σημειωματάριου D, όπου ο Δαρβίνος άρχισε να εργάζεται στη θεωρία που θα γινόταν η θεωρία της φυσικής επιλογής. Όλες οι φωτογραφίες προέρχονται από το πρόγραμμα «Xειρόγραφα του Δαρβίνου» του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας (American Museum of Natural History — AMNH).


Η ψηφιοποίηση του επιστημονικού αρχείου του Κάρολου Δαρβίνου έχει ολοκληρωθεί κατά το ήμισυ. Όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, θα επιτρέψει στους ερευνητές και σε κάθε ενδιαφερόμενο να ακολουθήσει τα βήματα που οδήγησαν τον φυσιοδίφη του 19ου αιώνα στη διαμόρφωση της εξελικτικής θεωρίας του.

Το πρόγραμμα ψηφιοποίησης των χειρογράφων του Δαρβίνου του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας ανακοίνωσε πρόσφατα πως βρίσκεται στα μισά του στόχου της ψηφιοποίησης 30.000 εγγράφων, η πρόσβαση στα οποία θα είναι ελεύθερη στο Διαδίκτυο. Προς το παρόν μπορείτε να δείτε 12.000 χειρόγραφα που καλύπτουν τα 25 χρόνια στη διάρκεια των οποίων ο Δαρβίνος εξακρίβωσε τη θεωρία του.

234490-3x2-940x627

«Αυτό το υλικό είναι σημαντικό γιατί δείχνει την καταγωγή της Καταγωγής των Ειδών» δήλωσε ο διευθυντής του προγράμματος Ντέιβιντ Κον. «Είναι ο μόνος τρόπος που έχουμε για να διεισδύσουμε στην επιστημονική εργασία του Δαρβίνου».

Σε στενή συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, όπου στεγάζεται μεγάλο μέρος του αρχείου του Δαρβίνου, το AMNH εμπλουτίζει τα υψηλής ανάλυσης ψηφιακά αρχεία με μεταγραφή του κειμένου και μεταδεδομένα. Η μεταγραφή είναι ουσιαστικής σημασίας γιατί ο γραφικός χαρακτήρας του Δαρβίνου είναι συχνά δυσανάγνωστος, ενώ τα γράμματα και οι σημειώσεις του στα περιθώρια παρέχουν ευκαιρίες για περαιτέρω έρευνα.

mdb56
Σημειώσεις για τα πουλιά του γένους Mimidae  από το ταξίδι του Beagle 1835-36.

 

Η ανακοίνωση γα την ολοκλήρωση του μισού έργου του προγράμματος ψηφιοποίησης χειρογράφων του Δαρβίνου, που ξεκίνησε το 2007, συμπίπτει με την 155η επέτειο από την έκδοση της Καταγωγής των Ειδών στις 24 Νοεμβρίου του 1859. Η ολοκλήρωσή του, που αναμένεται τον Ιούνιο του 2015, «θα περιλαμβάνει το σύνολο των ιδιωτικών σημειώσεων του Δαρβίνου για τη θεωρία της Εξέλιξης», δήλωσε ο Κον.

TheBeagleLaidAshore

Στα χειρόγραφα περιλαμβάνονται όχι μόνον οι δικές του μελέτες, αλλά και κάθε σχετικό υλικό από το ταξίδι του με το Beagle στη Νότιο Αμερική, από το 1832-1835 και επίσης από το υπόλοιπο της ζωής του, το οποίο πέρασε υπερασπιζόμενος το έργο του (απεβίωσε το 1882). Υπάρχουν σημειώσεις του σε βιβλία που διάβασε, περιλήψεις, οι διορθώσεις των δικών του βιβλίων και άρθρων, ημερολόγια που είχε μελετήσει, καθώς και τα σημειωματάριά του για τις μεταλλάξεις, στα οποία ανέπτυξε τις παρατηρήσεις του για τη φυσική επιλογή. Δεν λείπουν και ορισμένα συγκινητικά παραλειπόμενα, όπως ζωγραφιές των παιδιών του Δαρβίνου στις πίσω σελίδες της Καταγωγής των Ειδών, και λίγες από τις σελίδες του αυθεντικού χειρογράφου, που πιθανότατα κράτησε για τη συναισθηματική τους αξία. «Αντιπροσωπεύουν κατά μοναδικό τρόπο την κληρονομιά ενός εργαζόμενου επιστήμονα», δήλωσε ο Κον.

darwinamnh1
Σχέδιο των παιδιών του Δαρβίνου σε σελίδα του πρωτότυπου της «Καταγωγής των Ειδών».

 

darwinamnh4
Σημειώσεις για το πώς κάποιες μαϊμούδες κουνούν το δέρμα του κεφαλιού τους «όταν θυμώνουν» και το μαζεύουν σφιχτά πάνω από τα φρύδια.

     

1280px-Voyage_of_the_Beagle

Εδώ μπορείτε να εξερευνήσετε το πρόγραμμα ψηφιοποίησης χειρογράφων του Δαρβίνου

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Επιστήμη

Το dim/art στο Facebook
Το dim/art στο Facebook

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.