Γενική Ιστορία των Άχρονων Τοπίων

—της  Kayla Chobotiuk / feature shoot | Απόδοση για το dim/art: Γιώργος Τσακνιάς—

Προσωπικά δεν τρελαίνομαι για οργανωμένα ταξίδια. Αντιλαμβάνομαι ωστόσο πως είναι πολύ δημοφιλή σε πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο. Παρέχουν έναν απλό και εύκολο τρόπο στους απλούς τουρίστες να δουν και να απαθανατίσουν τα αξιοθέατα και να μάθουν κάτι για την ιστορία ενός τόπου. Ο βρετανός φωτογράφος Ross Paxton, επισκεπτόμενος την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Ουίτμπι, υπήρξε τυχαίος μάρτυρας μιας σκηνής που του τράβηξε την προσοχή: καθώς ένα λεωφορείο γεμάτο τουρίστες περνούσε έξω από το Αββαείο της πόλης, το οποίο αποτελεί σημαντικό τοπόσημο, οι τουρίστες έβγαλαν όλοι μαζί τις φωτογραφικές τους μηχανές και ο Paxton διέκρινε την ιδιαιτερότητα και την ειρωνία της στιγμής. Το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον έμοιαζαν να συγχωνεύονται σε μια στιγμή. Η ιδέα αυτή γοήτευσε τον φωτογράφο, ο οποίος έκτοτε επιβιβάστηκε σε ένα σωρό τουριστικά λεωφορεία, σε διάφορες πόλεις της Βρετανίας — και έτσι προέκυψε η σειρά φωτογραφιών με τίτλο Γενική Ιστορία των Άχρονων Τοπίων.

Με αυτή τη σειρά φωτογραφιών, ο Paxton εξερευνά τη σχέση μας με το παρελθόν και το πώς αποτιμάμε το παρόν σε σχέση με την ιστορία και τα μνημεία. Τα τελευταία τρία χρόνια έχει καταγράψει τριάντα πέντε τουρ με τουριστικά λεωφορεία με τη μεγάλου φορμά κάμερά του, φροντίζοντας σε όλες τις λήψεις να πετυχαίνει τη στιγμή που το λεωφορείο περνάει από κάποιο μνημείο ιδιαίτερης σημασίας για την τοπική ιστορία. Μερικοί τουρίστες δείχνουν να βαριούνται αφόρητα ενώ άλλοι είναι με την κάμερα κολημμένη στη μούρη. Βλέπουμε ανθρώπους κάθε ηλικίας, χρώματος και εθνικότητας. Σε κάθε μια από τις φωτογραφίες της Γενικής Ιστορίας των Άχρονων Τοπίων, ομάδες επιβατών / ταξιδιωτών βρίσκονται παγωμένες στον χρόνο, ανάμεσα σε μνημεία του παρελθόντος και του παρόντος.

Whitby

Whitby

Bute

 Bute

Bath

Bath

Conway

 Conway

Cromer

 Cromer

Livepool

Liverpool

London

London

Newcastle

Newcastle

Scarborough

Scarborough

Edinburgh

Edinburgh

Windermere

Windermere

York

York

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Εικαστικά

Το dim/art στο facebook
Το dim/art στο facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.