Μνημειώδη πορτρέτα υπεραιωνόβιων δέντρων

—της Katherine Brooks / The Huffington Post | Μετάφραση για το dim/art: Γιώργος Θεοχάρης—

Για όποιον δεν έχει ιδέα από φυτολογία, η λέξη “baobab” θα μπορούσε κάλλιστα να αναφέρεται σε ένα σπάνιο γένος πρωτευόντων θηλαστικών ή σε ένα μικροσκοπικό είδος βακτηρίων που ζουν στις άκρες των βλεφαρίδων. Αλλά, για εκείνους που γνωρίζουν καλά στον κόσμο των υπεραιωνόβιων δέντρων, ο όρος αναφέρεται σαφώς σε ένα ειδικό γένος φυτών, ενδημικών στη Μαδαγασκάρη, στην ηπειρωτική Αφρική, την Αραβική Χερσόνησο και την Αυστραλία. Baobab (ή «δέντρο της ζωής») είναι η κοινή ονομασία των Adansonia, μιας ομάδας έξι ειδών δέντρων· πρόκειται για δέντρα με ασυνήθιστους κορμούς και φυλλώματα, τα οποία αίφνης μπορεί να μοιάζουν με καπάκια, με ομπρέλες, ή με εξωγήινες μορφές ζωής.

01

Desert Rose (Wadi Fa Lang)

Η φωτογράφος Beth Moon έχει βάλει σκοπό της να καταγράψει αυτά τα δέντρα. Στο βιβλίο της Ancient Trees: Portraits of Time, η Moon παρουσιάζει συγκλονιστικές εικόνες γιγαντιαίων δέντρων που δεσπόζουν στον χώρο. Παρόλο που φωτογραφίζει και άλλα είδη αιωνόβιων δέντρων, όπως σεκόγιες και τάξους (ήμερα έλατα), οι φωτογραφίες της των baobab –δέντρων που μπορούν να ζήσουν για χιλιάδες χρόνια– ξεχωρίζουν.

Η Moon έχει τρία κριτήρια για την επιλογή των φωτογραφικών της θεμάτων: την ηλικία, το μέγεθος και την ιστορία. Χρησιμοποιώντας βιβλία ιστορίας, βοτανικές αναφορές, καταλόγους δέντρων και άρθρα εφημερίδων, εντοπίζει δέντρα που έχουν επιβιώσει και βρίσκονται σε πλαγιές βουνών, σε ιδιωτικά κτήματα και σε προστατευόμενες εκτάσεις. Κάποια είδη υπάρχουν μόνο σε λίγες περιοχές σε όλο τον κόσμο, και το baobab είναι ανήκει σε αυτά, καθώς είναι ένα αρχαίο και απειλούμενο με αφανισμό είδος, το οποίο συναντάται κυρίως στη Μαδαγασκάρη.

Οι φωτογραφίες της Moon μοιάζουν κι αυτές παλιές. Στην εκτύπωση, χρησιμοποιεί πλατίνα και παλλάδιο, ακολουθώντας μια διαδικασία που χάνεται στις απαρχές της φωτογραφικής τέχνης, κι αυτό γιατί θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο η δουλειά της μιλάει «για την επιβίωση όχι μόνο του ανθρώπου και της φύσης, αλλά και της ίδιας της φωτογραφίας» Για κάθε εκτύπωση, αναμιγνύει λευκόχρυσο και παλλάδιο με οξείδιο του σιδήρου, δημιουργώντας ένα διάλυμα με το οποίο επικαλύπτει με το χέρι το χαρτί εκτύπωσης πριν το εκθέσει στο φως. Τα μέταλλα αυτά γίνονται μέρος του χαρτιού, και ως εκ τούτου οι εκτυπώσεις είναι πρακτικώς δυνατόν να κρατήσουν για αιώνες. Κατά τη Moon, η όλη μέθοδος απηχεί τη βαθιά της σχέση με τα δέντρα που φωτογραφίζει.

«Όντας τα μεγαλύτερα και αρχαιότερα ζώντα μνημεία στη Γη, πιστεύω ότι αυτά τα δέντρα-σύμβολα θα αποκτήσουν μεγαλύτερη σημασία, ειδικά σε μια εποχή όπου εστιάζουμε στην εξεύρεση καλύτερων τρόπων για να ζήσουμε με το περιβάλλον, τιμώντας τα θαύματα της φύσης που έχουν διασωθεί διαμέσου των αιώνων», γράφει η Moon. «Βιώνοντας μια μεγαλύτερη αίσθηση του χρόνου και αναπτύσσοντας μια σχέση με τον φυσικό κόσμο, αποκτούμε μία επίγνωση, η οποία  γίνεται ένα από τα συστατικά στοιχεία που συγκροτούν την ταυτότητά μας. Δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερο τρόπο για να τιμήσει κανείς τη ζωή των πιο συγκλονιστικών δέντρων του κόσμου, πολλά εκ των οποίων απειλούνται με αφανισμό, από μία παρουσίαση των πορτρέτων τους».

Ακολουθεί μία προεπισκόπηση του βιβλίου Ancient Trees.

02

Avenue of the Baobabs

03

Bufflesdrift Baobab

04

Croft Chestnut

05

General Sherman

06

Heart of the Dragon

07

Ifaty Teapot

08

Kings Canyon Sequoias

09

 Rilke’s Bayon

10

Sentinels of St. Edwards

11

Wakehurst Yews 

Όλες οι φωτογραφίες είναι μια ευγενική προσφορά της Beth Moon.

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Εικαστικά

Το dim/art στο facebook
Το dim/art στο facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.