Μετα-βιομηχανικές ιστορίες

—της Bianca-Olivia Nita / feature shoot | Μετάφραση για το dim/art: Γιώργος Τσακνιάς—

Στις Μετα-βιομηχανικές ιστορίες, η Ioana Cîrlig και ο Marin Raica, φωτογράφοι από τη Ρουμανία, εξερευνούν τη σύγχρονη ζωή στις μονο- βιομηχανικές κοινότητες της χώρας τους.

COVER

Στις τέσσερις δεκαετίες τσαουσεσκικού κομμουνισμού συντελέστηκε η βαριά εκβιομηχάνιση της Ρουμανίας. Η κάθε πόλη διέθετε ένα βιομηχανικό κέντρο και άνθρωποι από όλη τη χώρα μεταφέρθηκαν στην φάση της αστικοποίησης και εγκαταστάθηκαν στις βιομηχανικές ζώνες, γύρω από τα ορυχεία και τα εργοστάσια. Με την κατάρρευση του καθεστώτος, πριν από είκοσι πέντε χρόνια, τα κέντρα αυτά έχασαν τη σημασία τους. Οι Μετα-βιομηχανικές ιστορίες καταγράφουν τις αλλαγές στο τοπίο και τη σχέση μεταξύ των ανθρώπων, του περιβάλλοντος χώρου τους και του επαγγέλματός τους. Το πρότζεκτ αυτό ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και οι δυο φωτογράφοι ταξιδεύουν διαρκώς σε όλη τη χώρα, μιας και ζουν για κάποιο διάστημα σε κάθε κοινότητα που καταγράφουν.

Βασικό χαρακτηριστικό των κοινοτήτων αυτών είναι η φτώχεια. Κάποτε, οι εργάτες της βιομηχανίας και των ορυχείων ήταν το καύχημα της χώρας, οι εθνικοί της ήρωες. Τα ορυχεία ήταν άφθονα, οι μισθοί υψηλοί και δεν υπήρχαν ελλείψεις τροφίμων στις βιομηχανικές περιοχές, ούτε καν στα τέλη της δεκαετίας του ’80, που ήταν η πιο φτωχή εποχή της περιόδου Τσαουσέσκου. Κατά τη μετάβαση στην ελεύθερη αγορά, οι μονο-βιομηχανικές περιοχές επηρεάστηκαν περισσότερο απ’ όλες: τα περισσότερα βιομηχανικά κέντρα της χώρας είτε έκλεισαν είτε συρρικνώθηκαν δραματικά, ρίχνοντας ολόκληρες κοινότητες στην ανεργία. Πολύ σύντομα δημιουργήθηκε η μαύρη αγορά για τον σίδηρο κι έτσι ολόκληρα κτήρια μετατράπηκαν σε ερείπια.

Οι Μετα-βιομηχανικές ιστορίες είναι πρότζεκτ εν εξελίξει, με στόχο την έκδοση ενός φωτογραφικού λευκώματος.

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Εικαστικά

Το dim/art στο facebook
Το dim/art στο facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.