Ο πενηντάρης

Αυτό δεν είναι τραγούδι #241
Dj της ημέρας, ο Γιώργος Τσακνιάς

Κανείς καλλιτέχνης δεν μπορεί να ξεφύγει εντελώς από την εποχή του· άλλοι τη συνδιαμορφώνουν και την εκφράζουν με τρόπο τόσο χαρακτηριστικό ώστε να γίνονται οι βασικοί εκπρόσωποί της, άλλοι μένουν λίγο στο περιθώριό της ή αποτελούν υποπεριπτώσεις και εξαιρέσεις, κάποιοι μένουν πίσω από την εποχή τους (όχι απαραίτητα με την κακή έννοια) ή άλλοι την ξεπερνούν και ως ένα σημείο προαναγγέλλουν την επόμενη. Υπάρχουν όμως και κάποιοι λίγοι που υπερβαίνουν την εποχή τους με έναν απολύτως ιδιαίτερο τρόπο — ιδιοφυείς καλλιτέχνες που ένα μέρος του έργου τους είναι όχι απλώς μοναδικό και ανεπανάληπτο (και ποιου γνήσιου καλλιτέχνη δεν είναι;) αλλά και απρόβλεπτα και ανεξήγητα εκτός συμφραζομένων. Ο Ζαμπέτας είναι μια τέτοια περίπτωση και αποτελεί καλό case study καθώς υπηρέτησε ένα μουσικό είδος —το ρεμπέτικο / λαϊκό— αρκετά σφιχτό στη δομή, με μάλλον απλούς κανόνες και όχι μεγάλα περιθώρια για αναζητήσεις. Κι ενώ υπήρξε απολύτως mainstream εκπρόσωπος του είδους αυτού και έζησε τη ζωή που ζούσαν οι συνάδελφοί του την εποχή εκείνη —δεν βρισκόταν δηλαδή στο περιθώριο της συγκεκριμένης «σκηνής»—, τα κομμάτια του έχουν καμιά φορά ουρανοκατέβατες ιδιορρυθμίες. Η ερμηνεία του ήταν πρωτότυπη και χαρακτηριστική — αλλά τις μεγάλες ιδιαιτερότητες τις βρίσκουμε μάλλον στις συνθέσεις του, στις μελωδίες. Μάλιστα μπορεί μερικές φορές να μην συνειδητοποιούμε πόσο sui generis ήταν σε κάποιες στιγμές, ακριβώς επειδή ο ήχος του μπουζουκιού (στο οποίο ήταν μέγας δεξιοτέχνης) είναι τόσο χαρακτηριστικός, ακριβώς επειδή έχουμε συνδέσει τη φωνή του —και μέσω του κινηματογράφου— με μια ολόκληρη εποχή και με την αισθητική της. Ακούστε όμως προσεκτικά την εισαγωγή στον «Πενηντάρη», μέχρι λίγο πριν από το συμβατικό γύρισμα που προσγειώνει τη μελωδία για να περάσει «φυσιολογικά» στο κουπλέ, και φανταστείτε την παιγμένη στο πιάνο ή στο βιμπράφωνο ή στο φλάουτο (λέμε, τώρα):

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com.

* * *

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.