Ανατολή

Αυτό δεν είναι τραγούδι #248

Dj της ημέρας, η Νατάσσα Συλλιγνάκη

Με αφορμή τη σημερινή επέτειο και την κηδεία του Παλαμά, την πρώτη πραγματικά μαζική αντιστασιακή πράξη στην Ελλάδα, το ’43, σκέφτηκα πως ο Παλαμάς, παρ’ ότι είναι «εθνικός ποιητής», δεν είναι τραγουδισμένος. Λίγα ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί, κι αυτά δεν είναι πολύ γνωστά. Κανένας από τους μεγάλους μας συνθέτες δεν ασχολήθηκε μαζί του – μπορεί από φόβο, μπορεί να μην τους ταίριαξε, ποιος ξέρει… Ο Γιάννης Σπανός μελοποίησε κάποτε το « Άφκιαχτο κι αστόλιστο», στην «Ανθολογία Β» του το 1968, που το τραγούδησε η Αρλέτα, μα δεν νομίζω να το θυμάται πολύς κόσμος. Κι ο Θεοδωράκης ένα παιδικό τραγούδι έκανε, στα πρώτα του νιάτα, το «Πιο πολύ κι από τα μάτια», εντελώς άγνωστο νομίζω.

Εκείνος που ασχολήθηκε αρκετά με τα ποιήματα του Παλαμά, είναι ο Μιχάλης Τερζής. Το πιο γνωστό που μπορώ να θυμηθώ (και, φαντάζομαι, κι όσοι είναι 40+), είναι το  «Γεια σας τριαντάφυλλα», από τις πρώτες επιτυχίες της Άννας Βίσση – πριν γίνει Anna Vissi.

Σκαλίζοντας, όμως, λιγάκι, βρήκα και τον (σχετικά άγνωστο) δίσκο που έκανε το 1984, με τίτλο «Όλη τη μουσική μες στην αγάπη βάλε» και ήταν όλος με μελοποιημένα ποιήματα του Παλαμά. Τραγουδούν εκεί η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Δήμητρα Γαλάνη, ο (πρόωρα χαμένος) Διονύσης Θεοδόσης και ο Γιώργος Νταλάρας. Θυμάμαι τον αγαπημένο μου «Μπαταριά», από κείνον τον δίσκο, όμως προφανώς δεν τον θυμούνται πολλοί – δεν υπάρχει στο youtube! Βρήκα, όμως, ένα άλλο εξαιρετικό ποίημα, την “Ανατολή”. Γιαννιώτικα, σμυρνιώτικα, πολίτικα, μακρόσυρτα τραγούδια ανατολίτικα, λυπητερά, πώς η ψυχή μου σέρνεται μαζί σας! Είναι χυμένη από τη μουσική σας και πάει με τα δικά σας τα φτερά. Εδώ, το ποίημα σε απαγγελία από τον ίδιο τον ποιητή:

Κι εδώ, τραγουδισμένο από τον Γιώργο Νταλάρα:

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com.

* * *

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.