Ρετρό #117 – Η παρέλασις θα μείνη αλησμόνητος

IMG_7071

Καλαμάτα, 1938: νέοι με παραδοσιακές φορεσιές παρελαύνουν ενώπιον του Ιωάννη Μεταξά, ο οποίος επισκέπτεται την πόλη στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Πελοπόννησο. Από το λεύκωμα 4η Αυγούστου 1938-1939 (έκδοση του Υφυπουργείου Τύπου & Τουρισμού, σειρά «εκδόσεις της 4ης Αυγούστου»), από το οποίο προέρχεται η φωτογραφία, αντιγράφουμε: Η ενθουσιώδης υποδοχή της οποίας έτυχεν ο Πρόεδρος της Κυβερνήσεως κ. Ιωάν. Μεταξάς ανά την Πελοπόννησον και η αποθέωσίς Του από τον Λαόν αυτής, ήλθον ως μία ακόμη πανηγυρική απόδειξις της εμπιστοσύνης μετά της οποίας ο Ελληνικός Λαός, αποβλέπει εις τον Εθνικόν Κυβερνήτην. Από τον Ασπρόπυργον μέχρι των Καλαμών και μέχρι, κατόπιν, του Πύργου και των Πατρών, μια κραυγή εκυριάρχει από τους χωρικούς, οι οποίοι προσήρχοντο διά να τον χαιρετίσουν: «Να μας ζήσης. Εσύ μας έσωσες…» […] Εις την Μεσσηνίαν, η υποδοχή την οποίαν του επεφύλαξεν ο Λαός, υπήρξεν άνευ προηγουμένου. Παρά την πίπτουσαν βροχήν, χιλιάδες Λαού είχον συγκεντρωθεί εις τους σταθμούς μέχρι Καλαμών, διά να τον επευφημήσουν και να τον ζητωκραυγάσουν. Η παρέλασις των Καλαμών, θα μείνη αλησμόνητος. Οι χωρικοί με τας εθικάς των ενδυμασίας, παρήλαυνον επί ώρας, προ του Αρχηγού της Κυβερνήσεως της 4ης Αυγούστου. Και το συγκινητικώτερον ότι την εσπέραν παρηκολούθησαν τον λόγο του, παρ’ ότι έβρεχε ραγδαίως… Όσον αφορά τους μαθητές των σχολείων και τους εορτασμούς των επετείων, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή τους μέσω Ε.Ο.Ν. (η σχέση της μεταξικής οργάνωσης της νεολαίας με το σχολείο ήταν θολή και, εν πολλοίς, ανταγωνιστική), είναι βέβαιο ότι οι μαθητές συμμετείχαν στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, ενίοτε παρελαύνοντες, και προ της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου· επί Μεταξά, ωστόσο, καθιερώθηκε η μαθητική παρέλαση και ο συνδυασμός της με τη στρατιωτική. Η τελευταία καταχώριση του Ιωάννη Μεταξά στο ημερολόγιό του την Παρασκευή 25 Μαρτίου 1938 έχει ως εξής: Τελετή. Ενθουσιασμός. Αποθέωσις. Παρέλασις στρατού θαυμασία. Απόγευμα παρέλασις Σχολείων, Προσκόπων κ.τ.λ. και Εθνικής Νεολαίας με τα Τάγματα εις την ουράν. — Αι φάλαγγες της Ε.Ο.Ν. ατελείωτοι! Όλοι ντυμένοι! Περίπου 12-14 χιλιάδες! Εντύπωσις εις τον κόσμον καταπληκτική!

—Επιλογή φωτογραφίας / κείμενο: Γιώργος Τσακνιάς—

Ο φωτογράφος ως σιωπηλός μάρτυρας της ιστορίας. Φωτογραφίες —αστείες, περίεργες, σπάνιες, νοσταλγικές— που αποκαλύπτουν ή υπενθυμίζουν πώς ήταν κάποτε ο κόσμος. Κάθε Τρίτη στο dim/art.

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Vintage

Το dim/art στο facebook

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.