Υπάρχουν χρυσόψαρα εδώ;

Αυτό δεν είναι τραγούδι # 298

Dj της ημέρας, η Μίλλη Τσουμάνη

Τελικά άμα το σκεφτείς, η ζωή δεν είναι τα μεγάλα ερωτήματα, αλλά εκείνα τα μικρά κι ασήμαντα, αυτά που σηκώνουν μονολεκτικές απαντήσεις. «Μ’ αγαπάς; Απάντησέ μου» λέω εγώ. «Υπάρχουν χρυσόψαρα εδώ; Απάντησέ μου» λέει το τραγούδι. Η απάντηση όποια κι αν είναι ίδια είναι.

Είναι οι στίχοι και η μελωδία του Μάνου Ξυδούς μέσα από τους Πυξ Λαξ, σαν σε γλυκό νανούρισμα, σαν ικέτης με αγωνία να περιμένει την απόκριση. Ομώνυμο άλμπουμ, διπλό για ευχαρίστηση, τεράστια εμπορική επιτυχία, δηλαδή διπλή πλατίνα. Δεκαετία 90, τότε που η θρυλική μπάντα έγραφε την ιστορία της σε μια εποχή που το ελληνικό τραγούδι αναπτύσσονταν ανάμεσα σε αντίρροπες δυνάμεις.

Το ξεχωρίζω. Ακριβώς γι αυτό τον κρυφό και βαθύ συμβολισμό που επιφέρει το ερώτημά του και τα λόγια του. Συγκεντρώνει όλα εκείνα τα στοιχεία που το κάνουν ένα τραγούδι σπάνιο, εκτός τάσης, βαγόνι εκτός συρμού, κι όμως σε πάει και σε πάει, και δε σ’ αφήνει παρά μόνο όταν θ’ ακουστεί η απάντηση σε όλες εκείνες τις σκέψεις που μας θρέφουν το κεφάλι και γιγαντώνουν την καρδιά για να την καταστήσουν κάποτε αδύναμη και ευάλωτη.

Για όλα τα «Όχι» ή και τα «Ναι» που ακούστηκαν, γράφτηκαν, εισπράχθηκαν ως απαντήσεις, νέτα σκέτα, χωρίς τα πολύπλοκα γιατί και τα ακόμη φτηνότερα διότι, χωρίς την εκκωφαντική παρουσία της τυραννικής σιωπής του πνιγμένου βλέμματος και του φραγμένου λάρυγγα. Ένα τραγούδι για τα «όχι» που έπρεπε να ήταν «ναι» και οδήγησαν σε ζωές φυλακισμένες, και για εκείνα τα «ναι» που έπρεπε να ήταν «όχι» και ισοπέδωσαν κάθε ίχνος λογικής και σάρωσαν καταστροφικά τη φαντασία.

Γιατί τελικά είναι αυτό:

Υπάρχουν χρυσόψαρα εδώ; Απάντησέ μου
ή παραμένει πάντα μαύρος ο βυθός;

* * *

Εικόνα εξωφύλλου: Revenge of the goldfish, Sandy Skoglund

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com.

* * *

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.