Είμαι η Μαίρη

Αυτό δεν είναι τραγούδι # 309

Dj της ημέρας, η Ελένη Κεχαγιόγλου

Με τη μεγάλη-κυρία-του-ελληνικού-τραγουδιού-Μαρινέλλα δεν έχω ιδιαίτερη σχέση. Το όνομά της κυρίως μου θυμίζει ένα σατιρικό βίντεο που είχε κάποτε γυρίσει η Βίκυ ως δώρο γενεθλίων στη φίλη μας τη Χριστίνα (προ κρίσης, δωρίζαμε μεταξύ μας ταινιάκια-έκπληξη, όπου συμμετείχε όλη η παρέα πλην του εορτάζοντα ο οποίος τη βραδιά της γιορτής είχε πια σχεδόν παρεξηγηθεί από την εξαφάνιση των υπολοίπων επί καιρώ). Σε εκείνο το βίντεο, ο Ιβίσκος έδινε ρέστα γέλιου φορώντας μαύρο μαντίλι και ερμηνεύοντας το «Άνοιξε πέτρα».

Κάθε που ακούω «Μαρινέλλα», όμως, στο μυαλό μου αναδύεται το τραγούδι «Είμαι η Μαίρη». Και, στο μυαλό μου, πάντα κάνει ζέστη, είναι αυγή καλοκαιριού, τελειώνω τη δευτέρα λυκείου και, παραμονή των εξετάσεών μου, το τρανζίστορ της μαμάς στην κουζίνα παίζει συχνά-πυκνά τη «Μαίρη» που επιμένει να λέει «Είμαι η Μαίρη, η Μαιρούλα, το Μαιράκι σου» και, σε ένα παιχνίδι με τη γλώσσα, να γίνεται με-ράκι και λη-με-ράκι.

Η στιχουργός Σώτια Τσώτου σε κέφια, καταφέρνει να σκιαγραφήσει σε 4 τετράστιχες στροφές μια Μαιρούλα, απόφοιτο δημοτικού, που υποχρεώθηκε έπειτα να δουλέψει, μετρίως μέτρια («Δεν είμαι όμορφη, δεν είμαι καλλονή, δεν έχω αρχαία ελληνική κατατομή. Ούτε πολλά βιβλία διάβασα ποτές, τον Παλαμά γνωρίζω μόνο απ’ τους ποιητές» και «Πήγα και είδα και του Μπέργκμαν τη «Σιωπή», μα δεν κατάλαβα τι ήθελε να πει»), που για να μη βασανίζει πολύ το μυαλουδάκι της, μένει στην παράδοση πιστή («Από φρονήματα τι είμαι μη ρωτάς, ψηφίζω πάντα ό,τι ψηφίζει κι ο μπαμπάς»).

Αλλα τι σημασία έχουν όλα αυτά όταν πρόκειται για το Μαιράκι που μπορεί να γίνει μεράκι. Και κυρίως, όταν πρόκειται για το μεράκι μιας εποχής τυλιγμένης σήμερα στην αχλύ των, σχεδόν μυθικών πλέον, ’80s. Από τότε έχει περάσει ένας αιώνας, κι εμείς ξέρουμε πια να μιλάμε για συνδηλώσεις και πολυσημία και κάτι άλλα τέτοια. Έφηβοι, όμως, δεν είμαστε πια.

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com.

* * *

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.