Ιστορίες των βιβλίων

Ιστορίες ανάγνωσης #38 — μια στήλη για επίμονους αναγνώστες, γραμμένη από λάτρεις της ανάγνωσης

—του Αλμπέρτο Μανγκέλ—

Απόσπασμα από το κεφάλαιο με τίτλο «Η τελευταία σελίδα» από το βιβλίο του Alberto Manguel, Η ιστορία της ανάγνωσης, μετάφραση Λύο Καλοβυρνάς, «Νέα Σύνορα» – Λιβάνη, Αθήνα 1997.

Είναι αλήθεια πως ορισμένα βιβλία χαρακτηρίζουν κατά συγκεκριμένο τρόπο ορισμένους αναγνώστες. Η κατοχή ενός βιβλίου χρωματίζεται από το ιστορικό των προηγούμενων αναγνώσεων του βιβλίου — με άλλα λόγια, κάθε νέος αναγνώστης επηρεάζεται από το πώς φαντάζεται ότι έβλεπαν το βιβλίο οι προηγούμενοι αναγνώστες. Το μεταχειρισμένο μου αντίτυπο της αυτοβιογραφίας του Κίπλινγκ Κάτι από τον εαυτό μου, που αγόρασα στο Μπουένος Άιρες, φέρει ένα χειρόγραφο ποίημα στο εσώφυλλο, με ημερομηνία την ημέρα του θανάτου του Κίπλινγκ. Μήπως ο αυτοσχεδιάζων ποιητής στον οποίον ανήκε τούτο το αντίτυπο ήταν ένθερμος ιμπεριαλιστής; Μήπως ήταν λάτρης της πρόζας του Κίπλινγκ, που μπόρεσε να διακρίνει τον καλλιτέχνη κάτω από την επίφαση εθνικοφροσύνης; Ο πλασματικός προκάτοχός μου επηρεάζει την ανάγνωσή μου, γιατί πιάνω τον εαυτό μου να εισέρχεται σε διάλογο μαζί του, επιχειρηματολογώντας πάνω στο άλφα ή στο βήτα σημείο. Ένα βιβλίο κομίζει στον αναγνώστη τη δική του ιστορία.

* * *

Επιμέλεια στήλης: Γιώργος Τσακνιάς

Εδώ άλλες Ιστορίες ανάγνωσης

Το dim/art στο Facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.