Το Μέσο είναι το Mέσο

—της Δωροθέας Κοντελετζίδου*—

Θα μπορούσε να είναι «πολιτική» δήλωση, θα μπορούσε να είναι «εμπορική» δήλωση αλλά όχι: πρόκειται για «θεωρητική» δήλωση. Ο λόγος για τη Γιάννα Γραμματοπούλου, Πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης, η οποία δηλώνει ευθαρσώς στην Athens Voice ότι το ενδιαφέρον των καλλιτεχνών για τη video art έχει ατονήσει, όχι μόνο λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και γιατί είναι πολύ εύκολο να ασχοληθεί κάποιος με το βίντεο! Η επιστροφή, λοιπόν, σε παραδοσιακές μορφές (sic) —ζωγραφική σε τελάρο, γλυπτική— θεωρείται σύμφωνα με τη Γιάννα Γραμματοπούλου προφανώς η μοναδική μορφή (sic) έκφρασης —συμπληρώνω— η οποία είναι δύσκολη γι’ αυτό και υπερισχύει στη φετινή Art Athina.

Και για μια ακόμα φορά ακυρώσαμε, ελαφρά τη καρδία, τον Wolf Vostell, τον June Paik, τον Bruce Nauman, τον Bill Viola,  τον Tony Ousler και πληθώρα άλλων καλλιτεχνών, εντός και εκτός συνόρων, με την ίδια ευκολία που ακυρώνουμε ό,τι αγνοούμε.

Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό· η εμπορική καταγωγή που έχει εξελιχθεί και σε «θεωρητική» τοποθετείται και για τη ζωγραφική σε τελάρο. Υποδεικνύει, εμμέσως πλην σαφώς, ότι ζωγραφική είναι η ζωγραφική είναι σε τελάρο! Και εδώ, θα μου επιτρέψετε να κάνω και μια παραγγελία: ναι, να είναι μικρά τελάρα, κυρίως παραστατικά, για να πωληθούν ευκολότερα. Αλλά κυρίως, επιθυμώ να παραγγείλω ένα μανιφέστο, αυτό της «Ρητορικής Παντός Πολιτικού Καιρού».

* Η Δρ. Δωροθέα Κοντελετζίδου είναι ιστορικός/θεωρητικός τέχνης

Το 1967, στο πλαίσιο ενός workshop του δημόσιου τηλεοπτικού σταθμού της Βοστόνης με αντικείμενο την τηλεόραση ως μέσο καλλιτεχνικής δημιουργίας, έξι καλλιτέχνες προσκλήθηκαν να συνεργαστούν με τεχνικούς της τηλεόρασης και να δημιουργήσουν ένα κοινό πρότζεκτ με τίτλο: «Το Μέσο είναι το Μέσο» («The Medium is the Medium»): Aldo Tambellini, Thomas Tadlock, Allan Kaprow, James Seawright, Otto Piene, Nam June Paik.

* * *

sweatbelgrade-640x360

Εικόμα εξωφύλλου: Video painting στο Dis-Patch Festival, Βελιγράδι 2010

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Εικαστικά

Το dim/art στο facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.