Ρετρό #128 — Άχρηστα τρισεκατομμύρια

Children playing with stacks of hyperinflated currency during the Weimar Republic, 1922

Γερμανία, 1922 (δημοκρατία της Βαΐμάρης): Παιδιά παίζουν με δεσμίδες πληθωριστικών μάρκων. Στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το μάρκο υποτιμήθηκε έναντι του δολαρίου περίπου 100% (η ισοτιμία πήγε από 4,9 σε 8,9 μάρκα/δολάριο). Μετά τον πόλεμο, ωστόσο, στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που ακολούθησε και δεδομένης της υποχρέωσης της Γερμανίας να πληρώσει υπέρογκες πολεμικές αποζημιώσεις, η αντιστοιχία έφτασε σε 4.200.000.000.000 μάρκα ανά δολάριο. Ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού ήταν 3250000% τον μήνα. Στα μέσα του 1923, οι εργαζόμενοι πληρώνονταν τρεις φορές τη μέρα και οι γυναίκες τους περνούσαν από τη δουλειά να πάρουν τα χρήματα και να τρέξουν στα μαγαζιά, τα οποίο όμως είχαν τεράστιες ελλείψεις σε αγαθά. Από κάποια στιγμή και μετά, τα χρήματα είχαν ουσιαστικά αχρηστευθεί, καθώς ήταν σχεδόν αδύνατον να κάνεις τους υπολογισμούς για οποιαδήποτε συναλλαγή, με τόσα πολλά μηδενικά. «Πιο πολύ συμφέρει να καις χαρτονομίσματα παρά να αγοράζεις καυσόξυλα», ήταν μια φράση της εποχής. Η κατάσταση σταθεροποιήθηκε —νομισματικά, όχι οικονομικά— στις 13 Οκτωβρίου του 1923, όταν το Υπουργείο Οικονομικών τύπωσε το Rentenmark, με την προπολεμική ισοτιμία (4,2 στο δολάριο), ενώ από τις τιμές των αγαθών κόπηκαν δώδεκα μηδενικά. Απουσία χρυσού, εγγύηση για την έκδοση του νομίσματος αυτού ήταν η δημόσια γη.

—Επιλογή φωτογραφίας / κείμενο: Γιώργος Τσακνιάς—

Ο φωτογράφος ως σιωπηλός μάρτυρας της ιστορίας. Φωτογραφίες —αστείες, περίεργες, σπάνιες, νοσταλγικές— που αποκαλύπτουν ή υπενθυμίζουν πώς ήταν κάποτε ο κόσμος. Κάθε Τρίτη στο dim/art.

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Vintage

Το dim/art στο facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.