Πορεία στον Κάτω Κόσμο

—του Σάκη Ιωαννίδη—

Διακινδυνεύοντας να χαρακτηριστώ κινδυνολόγος ή προβοκάτορας, το νέο είναι πραγματικό και η είδηση έφερε χαμόγελα σε πολλούς. Κυρίως στους επιστήμονες της NASA που έλαβαν στις 2 Ιουλίου τις πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες του πλανήτη Πλούτωνα από το σκάφος New Horizons.

Pluto-Featured-image-702x336

Το ταχύτερο σκάφος που εκτόξευσε ποτέ η αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία ξεκίνησε πριν από εννέα χρόνια το ταξίδι του στον διαστημικό «Κάτω Κόσμο», σε μια πρώτη αλλά πολύ σημαντική προσπάθεια εξερεύνησης του πλανήτη και της υπόλοιπης οικογένειας: του Χάροντα, του μεγαλύτερου δορυφόρου, και των φεγγαριών Κέρβερος, Στύγα, Νύχτα και Υδρα. Όλο το σύστημα του Πλούτωνα είναι εμπνευσμένο από την ελληνική μυθολογία του Κάτω Κόσμου.

voyage_to_pluto_945Ανάμεσα στις φορτισμένες ειδήσεις των ημερών και στις μάχες των ηλεκτρονικών χαρακωμάτων, η είδηση για το επίτευγμα του New Horizons με έκανε και αναθάρρησα.

Χάρη στα δεδομένα που θα στείλει το μικρό σκάφος, οι επιστήμονες θα μελετήσουν το τελευταίο από τα βασικά ουράνια σώματα του ηλιακού μας συστήματος που δεν έχει εξερευνηθεί μέχρι σήμερα. Αυτό όμως δεν θα φέρει λεφτά στα ταμεία ούτε θα μειώσει τους φόρους, θα πουν κάποιοι. Φυσικά και όχι. Αυτό είναι δουλειά των ανθρώπων που εκλέγουμε για να μας κυβερνούν και να διαμορφώνουν ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο μπορούμε να ζούμε καλά και να δημιουργούμε. Και τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις που πέρασαν δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους, ούτε όμως και η Ευρώπη στάθηκε πολλές φορές στο ύψος των περιστάσεων. Ας μη λησμονούμε όμως ότι στα ευρωπαϊκά κονδύλια στηριζόμαστε εδώ και καιρό.

Mission-PathtoPluto-MissionTimeline-TenYears_smΑναθάρρησα, λοιπόν, γιατί εύκολα διαπιστώνει κανείς πως, πέρα και έξω από τον ορυμαγδό των εξελίξεων που κάνουν αβάσταχτη την καθημερινότητα μας, υπάρχει ένας κόσμος που κινείται, δημιουργεί και προοδεύει. Η Ευρώπη μάς δίνει τη δυνατότητα να είμαστε οργανικό μέρος αυτού του κόσμου. Ίσως η Ευρώπη τού σήμερα να απέχει από τις αξίες και τις ιδέες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε. Ισως είναι ευκαιρία να συμβάλουμε στην αλλαγή της. Από μέσα όμως.

Πηγή: Η Καθημερινή

* * *

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.