Η σκέψη της εποχής

—του Νίκου Βατόπουλου—

Σε διάστημα ενός μηνός, γράφτηκε ένας εξαιρετικά υψηλός αριθμός σχολίων και άρθρων γι’ αυτήν την τόσο πυκνή περίοδο που συγκλόνισε την Ελλάδα. Αξίζει, όμως, να πάει κανείς πίσω στο 2010 και από το χρονικό εκείνο ορόσημο να προχωρήσει στο σήμερα. Θα διαπιστώσει την καλλιέργεια μιας νέας γενιάς δοκιμιακής γραφής, από έναν όχι ευκαταφρόνητο αριθμό αναλυτών, δημοσιογράφων, πανεπιστημιακών και ιστορικών, οι οποίοι εξάσκησαν όλο αυτό το διάστημα τη γραφή τους επιχειρώντας να ερμηνεύσουν την επικαιρότητα.

Η περίοδος της κρίσης συνέπεσε με την εντυπωσιακή αύξηση των ειδησεογραφικών ιστοσελίδων στην ελληνική γλώσσα (σε όλες τις βαθμίδες της ποιότητας και της εγκυρότητας) όπως και με τη διάδοση μεταξύ του ευρύτερου ελληνικού κοινού των κοινωνικών δικτύων. Δημιουργήθηκε σταδιακά μια νέα πλατφόρμα γνώσης και ανταλλαγής πληροφοριών, της οποίας η ανάπτυξη επιταχύνθηκε λόγω της πολιτικής κατάστασης της χώρας μετά το 2010. Αλλά τον τελευταίο μήνα, που οι Ελληνες έζησαν μια περίοδο μεγάλης αγωνίας και έντασης που επέδρασε ακόμη και στην ψυχική ισορροπία, η αρθρογραφία ή η σχολιογραφία σε ιστοσελίδες, σε ΜΜΕ ή στα κοινωνικά δίκτυα απογειώθηκε.

Ο ιστορικός του μέλλοντος θα έχει μια πλούσια και ιδιαίτερα χρήσιμη δεξαμενή για να αντλεί υλικό προς έρευνα. Η αλήθεια είναι ότι ανάμεσα στα πολλά και συνήθως εφήμερα ή μικρής αξίας κείμενα έχουν εμφανιστεί αναλύσεις ιδιαίτερα αξιόλογες και όχι κατ’ ανάγκην από γνωστούς αρθρογράφους. Η κορύφωση της κρίσης αυτό το καλοκαίρι μάς κληροδοτεί ένα μεγάλο αριθμό άρθρων, συχνά με δοκιμιακή γραφή, ή αναλύσεις του διεθνούς και οικονομικού περιβάλλοντος, που συνθέτουν ένα σύγχρονο τοπίο σκέψης. Είναι δύσκολο να το εκτιμήσουμε σήμερα καθώς είμαστε στην καρδιά της παραγωγής γεγονότων, αλλά στο άμεσο μέλλον όλη αυτή η παραγωγή αρθρογραφίας θα αποδειχθεί χρήσιμη.

Πηγή: Η Καθημερινή

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Copy-paste

Το dim/art στο facebook

2 comments

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.