Το μόνο της ζωής μου ταξείδιον

12080721_1662195353998950_160557732_n

H ελληνικότητα ήταν ο «δαίμονας» ή ο «άγγελος» για την τέχνη (σας); — απαντά ο Μανώλης Ζαχαριουδάκης

Στην μεγάλη διεθνή μου καριέρα βρέθηκα πολλές φορές μπροστά σε αυτό το ζήτημα. Και οι άλλοι πολλές φορές αναρωτήθηκαν, πού είναι η τοπική μου ιδιαιτερότητα; Πού είναι ο εξωτισμός μου, πού είναι ο Περικλής και η δημοκρατία; Πού είναι το Βυζάντιο; Ατυχώς δεν είχα δάσκαλους που να ανέφεραν ποτέ αυτό το ζήτημα, ήμουν απροετοίμαστος. Πριν την σχολή είχα κάνει μερικές αγιογραφίες, να ήταν άραγε αυτό ελληνικότητα που απεμπόλησα και την επανέφερε ο Φαϊτάκης ή ο Μποκόρος; Στη σχολή διάβαζα Σεφέρη αλλά δεν μου άρεσαν οι γλάστρες με τους βασιλικούς και οι κεραμοσκεπές που κατηφορίζουν στον Πόρο. Προτίμησα τον Φόκνερ και τον Φιτζέραλντ, ξερά λιβάδια και αφιλόξενη πόλη. Μάλλον από κάποια παρεξήγηση θεώρησα ότι οι προγονοί μου στα εικαστικά ήταν ο Ματίς, ο Σεζάν, ο Πικάσο και όχι ο Κόντογλου, ο Παπαλουκάς, ο Θεόφιλος. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα διεθνή καριέρα, η συμμετοχή σε μια δεκάδα ομαδικές στην Ευρώπη και τρία τουριστικά ταξίδια δεν μέτρησαν. Η ελληνικότητα ήταν άγγελος ή δαίμονας αλλουνού.

Υ.Γ Και μην ξεχνάμε ότι αν η ελληνικότητα δεν αναφερόταν συγκεκριμένα στον πολιτισμό, αλλά π.χ. στην ψυχή, το σώμα, το συναίσθημα, την συμπεριφορά, θα ήταν ζήτημα ρατσισμού, πράγμα που μπορεί και να είναι.

12064265_1662195370665615_1838054035_n

 * * *

Κάθε εβδομάδα ένας εικαστικός καλλιτέχνης απαντά στο ερώτημα του dim/art «H ελληνικότητα ήταν «δαίμονας» ή «άγγελος» για την τέχνη (σας);» Επιχειρούμε δι’ αυτής της οδού να επαναφέρουμε ένα ερώτημα για τον νεοελληνικό πολιτισμό που τέθηκε ήδη αρκετές φορές και που αποτέλεσε κεντρικό μάλλον άξονα των αναζητήσεων της γενιάς του ’30 και να δούμε, βάσει των απαντήσεων, εάν έχει νόημα να τίθεται ξανά, με νέους όρους και σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες ή αν έχει ξεπεραστεί οριστικά. Πώς απαντούν «νεότεροι» και «παλαιότεροι» καλλιτέχνες σε μια ερώτηση που βασάνισε μια ολόκληρη γενιά, αυτήν του 1960, αλλά και παγίδευσε τη σύγχρονη ελληνική τέχνη και λογοτεχνία;
Επιμέλεια: Δρ. Δωροθέα Κοντελετζίδου, ιστορικός/θεωρητικός τέχνης.

* * *

Στο «Cafe dim/art» γίνονται διαδικτυακές συναντήσεις σύγχρονων ελλήνων συγγραφέων και λογοτεχνών.

Εδώ άλλες αναρτήσεις από το Cafe dim/art

Το dim/art στο facebook

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.