Ισορροπία

Η ταινία μιλάει για την ισορροπία· ίσως για την ισορροπία του τρόμου. Ας μην πούμε άλλα και χαλάσουμε το τέλος. Ίσως πάντως δεν είναι τυχαίο ότι οι δημιουργοί της, οι δίδυμοι αδελφοί Wolfgang και Christoph Lauenstein, γεννήθηκαν στη (Δυτική) Γερμανία ένα χρόνο μετά την κατασκευή του Τείχους του Βερολίνου και ότι η Ισορροπία γυρίστηκε  τη χρονιά που το Τείχος κατέρρευσε.

Το ίδιο το stop motion animation δεν είναι ούτε τεχνικά ούτε αισθητικά άρτιο. Αυτό που κάνει την ταινία αξιοσημείωτη —και, πιθανότατα, αυτό που της έδωσε το Όσκαρ στην κατηγορία short animation το 1989, μόλις βγήκε— είναι η ιδέα και ο φοβερά ακριβής και ευρηματικός τρόπος με τον οποίο αυτή αποτυπώθηκε στο σενάριο. Η ισορροπία διαπερνά την ταινία και, κατ’ επέκταση, τον θεατή όχι ως εικόνα αλλά ως αίσθηση. Η ιδέα θυμίζει κάπως την περίφημη σκηνή του Χρυσοθήρα του Τσάρλι Τσάπλιν (1925) χωρίς το κωμικό στοιχείο,ως προς την εσωτερική, σωματική ταύτιση του θεατή. Κι αν η σκηνή του Χρυσοθήρα με την καλύβα να ισορροπεί στην άκρη του γκρεμού ήταν γραμμένη και γυρισμένη πάνω στο τεράστιο ταλέντο του Τσάπλιν να παίζει με όλο του το σώμα, οι αδερφοί Lauenstein κατόρθωσαν να κάνουν το ίδιο με ένα λιτό animation ανέκφραστων και απρόσωπων μορφών, ολόιδιων στην όψη, που μορφολογικά δεν διαφοροποιούνται παρά μόνον από έναν αριθμό που φέρουν στην πλάτη τους.

* * *

Εδώ άλλα video και animation

Το dim/art στο facebook

follow-twitter-16u8jt2 αντίγραφο

3 comments

  1. Παράθεμα: Το κουτί | dimart

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.