Show must go on

Beautiful-red-rose-wide-hd-new-wallpaper-red-rose-free-beautiful-desktop-image

Αυτό δεν είναι τραγούδι #594
Dj της ημέρας, η Χάριετ Σπάλα

Ξημέρωσε μια άλλη μέρα, από αυτές τις ιδιαίτερες. Σηκώθηκε να ανοίξει το παντζούρι, να μπει το πρωινό φως. Πήγε στην κουζίνα να φτιάξει τον καφέ του. Πάντα έφτιαχνε πρώτα τον δικό του καφέ. Εκείνη τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι έχει πιάσει λάθος ποτήρια και άρχιζε να δακρύζει… Είναι τόσο δύσκολο να μαθαίνει κανείς μετά από 50 χρόνια να ζει με το κενό. Ότι κάθε συνήθεια πρέπει από την μια στιγμή στην άλλη να αλλάξει — αλλά πως; «Πρέπει να προσπαθήσω», σκέφτηκε. Ήρθε στο δωμάτιό μου:
— Ξύπνα, μου είπε. Είναι 7:10, πρέπει να ετοιμαστούμε.

Σηκώθηκα, πλύθηκα, κάθισα να πιούμε τον καφέ μας στην κουζίνα. Κοιταζόμασταν χωρίς να μιλάμε. Τα λεπτά περνούσαν — είχε φτάσει 8:30 η ώρα, πως είχε περάσει τόσο γρήγορα… Δεν ήμουν έτοιμη — ποτέ δεν θα ήμουν έτοιμη.
— Έλα, μου λέει, τελευταία μέρα είναι, μην ανησυχείς. Όλα καλά θα πάνε…

Μέχρι τις 8:50 είχαμε ετοιμαστεί. Άνοιξε την τσαντούλα της και έβαλε αυτό το γράμμα που είχε ετοιμάσει μέσα στον απλό άσπρο φάκελο. Ούτε που ήξερα τι έγραφε μέσα — ή μπορεί και να ήξερα, αλλά ότι κι αν ήταν, θα έμενε μόνο ανάμεσα σε εκείνη και σε εκείνον. Μεγάλος έρωτας. Μοναδικός, μέχρι την τελευταία στιγμή. Φέτος θα έκλειναν 50 χρόνια γάμου, αλλά η μοίρα πάντα έχει άλλα σχέδια και η γιορτή θα ήταν πέρα για πέρα διαφορετική.

Χτύπησε το κουδούνι — είχαν φτάσει και οι υπόλοιποι. Κλείσαμε την πόρτα του σπιτιού, μπήκαμε στο αμάξι και ξεκινήσαμε αυτήν την τελευταία διαδρομή. Φτάσαμε στην εκκλησία στις 9.30. Εκείνος ήταν ήδη εκεί. Μας περίμενε…

— Θέλω να του πάρω ένα τριαντάφυλλο κόκκινο, είπε εκείνη. Πάντα του άρεσαν τα τριαντάφυλλα.
— Έχει εδώ μαμά, πάμε να πάρουμε αυτό που θες.
— Πάμε, ναι, θα πάρω… ή μάλλον θα πάρω και για τους επτά μας…

Κατά τις 10:15 ξεκίνησε η λειτουργία. Οι επτά καθόμασταν γύρω του κρατώντας ο καθένας από ένα κόκκινο τριαντάφυλλο. Τι όμορφα λόγια — η ώρα πέρασε χωρίς να το καταλάβουμε μέσα από αυτό το απόκοσμο μουρμουρητό του πάτερ. Αμίλητοι τον κοιτάζαμε σαν να ήταν ένα όνειρο, ο καθένας χαμένος στις δικές του σκέψεις. Δεν αντέξαμε, όμως, οι δύο λυγίσαμε και αρχίσαμε να κλαίμε σαν μωρά, όταν είπε:
«Αἰωνία σου ἡ μνήμη, ἀξιομακάριστε καὶ ἀείμνηστε ἀδελφὲ ἡμῶν»

— Τελείωσε, ελάτε να τον χαιρετήσετε.
Ένας ένας φίλησε την εικόνα, μπήκαμε στο μικρό λεωφορείο και ξεκινήσαμε να τον συνοδεύσουμε. Φτάσαμε, κατεβήκαμε…
— Θέλετε να τον χαιρετήσετε; Να ανοίξουμε; μας είπαν
— Ναι, σας παρακαλώ πολύ, θέλουμε, είπε εκείνη.

Κάθε ένας μας έβαλε δίπλα του το τριαντάφυλλο, εκτός εκείνης που το έβαλε στο χεράκι του μαζί με το γράμμα. Στην συνέχεια έκλεισαν απαλά το καπάκι, τον ακουμπήσανε κάτω, μαζέψαμε μια χούφτα χώμα και οι επτά. Έριξε πρώτη εκείνη και μετά ένας ένας με την σειρά.

Αυτό ήταν. Είχε κιόλας τελειώσει. Δεν θυμάμαι πως φύγαμε, η όρασή μου είχε θολώσει από τα δάκρυα – ήταν η τρίτη μέρα που πια είχε φύγει από κοντά μας. Είχε αποφασιστεί ότι είχε έρθει επιτέλους η στιγμή να ξεκουραστεί. Για μας δεν υπήρχαν πια άλλα λόγια μόνο συναισθήματα, στιγμές και αναμνήσεις.
Στην επιστροφή για την νέα μας πια πραγματικότητα, γύρισα και της είπα:
— Μαμά ποιο ήταν το αγαπημένο του τραγούδι;
— Θυμάμαι όταν άκουγε το ραδιόφωνο και έπαιζε των Queen “The show must go on” μου έλεγε: Ησυχία θέλω να το ακούσω. Αυτό του άρεσε πάντα πάρα πολύ!

H ζωή δεν είναι παρά ένα θέατρο… και σε αυτήν την παράσταση η αυλαία έπεσε, με σεβασμό και άπειρη αγάπη μέχρι την τελευταία στιγμή.
Σ’ αγαπώ, μπαμπά, καλό σου ταξίδι.

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com.

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

follow-twitter-16u8jt2 αντίγραφο

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.