Απάτη 419

Αυτό δεν είναι τραγούδι #601
Dj της ημέρας, ο Παναγιώτης Πούτος

Τον Φεβρουάριο του 2003 ο Γίρζι Πασόφσκι, ένας εβδομηνταδυάχρονος συνταξιούχος Τσέχος, πυροβόλησε και σκότωσε έναν πενηντάχρονο υπάλληλο της νιγηριανής πρεσβείας στην Πράγα. Είχε προηγηθεί μία έντονη συζήτηση κατά την οποία ο αξιωματούχος τής πρεσβείας προσπαθούσε να του εξηγήσει ότι η Νιγηρία δεν ήταν υποχρεωμένη να του δώσει τα 600.000 δολάρια που είχε δώσει σε έναν νιγηριανό απατεώνα. Ο συνταξιούχος γιατρός —που αποκαλύφθηκε πως τον καιρό του Ψυχρού Πολέμου ήταν πράκτορας των τσεχοσλοβακικών μυστικών υπηρεσιών στην Καμπούλ και είχε διεισδύσει στη CIA— ήταν άλλο ένα θύμα της απάτης που είναι γνωστή ως «Απάτη της προκαταβολής» ή «Απάτη 419». Ο αριθμός 419 αναφέρεται στο τμήμα του νιγηριανού ποινικού κώδικα ο οποίος αφορά την απάτη.

Όλοι όσοι χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο έχουμε λάβει κάποιο μέιλ στο οποίο κάποιος άγνωστος μάς ζητά βοήθεια προκειμένου να μεταβιβάσει χρήματα από τον ανενεργό τραπεζικό λογαριασμό κάποιου εκλιπόντος αφρικανού αξιωματούχου, δικτάτορα, πολιτικού, επιχειρηματία. Ο αποστολέας του μέιλ προσφέρει σε αντάλλαγμα ένα μέρος των εκατομμυρίων που περιμένουν στο λογαριασμό. Όπως αναφέρει ο Μίσα Γκλένι στο βιβλίο McMafia, «η απάτη είναι απλή: προκειμένου τα θύματα (ή οι mugus, όπως αποκαλούνται στη Νιγηρία) να μπορέσουν να πάρουν στα ανυπόμονα χέρια τους τα θρυλούμενα εκατομμύρια, ο απατεώνας θα τους ζητήσει κάποια στιγμή να διευκολύνουν την υπόθεση μεταβιβάζοντας ένα σεβαστό ποσό της τάξεως αρκετών χιλιάδων δολαρίων στον «δικηγόρο» τής τράπεζας. […] Μόλις πιαστεί στα δίχτυα, ο mugu καλείται να καταβάλει περισσότερα χρήματα με δόλωμα την ψεύτικη υπόσχεση των εκατομμυρίων που τον περιμένουν στη γωνία.» (σελ. 195)

O Γκλένι εξηγεί πως η απάτη δεν αντιμετωπίζεται ως κάτι εγκληματικό ή παράνομο: «οι απάτες 419 αποτελούσαν μάλλον τα άρρωστα κλωσσόπουλα της αποικιοκρατίας που επέστρεφαν για να κουρνιάσουν στην πατρίδα τους, στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, σαν ένα είδος ηθικής γρίπης των πτηνών την εποχή της παγκοσμιοποίησης. Η μεγάλη δημοτικότητα του ύμνου της Απάτης 419 «I go chop your dollar» υποδηλώνει πως αυτά τα αισθήματα είναι ευρέως διαδεδομένα στη Νιγηρία». (σελ. 207)

Ο συνθέτης τού τραγουδιού, Νκέμ Ογουό, συνελήφθη το 2007 ενώ ήταν σε περιοδεία στο Άμστερνταμ με την κατηγορία ότι συμμετείχε και ο ίδιος σε παρόμοια απάτη.

Μερικοί από τους στίχους του τραγουδιού μεταφέρουν την αντίληψη που επικρατεί σχετικά με την απάτη 419:

419 no be thief, it’s just a game
Everybody dey play am
If anybody fall mugu,
Ha, my brother I go chop am

Η απάτη 419 δεν είναι κλεψιά, είναι μόνο ένα παιχνίδι,
όλοι το παίζουν.
Αν κάποιος ξεγελαστεί,
χα, αδερφέ μου, θα του τα βουτήξω. 

National Airport na me get am
National Stadium na me build am
President na my sister brother
You be the mugu, I be the master

Εθνικό αεροδρόμιο δε θα έχω,
εθνικό στάδιο δε θα μου χτίσουν,
ο πρόεδρος δεν είναι αδερφή ούτε αδερφός μου,
εσύ είσαι το θύμα, εγώ το αφεντικό.  

Oyinbo man I go chop your dollar
I go take your money and disappear
419 is just a game
You are the loser, I am the winner.

Λευκέ άνθρωπε, θα σου βουτήξω τα δολάρια,
θα πάρω τα λεφτά και θα εξαφανιστώ,
η απάτη 419 είναι απλώς ένα παιχνίδι,
είσαι ο χαμένος, είμαι ο νικητής.

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com.

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

follow-twitter-16u8jt2 αντίγραφο

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.