Χρόνια Πολλά, Κόρες!

0001645420_10

Αυτό δεν είναι τραγούδι #620
Dj της ημέρας, η Μαρίκα Τσεβά

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σήμερα, οπότε ευκαιρία να βάλουμε ένα τραγούδι του Πατέρα, που όμως έχει κόρη, η οποία είναι γυναίκα, άρα μέσα είμαστε.

Ο Bob Carlisle είναι Αμερικανός τραγουδιστής και συνθέτης. Δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός, αν και βρίσκεται δεκαετίες στο κουρμπέτι. Μέχρι και Grammy έχει κερδίσει. Ο Bob, που λέτε, έχει και μια κόρη. (Να του ζήσει!) Το 1997, όταν η εν λόγω κόρη έκλεισε τα 16, ο μπαμπάς της έγραψε ένα τραγούδι και της το αφιέρωσε. Το τραγούδι λέγεται “Butterfly Kisses” και είναι η μεγαλύτερη επιτυχία στην καριέρα του μπαμπά. Το θέμα του είναι η πατρική αγάπη. Δεν θα το βάλω να το ακούσετε γιατί σκέφτομαι την υγεία σας: πιο γλυκανάλατο, ανεβάζεις ζάχαρο. Θα βάλω όμως μια διασκευή του (όχι αυτή του Cliff Richard, δεν είμαι –τόσο– ανάλγητη).

Την ίδια χρονιά, ο Bob Dylan και ο Tom Waits κυκλοφόρησαν ένα διασκάκι με διασκευές, από Sonny and Cher μέχρι Beastie Boys. Ούτε που ξέρω τι είχαν στο μυαλό τους. Είναι προφανές ότι κάνουν πλάκα, αλλά το γιατί δημοσιοποίησαν τα καλαμπούρια τους, δεν το γνωρίζω. Εκεί μέσα λένε και το “Butterfly Kisses”. Ο Tom, έτσι που τραγουδάει, και τα αποτελέσματα της τρίτης ιπποδρομίας να λέει, δεν τον παίρνεις χαμπάρι: τα καλύπτει όλα το γρέζι. Αλλά όταν μπαίνει ο Bob, το τραγούδι απογειώνεται. Απογειώνεται κανονικά όμως: ντουγρού για το υπερπέραν, για το κοσμικό κενό (εκεί που, λόγω συνθηκών, ο ήχος ευτυχώς δεν μεταδίδεται).

Εντάξει, κομμένη η πλάκα, δεν σας παιδεύω άλλο. Δεν υπάρχει τέτοιος δίσκος. Πρόκειται για αστείο (αμφιβόλου γούστου, μάλιστα). Σύμφωνοι, το τραγούδι το ίδιο πήγαινε γυρεύοντας. Αλλά τι φταίει η φουκαρού η κόρη του κυρίου Carlisle; Ας της ευχηθούμε χρόνια πολλά κι ας το ξεχάσουμε. Μούφα τραγούδι, μούφα γιορτή, μούφα ευχές – ταιριαστό ακούγεται. Χρόνια μας πολλά, κόρες, έστω και με το ζόρι! (Κι από αύριο, πίσω στα χρόνια ζόρια μας.)

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com.

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

follow-twitter-16u8jt2 αντίγραφο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.