Εδώ είναι Βαλκάνια — Χρόνια Πολλά!

Αυτό δεν είναι τραγούδι #625
Dj της ημέρας, το dim/art

Στον κύκλο του χριστιανικού εορτολογίου ενσωματώνονται οι αρχαίες παγανιστικές αντιλήψεις του αγροτικού κόσμου των Βαλκανίων. Στα έθιμα της Αποκριάς, της Σαρακοστής, της γιορτής του Αγίου Γεωργίου και του Πάσχα εύκολα ανιχνεύονται οι τελετές Αλβανών, Βλάχων, Εβραίων, Ελλήνων, Σλάβων, Τούρκων και Ρομά για το τέλος του χειμώνα, για τον ερχομό της άνοιξης, για τη βροχή και τη σπορά — για τον κύκλο της ζωής.

Τα καρναβάλια, η αρχέγονη τελετή της μεταμφίεσης, ο ασπροκόκκινος «Μάρτης», στο χέρι ή στα κλαδιά των δέντρων, από την Ελλάδα μέχρι τη Ρουμανία, η «Περπερούνα», η τελετή κατά της ανομβρίας που έλκει την καταγωγή της από τον Περούν, τον Δία των Σλάβων, η πομπή του Άη Γιώργη και το Đurđevdan Σέρβων και Ρομά (χριστιανών και μουσουλμάνων) και το Jurjevo των καθολικών Κροατών — τα κοινά έθιμα, με δυο λόγια, αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες της αλληλεπίδρασης ανθρώπων που ανήκουν σε διαφορετικούς πολιτισμούς και θρησκείες, που ζουν για πολλά χρόνια στην ίδια γωνιά της γης και που μοιράζονται τις ίδιες δυσκολίες, ανάγκες και αγωνίες. Και αποδεικνύουν ότι η πολυπολιτισμικότητα δεν αποτελεί κίνδυνο, αλλά πλούτο.

Τώρα τελευταία, το χωριό μας μεγάλωσε. Ο νέος «κίνδυνος» για τον πολιτισμό «μας» είναι η παγκοσμιοποίηση. Εδώ όμως είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε. Και, ως εκ τούτου, δεν φοβόμαστε παρά μόνο ένα πράγμα: μη μας πέσει ο ουρανός στο κεφάλι.

Το dim/art εύχεται σε όλες και όλους καλή Σαρακοστή και χρόνια πολλά, πολυπολιτισμικά, μεταμοντέρνα, βαλκανικά και παγκόσμια — όπως ακριβώς το παρακάτω βίντεο, στο οποίο ένας Βούλγαρος παίζει στη γκάιντα το Purple Haze του Jimi Hendrix.

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com.

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.