Ξανθός Απρίλης

1861980

Αυτό δεν είναι τραγούδι #662
Dj της ημέρας, η Ντόρα Τσικαρδάνη

Οι πιο όμορφες και εμβληματικές ίσως περιγραφές της ελληνικής γραμματείας για τον Απρίλη ανήκουν στον Διονύσιο Σολωμό. Η ίδια η Άνοιξη -νομίζω- του ανήκει. Τη λατρεύει και την υμνεί με αφοσίωση σχεδόν παγανιστική. Είναι η μόνη που της ταιριάζει εξάλλου. Το ενδιαφέρον είναι ότι η ομορφιά αυτών των στίχων του συνυπάρχει με τον ζόφο και την ασχήμια του θανάτου των υπολοίπων. Το όργιο της αναγέννησης της φύσης αναπτύσσεται ανάμεσα σε τάφους και ερείπια· επιστρέφοντας ο Άδωνις περιεργάζεται τα πτώματα.

Η κορύφωση της αντίφασης στους «Ελεύθερους Πολιορκημένους». Ο ποιητής βιώνει την οργιαστική ομορφιά της φύσης, τον χορό του Έρωτα με τον ξανθό Απρίλη, ακούγοντας από τη Ζάκυνθο τις μάχες στο Μεσολόγγι. Τη λατρεύει, τον μεθάει, αλλά φοβάται ότι θα κάνει τους πολεμιστές του Μεσολογγίου ευάλωτους και μαλθακούς· την επιλογή του θανάτου δυσκολότερη:

Μάγεμα η φύσις κι όνειρο στην ομορφιά και χάρη,
Η μαύρη πέτρα ολόχρυση και το ξερό χορτάρι·
Με χίλιες βρύσες χύνεται, με χίλιες γλώσσες κρένει·
Όποιος πεθάνει σήμερα χίλιες φορές πεθαίνει.

Η ζωή λοιπόν, σε αναμέτρηση με τον θάνατο. Τον Απρίλη οι πιθανότητες δείχνουν υπέρ της. Κι ας μην είναι έτσι. Υπέροχος καιρός για να γεννιέσαι. Υπερθετικά υπέροχος για να πεθαίνεις…

(Οι στίχοι του  «Ξανθού Απρίλη» είναι βέβαια του Διονυσίου Σολωμού. Γ΄ Σχεδίασμα των «Ελεύθερων Πολιορκημένων». Η μελοποίηση είναι του Ζακυνθινού μουσικοσυνθέτη Τιμόθεου Αρβανιτάκη. Η ερμηνεία του Βασίλη Χριστοδουλόπουλου των «Τραγουδιστάδων τση Ζάκυθος». Ζάκυνθος παντού).

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com.

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.