«Η υποχρέωση για σεβασμό των δικαιωμάτων των προσφύγων δεν είναι α λα καρτ»

—Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, 20/6—

Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων (20 Ιουνίου), η Διεθνής Αμνηστία αναδεικνύει, με εικόνες, τόσο τις τραγικές συνθήκες των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά όσο και το δικαίωμα πρόσβασης των παιδιών προσφύγων στην ελληνική εκπαίδευση.

Ακολουθούν δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα της Διεθνούς Αμνηστίας και του Διευθυντή του Ελληνικού Τμήματος.

Ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Shalil Shetty δήλωσε:

«Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων είναι μια ημέρα αλληλεγγύης με τους ανθρώπους που, για να ξεφύγουν από τον πόλεμο, τις διώξεις και άλλες κρίσεις αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις χώρες τους. Τον τελευταίο χρόνο έχουμε γίνει μάρτυρες του εξαιρετικού θάρρους που έχουν επιδείξει οι πρόσφυγες και της απίστευτης αντίδρασης των ανθρώπων που άνοιξαν την καρδιά και τα σπίτια τους για να τους υποδεχτούν. Σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι θέλουν να βοηθήσουν και θέλουν να δουν και τις κυβερνήσεις τους να βοηθούν.

»Παράλληλα έχουμε δει και τη σοκαριστική έλλειψη πολιτικής βούλησης για την προώθηση μιας ισχυρής συλλογικής αντίδρασης. Έχουμε ανάγκη από ηγέτες που καθοδηγούν, αντί να ακολουθούν τις εκκωφαντικές αντιδραστικές φωνές και να εξυπηρετούν ιδιοτελώς την πολιτική ρητορική τους. Την Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων πρέπει να στείλουμε στις κυβερνήσεις το μήνυμα ότι θέλουμε να ζήσουμε σε κοινωνίες που υποδέχονται τους πρόσφυγες, όχι που τους γυρίζουν την πλάτη. Οι  ηγέτες του κόσμου που θα συναντηθούν στη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβρη, πρέπει να λάβουν υπόψη αυτό το μήνυμα και να ενεργήσουν αναλόγως».

Ο Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Ηρακλής-Σπυρίδων Ακτύπης δήλωσε:

«Η υποχρέωση από το διεθνές δίκαιο για σεβασμό των δικαιωμάτων των προσφύγων δεν είναι α λα καρτ. Συνιστά αθέτησή της η σύναψη δήθεν «συμφωνιών», όπως η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου, οι οποίες καθιστούν δυνατή την επιστροφή ανθρώπων σε χώρες όπου κινδυνεύουν να υποβληθούν σε βασανιστήρια ή άλλες απάνθρωπες μεταχειρίσεις. Ταυτόχρονα, όλες και όλοι καλούμαστε να συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε το ηθικό μας χρέος απέναντι στους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα και να μην λησμονούμε ότι, καθώς η ιστορία γράφεται κάθε μέρα και επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις, όλες και όλοι, μεγάλοι και μικροί είμαστε εν δυνάμει πρόσφυγες…». 

Δείτε εδώ το φωτογραφικό οδοιπορικό από την αποστολή της Διεθνούς Αμνηστίας στη Χίο, με ορισμένες από τις εκατοντάδες προσωπικές και οικογενειακές ιστορίες προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο νησί.

Δείτε το ολιγόλεπτο βίντεο, παραγωγή του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, για το δικαίωμα πρόσβασης των παιδιών προσφύγων στην εκπαίδευση.

 

Πηγή: Διεθνής Αμνηστία

* * *

Δείτε εδώ την ταινία της Ήπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες με τον τίτλο «Θάλασσα»

ohevideo-770x511_c

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Ελευθερία λόγου / δικαιώματα

Το dim/art στο facebook

follow-twitter-16u8jt2 αντίγραφο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.