«Ποίηση δρόμου» — κυριολεκτικά

Αν βρεθείτε στη Βοστώνη και τύχει να σας πιάσει βροχή ενώ περπατάτε στον δρόμο (λέμε τώρα), κοιτάτε κάτω, το πεζοδρόμιο: ενδέχεται να δείτε να εμφανίζεται ένα ποίημα από το πουθενά.

Η ομάδα Mass Poetry, σε συνεργασία με τον Δήμο της Βοστώνης, ξεκίνησε από τον Απρίλιο (με αφορμή τον τοπικό «μήνα ποίησης») και συνεχίζει ένα πρότζεκτ «ποίησης δρόμου» — κυριολεκτικά: χρησιμοποιώντας απλά χαρτονένια στένσιλ και μια ειδική αδιάβροχη (υδατοαπωθητική, μάλιστα) μπογιά, τα μέλη της ομάδας γράφουν αόρατα ποιήματα στο πεζοδρόμιο, τα οποία εμφανίζονται μόλις βρέξει.

Ο σκοπός είναι προφανής: η εξοικείωση του κοινού με την ποίηση, με τρόπο όμως όχι στατικό αλλά πρωτότυπο και δυναμικό.

Τα αόρατα ποιήματα είναι λογοτεχνία και, ταυτόχρονα, είναι δημόσια τέχνη, τέχνη του δρόμου και παρέμβαση στο αστικό τοπίο.

Η αόρατη και αδιάβροχη βαφή αντέχει κάπου 6 με 8 εβδομάδες, ωστόσο ο Δήμος και η ομάδα Mass Poetry έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν το πρότζεκτ, ανανεώνοντας τα ποίηματα και προσθέτοντας νέα, σε άλλα σημεία της πόλης. Οι οργανωτές προσθέτουν πως θα ήθελαν να γράψουν ποιήματα και σε άλλες γλώσσες που μιλιούνται στη Βοστώνη, όπως τα πορτογαλέζικα, τα κρεολικά της Αϊτής και τα ισπανικά.

Επιλέγονται ποιήματα που έχουν σχέση με τη Βοστώνη ή με τη θεματολογία βροχή / νερό / πόλη. Μέχρι τώρα έχουν γραφτεί στα πεζοδρόμια της Βοστώνης ποιήματα των Langston Hughes, Gary Duehr, Barbara Helfgott Hyett, και Elizabeth McKim, επιλογές του βοστωνέζου ποιητή Danielle Georges. Τα στένσιλ φτιάχνουν οι καλλιτέχνες W. Miles DonovanMorgan French και Marco Kienle.

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Κι αυτό τέχνη είναι

Το dim/art στο facebook

follow-twitter-16u8jt2 αντίγραφο

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.