Φίλοι στον λόφο

filoi ok

Βιβλία για παιδιά: προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

—της Αγγελικής Μποζίκη—

Ο Benjie Davis είναι αγαπημένος του μικρού Πέτρου. Κατ’ αρχάς, μας τράβηξε την προσοχή η σειρά του Αρκουδάκου και στην συνέχεια τον λατρέψαμε όταν διαβάσαμε Το νησί του παππού. Όταν κυκλοφόρησε το νέο του βιβλίο με τίτλο Φίλοι στον λόφο, σε κείμενο της Linda Sarah και απόδοση του Αντώνη Παπαθεοδούλου, πήρε αμέσως μια θέση στα βραδινά διαβάσματα μας.

Με αυτό το βιβλίο γνωρίζουμε δυο φίλους κολλητούς. Τον Μπερτ και τον Έθο. Οι δύο φίλοι περνούν ατέλειωτες ώρες παίζοντας στο λόφο με τα χάρτινα κουτιά τους. Οι δυο τους ζουν συναρπαστικές περιπέτειες και είναι αχώριστοι. Μέχρι που μια Δευτέρα συναντούν άλλον ένα κουτοκουβαλητή που θέλει να μαζί τους. Το όνομά του είναι Σου και έψαχνε καιρό να βρει ένα μεγάλο κουτί για να μπορέσει να έχει μια θέση στην παρέα τους. Ο Έθο αποδέχεται τον Σου αμέσως αλλά ο Μπερτ νοιώθει παράξενα. Κάτι τον απασχολεί. Φοβόταν ότι θα χάσει τον φίλο του και δυσκολεύεται να αποδεχτεί ότι από δύο έχουν γίνει τρείς. Θα μπορέσει τελικά να δεχτεί ότι ο Έθο είναι ακόμα φίλος του παρά το γεγονός ότι θέλει να παίζει και με τον Σου; Θα καταφέρουν τελικά οι δύο να γίνουν τρείς;

Μια υπέροχη και συγκινητική ιστορία που καταπιάνεται με το ευαίσθητο και τόσο σημαντικό θέμα της φιλίας, που απασχολεί τα παιδιά όλων των ηλικιών. Θα τη λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Μια αφορμή να μιλήσουμε με τα παιδιά μας για την σημασία της φιλίας και για το γεγονός ότι το συναίσθημα της ζήλιας είναι φυσιολογικό μεν αλλά δεν πρέπει να μας εμποδίζει να περνάμε καλά και να απολαμβάνουμε τις στιγμές με τους φίλους μας. Γιατί η πραγματική φιλία ξεπερνάει όλα τα εμπόδια και οι παρέες μπορούν να μεγαλώσουν και να γίνουν ακόμα πιο δημιουργικές, αν κυριαρχεί η ανιδιοτέλεια και η γενναιοδωρία και όχι ο ανταγωνισμός.

Η Linda Sarah έχει γράψει μια απλή και κατανοητή ιστορία που θα αγγίξει κάθε μικρό αναγνώστη και ο Benjie Davies την έχει ντύσει με μια καταπληκτική εικονογράφηση που είναι λιτή αλλά παράλληλα τόσο εντυπωσιακή. Ο μικρός Πέτρος ενθουσιάστηκε και μου μίλησε για τους δικούς του φίλους, κάνοντας τους δικούς του παραλληλισμούς και ταυτίζοντας τον εαυτό του πότε με τον ένα ήρωα και πότε με τον άλλο.

Το Φίλοι στον λόφο είναι ένα βιβλίο που σίγουρα πρέπει να βρίσκεται στην βιβλιοθήκη σας. Θα το αγαπήσουν τα παιδιά αλλά και οι γονείς, που ίσως με την σειρά τους αναγνωρίσουν τον εαυτό τους παιδί, σε κάποιον από τους πρωταγωνιστές της ιστορίας. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος και απευθύνεται σε παιδιά από τριών ετών.

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από τη στήλη Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

like-us-on-fb

follow-twitter-16u8jt2 αντίγραφο

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.