Το χαμένο βιβλίο

%ce%bc%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%bd

Βιβλία για παιδιά: προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

—της Αγγελικής Μποζίκη—

Ποιος είπε ότι οι μεγάλοι δεν μπορούν να απολαύσουν ένα παιδικό βιβλίο; Πρόσφατα έπεσε στα χέρια μου Η ωραιότερη ιστορία που γράφτηκε ποτέ. 1. Το χαμένο το βιβλίο, από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Συγγραφέας του ο Έντουαρντ Μπέρι, ή αλλιώς Πιερντομένικο Μπακαλάριο, ένας από τους πιο γνωστούς συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας, δημιουργός μεταξύ άλλων και του Οδυσσέα Μουρ. Αυτό και το γεγονός ότι η ιστορία είχε να κάνει με ένα χαμένο βιβλίο ήταν αρκετά για να το διαβάσω.

Η Άλμπα και ο Ντιέγκο είναι δυο αδέλφια που περιμένουν με ανυπομονησία την έκδοση της ωραιότερης ιστορίας που γράφτηκε ποτέ. Το βιβλίο έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές από έναν πολύ αυστηρό κριτικό λογοτεχνίας και τα δυο παιδιά δεν κρατιούνται. Έτσι οδηγούνται στο βιβλιοπωλείο της θείας Μπέας με την ελπίδα να εξασφαλίσουν από τους πρώτους ένα αντίτυπο. Στον δρόμο για το βιβλιοπωλείο τους ήταν αδύνατον να θυμηθούν τον τίτλο του νέου βιβλίου και όταν τελικά φτάνουν εκεί αντικρίζουν κάτι που τους αφήνει με το στόμα ανοιχτό: όλα τα αντίτυπα έχουν κενές σελίδες. Μυστήριο! Αλλά τα παράξενα δεν σταματούν εδώ. Την άλλη μέρα και ενώ διαβάζουν την ιστορία του Πίτερ Παν στο σχολείο εμφανίζεται ο Κάπταιν Χουκ να έχει ένα πιστόλι λέιζερ. Η Άλμπα και ο Ντιέγκο, αποφασίζουν να ερευνήσουν το θέμα. Με τη βοήθεια της θείας Μπέας θα μπουν μέσα στην ιστορία του Πίτερ Παν και θα προσπαθήσουν να βάλουν μια τάξη, βοηθώντας του κεντρικούς ήρωες.

Μια ιστορία γεμάτη δράση που θα συνεπάρει τους μικρούς της αναγνώστες, οι οποίοι θα αγωνιούν για την συνέχεια. Οι μικροί ήρωες, παθιασμένοι με τα βιβλία, θα μας παρασύρουν σε κόσμους φανταστικούς και μαζί τους θα γνωρίσουμε γνώριμους ήρωες από το κλασικό παραμύθι αλλά και καινούριους. Η αφήγηση, γεμάτη διαλόγους, κάνει την ανάγνωση απολαυστική. Στο τέλος υπάρχουν και κάποια παιχνίδια που σίγουρα θα αρέσουν στα παιδιά.

Είναι το πρώτο από μια σειρά δώδεκα βιβλίων που θα εξιχνιάζουν εγκλήματα σχετικά με διάσημα βιβλία της παγκόσμια λογοτεχνίας. Ήδη οι εκδόσεις Μεταίχμιο ετοιμάζουν το δεύτερο μέρος με τίτλο: Τέσσερις Σωματοφύλακες και μίσος. Προσωπικά διαβάζοντάς το μου θύμισε τη Σκιά του Ανέμου, του Carlos Ruiz Zafon, και μεταφέρθηκα ξανά στην Βαρκελώνη.

Ένα βιβλίο που σίγουρα θα απολαύσουν οι μικροί μας βιβλιόφιλοι και συστήνεται ανεπιφύλακτα. Απευθύνεται σε παιδιά από 9 ετών.

* * *

Εδώ άλλες Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.