Ο παπαγάλος

Αυτό δεν είναι τραγούδι #939
Dj της ημέρας, η Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

Για πολλούς, ήταν ο Θεός. Για άλλους, ήταν η απόλυτη κατάντια. Για λίγους, πάλι, ήταν ένα τρολ πριν καν εφευρεθεί η έννοια του τρολ. Και, ειλικρινά, δεν με νοιάζει πια αν ο Πανταζής έπαιρνε κι ο ίδιος στην πλάκα αυτά που τραγουδούσε ή όχι. Το μετα-χιούμορ των στίχων του αλλά και της συνολικής του παρουσίας παραμένει κάτι αξεπέραστο, ένα δημιούργημα μεγαλοφυώς κιτς, που σαν να υπονόμευε μέσω της υπερβολής τόσο την ελαφρά ανοησία των λαϊκών των ’70s, με τις φρικτές «Κανάρες» και τα συναφή, όσο και τη συνοφρυωμένη περιφρούρηση της έννοιας «λαϊκό τραγούδι».

Ο σατανικός «Παπαγάλος», για παράδειγμα: το εκπληκτικό twist μιας ιστορίας που θα μπορούσε να ήταν ένα ακόμα τραγούδι απατημένου έρωτα. Σιγά μην αρκούνταν σε κάτι τέτοιο ο ΛεΠα. Ο στιχουργός Γιάννης Γ. Παπαϊωάννου βρήκε τον πιο φαντασμαγορικό τρόπο να το ντύσει, με τα πολύχρωμα φτερά ενός κουτσομπόλη παπαγάλου (τον οποίο πάντα φανταζόμουν σαν κανονικό παπαγάλο, αλλά με τη φάτσα του Πανταζή).

Και κάπως έτσι, στην αναμπουμπούλα, συναντιέται εν έτει 1986  ο Σαρτρ με τον ΛεΠα: για τη διανόηση, η κόλασή τους ήταν οι παπαγάλοι.

Κρυφά μέσα στο σπίτι μας
ξέρω πως μπήκε άλλος.
Πάψε να λες πως σ’ αδικώ
γιατί μπροστά στο σκηνικό
ήταν κι ο παπαγάλος.

Το ’πε, το ’πε ο παπαγάλος
ότι σ’ αγκαλιάζει άλλος.
Ότι σ’ αγκαλιάζει άλλος
το ’πε, το ’πε ο παπαγάλος.

Ο έρωτάς μας, έλεγες,
είναι πολύ μεγάλος.
Μα πίσω από την πλάτη μου
άλλον φιλάς, αγάπη μου,
μου το ’πε ο παπαγάλος.

Το ’πε, το ’πε ο παπαγάλος
ότι σ’ αγκαλιάζει άλλος.
Ότι σ’ αγκαλιάζει άλλος
το ’πε, το ’πε ο παπαγάλος.

Υ.Γ. Την επόμενη χρονιά από την κυκλοφορία του, το 1987, ο Παπαγάλος του ΛεΠα ενέπνευσε και την 7η τέχνη — συγκεκριμένα, τη βιντεοταινία «Το ‘πε το ‘πε ο παπαγάλος: είσαι κόκορας μεγάλος».

%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%b5%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%b5%ce%bf%cf%80%ce%b1%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%ac%ce%bb%ce%bf%cf%82%ce%b5%ce%af%cf%83%ce%b1%ce%b9%ce%ba%cf%8c%ce%ba%ce%bf%cf%81%ce%b1%cf%82%ce%bc%ce%b5%ce%b3

Υ.Γ.2 Η ζωή μιμείται την τέχνη και όχι αντιστρόφως. Καρατσεκαρισμένο. Ιδού η απόδειξη, από το αστυνομικό δελτίο του Κουβέιτ (στο dim/art μιλάμε πάντα τεκμηριωμένα).

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com. 

* * *

Με αφορμή την έκθεση GR80s. Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη (25/1,-12/3) στη στήλη  δημοσιεύονται τραγούδια (που δεν είναι τραγούδια) της δεκαετίας του ’80.

gr80s_logotitle_gr

Το dim/art είναι χορηγός επικοινωνίας της έκθεσης

GR80s, το site
GR80s στο facebook
GR80s στο twitter

* * *

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.